De video gedeeld op facebook toont naar verluidt de Republikeinse senator uit Missouri. Josh Hawley brengt procureur-generaal Merrick Garland tot tranen tijdens een hoorzitting van de commissie.

Facebook/Screenshot

Facebook/Screenshot

Vonnis: onjuist

De video is verkeerd ondertiteld en laat Garland op geen enkel moment huilen.

Feiten controleren:

Hawley probeert TikTok te verbieden, met het argument dat het een veiligheidsrisico vormt, aangezien China toegang heeft tot Amerikaanse gegevens die op de app zijn opgeslagen, volgens de Onafhankelijk. TikTok’s toegangscontroles op Amerikaanse gebruikersgegevens zijn zwak, vertelde een voormalige ByteDance-medewerker aan Hawley, Axio’s gemeld.

Een Facebook-video laat naar verluidt zien dat Hawley Garland aan het huilen maakt tijdens een commissiehoorzitting. De videominiatuur toont Hawley en Garland met wat chyron-nieuws. “Kijk: Josh Hawley maakt Garland CIES luid in de rechtszaal met SH0.CKING onthuld op Trump r.aid”, luidde het bijschrift van de post.

De video oogstte meer dan 1.900 reacties. Sommige Facebook-gebruikers leken deze bewering te geloven. “Het is tijd voor Garland om te bekennen, anders moet hij naar de gevangenis gaan voor meineed, hem in de gevangenis houden totdat hij bekent”, luidde een commentaar.

Er is echter geen bewijs voor de beschuldiging. In tegenstelling tot de legende lijkt Garland niet te huilen in de video. De originele video, die kan worden bekeken op C-LEVENtoont ook niet het vermeende huilen. (GERELATEERD: Heeft Tom Cotton Merrick Garland ‘vernederd’ en hem ‘dom’ genoemd?)

Controleer uw feit gevonden nee geloofwaardige berichtgeving over Hawley die Garland aan het huilen maakte tijdens een commissiehoorzitting.

Het is niet de eerste keer dat verkeerde informatie over een politicus online wordt verspreid. Check Your Fact ontkende eerder een bewering dat een afbeelding liet zien dat Lori Lightfoot bier kocht na het verliezen van herverkiezing.