De video gedeeld op Twitter beweert een worstelwedstrijd te tonen tussen een transgenderatleet en een vrouwelijke atleet.

Vonnis: onjuist

De originele video toont een worstelwedstrijd uit 2014 tussen de Braziliaanse mixed martial artist Gabi Garcia en de Amerikaanse mixed martial artist Mackenzie Dern. De wedstrijd vond plaats tijdens de No-Gi World Women’s Freeweight Finals 2014.

Feiten controleren:

De wetgevende macht van Kansas heeft donderdag gestemd om transgenderatleten te weren uit vrouwen- en vrouwensporten. De bijbehorende pers gemeld. Een soortgelijk wetsvoorstel is onlangs opnieuw ingediend in Ohio, nadat het eerder mislukte, volgens lokale media. WLWT.

De Twitter-video, die meer dan 200.000 keer is bekeken, beweert een gevecht te laten zien tussen een transgender-atleet en een vrouwelijke atleet. “La ley trans puede desigaular mucho el deporte femenino”, luidt de Spaanse tekst over de video, wat zich vertaalt naar “Trans-wet kan vrouwensport enorm ongelijk geven.”

De beschuldiging is vals. De originele video, die werd gedeeld op YouTube, show een worstelwedstrijd uit 2014 tussen Garcia en Dern, volgens misbar. De wedstrijd vond plaats tijdens de 2014 No-Gi World Women’s Freeweight Finals, aldus de outlet. (GERELATEERD: Verbiedt Atlanta het woord “vrouwen” op alle openbare platforms?)

Garcia is niet alleen een Braziliaanse mixed martial artist, maar volgens haar ook negenvoudig Braziliaans Jiu-Jitsu-wereldkampioen. officiële Wikipedia-pagina. Garcia kondigde zijn voornemen aan om in 2023 terug te keren naar mixed martial arts na zijn openbare pensionering in 2021. Jits Magazine gemeld.

De video zit er niet in elk geloofwaardig rapport over recente worstelwedstrijden tussen transgender en vrouwelijke atleten. Evenmin wordt de video vermeld op de LGBTQI+ sportorganisatie Athlete Ally’s website ook niet gecontroleerd sociaal media rekeningen.

Hoewel de video geen transgenderatleet laat zien, heeft het idee om transgenderatleten toe te staan ​​deel te nemen aan de vrouwensport tot verontwaardiging geleid bij conservatieven. Collegiale zwemmer Riley Gaines heeft zich uitgesproken over het toestaan ​​​​van transgender-atleten om tegen vrouwen te strijden, en noemde de beweging “het uitroeien van vrouwen”. Fox nieuws gemeld.

Check Your Fact heeft contact opgenomen met Garcia en de Internationale Braziliaanse Jiu-Jitsu Federatie voor commentaar en zal dit artikel dienovereenkomstig bijwerken als het er een ontvangt.