De video gedeeld op facebook beweert audio te bevatten van een telefoongesprek tussen de voormalige presidenten Barack Obama en Donald Trump, genaamd “The Greatest Debate Ever!”

Facebook/Screenshot

Facebook/Screenshot

Vonnis: onjuist

Audio lijkt digitaal vervaardigd en onnatuurlijk. Er zijn geen aanwijzingen dat een dergelijke oproep ooit heeft plaatsgevonden.

Feiten controleren:

Een grand jury uit Georgië hoorde een derde gelekte opname van Trump die naar verluidt druk uitoefende op een staatsverkiezingsfunctionaris om zich te bemoeien met de presidentsverkiezingen van 2020, volgens De heuvel. Barack Obama’s vrouw Michelle zei dat het “geen toeval” was dat de regering van haar man “schandaalvrij” was. CNN gemeld.

De Facebook-video lijkt een clip te bevatten tussen Barack Obama en Trump, waarbij de laatste beweert dat het ontbreken van foto’s met een zwangere Michelle het bewijs was dat ze in potentie een man was. “Het grootste debat aller tijden”, luidt een tekstoverlay in de video, samen met verschillende emoji’s.

Het geluid is digitaal veranderd. Er is geen geloofwaardige berichtgeving wat suggereert dat er ooit een oproep van zo’n onderwerp heeft plaatsgevonden. Een dergelijke bewering verschijnt niet over Barack of Michelle Obama. Twitter rekeningen NU ander sociaal media profielen. Evenzo heeft Trump via de zijne geen commentaar gegeven op de claim sociaal media profielen.

Trump heeft al eerder samenzweringen tegen Barack Obama uitgebroed, waaronder het stellen van vragen over de geboorteakte van de voormalige president tot ver in zijn presidentschap, volgens CNN.

Politifact heeft deze video eerder ontmaskerd, ook gewezen op audio-onregelmatigheden en heeft geen bewijs gevonden dat een dergelijke oproep bestaat, wat suggereert dat de oproep een “deepfake” is.

Deepfakes worden gemaakt met behulp van programma’s en andere technologieën die realistische video en audio kunnen produceren en die in sommige gevallen worden gebruikt om desinformatie te verspreiden, volgens De New York Times. Er zijn verschillende gevallen geweest waarin echte politici, waaronder de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, zijn gebruikt om deepfakes te creëren, meldde de outlet.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijke deepfake van een politicus wordt gebruikt om verkeerde informatie op sociale media te verspreiden. Check Your Fact ontkrachtte onlangs een video waarin de Democratische senator uit Massachusetts te zien zou zijn. Elizabeth Warren roept op tot beperking van de Republikeinse stemming bij de presidentsverkiezingen van 2024.