Een lijst van recente peilingen verzameld door The New York Times (NYT) laat zien dat voormalig president Donald Trump momentum begint te krijgen over wat velen zien als zijn naaste rivaal.

Trump heeft zijn voorsprong op de gouverneur van Florida vergroot. Ron DeSantis in een reeks recente peilingen, volgens de NYT. De voormalige president heeft een substantiële voorsprong opgebouwd op DeSantis, een opiniepeiling van Morning Consult op 14 maart, met Trump Eerst 52% tot 28% in een druk veld.

Zo ook Trump zoon DeSantis 46% tot 32% in een Quinnipiac-peiling van 15 maart. Uit dezelfde opiniepeiling bleek dat Trump in februari een voorsprong van zes punten had op de gouverneur van Florida, namelijk 42%-36%. (VERWANT: Lokale Republikeinse leiders geven de voorkeur aan DeSantis boven Trump: POLL)

Vrijwel elke peiling die door de NYT is beoordeeld met betrekking tot de staat van de GOP-voorverkiezingen van 2024, laat dezelfde trend zien: Trump drijft weg van de rest van het veld, inclusief DeSantis. Hoewel de reden achter de peilingswijzigingen onduidelijk is, denken sommigen dat de terughoudendheid van de gouverneur van Florida tot nu toe om terug te slaan op de aanvallen van Trump een bijdragende factor kan zijn, aldus de NYT.

Toch blijkt niet uit alle peilingen dat de voormalige president zo’n grote voorsprong heeft op zijn naaste rivaal. Een Emerson College vragenlijst gepubliceerd op 17 maart toont Trump met een kleine voorsprong van drie punten op DeSantis in een hypothetische voorverkiezingen in 2024, namelijk 47% tot 44%.

De voorkeur van DeSantis blijft over het algemeen hoog. Tweeënzeventig procent van de Republikeinse kiezers staat positief tegenover hem, volgens dezelfde peiling van Quinnipiac, terwijl 77% positief staat tegenover Trump.

De Quinnipiac Poll ondervroeg 1.795 Amerikaanse volwassenen van 9-13 maart met een foutmarge van +/- 2,3%. Morning Consult ondervroeg 3.556 potentiële Republikeinse primaire kiezers van 10-12 maart met een foutmarge van +/-2%. Emerson College ondervroeg 1.153 kiezers in Florida van 13-15 maart met een foutmarge van +/- 2,8%.