De video gedeeld op facebook toont naar verluidt een aflevering van “The Simpsons” die de recente ineenstorting van Silicon Valley Bank voorspelde.

Vonnis: onjuist

De video is digitaal bewerkt. Het bord van de bank in de video is gewijzigd in Silicon Valley Bank in plaats van “First Bank of Springfield”.

Feiten controleren:

Banktoezichthouders sloten Silicon Valley Bank (SVB) in maart. 10 nadat de bank het op een na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis leed, volgens Stem. Bank of America heeft een instroom van meer dan $ 15 miljard aan deposito’s gezien van Amerikanen die zich zorgen maken over een ineenstorting van de banksector. New York Post gemeld.

Een Facebook-video toont naar verluidt een aflevering van The Simpsons die de ineenstorting van SVB voorspelde. De video begint met een shot van een gebouw met een bord waarop “Silicon Valley Bank” staat.

“Hoe bedoel je dat de bank geen geld meer heeft?” zegt het personage Bart Simpson. “Insolvent? Heb je alleen genoeg geld voor de volgende drie klanten?”

“The Simpsons voorspelden een bankrun bij Silicon Valley Bank, en gisteren gebeurde het.” luidt het onderschrift van het bericht. “Hoe doen ze het?”

Het bord dat in de video wordt getoond, is echter gewijzigd. A YouTube de video van de clip laat zien dat op het bord van de bank eigenlijk “First Bank of Springfield” staat. Volgens de beschrijving van de video heet de aflevering “The PTA Disbands”, die in april 1995 werd uitgezonden. IMDB. (FEITEN CONTROLEREN: voorspelden The Simpsons de uitbraak van het coronavirus?)

Dit is niet de eerste keer dat verkeerde informatie over The Simpsons die echte gebeurtenissen voorspellen, online wordt verspreid. Check Your Fact ontkende eerder een bewering dat de show de 2022 “Freedom Convoy” trucker rally in Canada voorspelde.