Woordvoerder van de National Security Council, John Kirby, reageerde dinsdag op het nieuws dat een Russische straaljager een Amerikaanse drone boven de Zwarte Zee had neergeschoten tijdens een optreden op CNN.

Een Russisch vliegtuig slaan de propeller van een Amerikaanse bewakingsdrone op dinsdag, in wat de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, een “brutale schending van het internationaal recht” noemde. De botsing dwong Amerikaanse troepen om “de MQ-9 in internationale wateren neer te schieten”, meldde PBS. (GERELATEERD: Don Lemon Grills John Kirby voor het proberen de raketkwestie te ontwijken)

“We willen niet dat deze oorlog verder escaleert dan wat hij het Oekraïense volk al heeft aangedaan. Dit is duidelijk – dit was ongepast, gevaarlijk en onprofessioneel gedrag van Russische piloten”, zei Kirby.

Russische Ministerie van Defensie gezegd de drone vloog in gebied dat verboden was verklaard vanwege de aanhoudende oorlog in het Kremlin in Oekraïne, meldde de outlet.

“Het zal je niet verbazen dat we de Russische ontkenning duidelijk weerleggen, en ik denk dat iedereen na een jaar, Jake, alles wat de Russen zeggen over wat ze doen in Oekraïne en omgeving met een enorme korrel zout moet nemen.” zei Kirby. “Wat het bewijs betreft, we bekijken de beelden om te zien of een van hen geschikt is, maar daarover is nog geen beslissing genomen.”

Het incident komt naarmate de financiële betrokkenheid van de VS bij de oorlog in Oekraïne toeneemt, met het begrotingsvoorstel van het Witte Huis waarin wordt opgeroepen tot een extra $ 6 miljard aan hulp aan het land, bovenop de $ 400 miljoen die de Verenigde Staten begin maart hebben toegezegd.