Voormalig staatssecretaris, senator en First Lady Hillary Clinton riep op tot meer militaire hulp aan Oekraïne in een “Morning Joe” interviewfragment dat vrijdag op MSNBC werd uitgezonden.

Clinton werd geïnterviewd samen met de Oekraïense first lady Olena Zelenska, die zich in de Verenigde Arabische Emiraten bevindt, een land dat zich heeft verzet tegen westerse sancties en diplomatieke en economische steun is blijven verlenen aan Moskou sinds Rusland in februari Oekraïne binnenviel. 2022. Gastheer Joe Scarborough vroeg Clinton naar de strijd van het Oekraïense volk voor waarden als democratie en vrijheid.

“Het is zo inspirerend voor mij, en ik hoop dat het alle Amerikanen inspireert, vooral degenen die in staat zijn om beslissingen te nemen”, antwoordde Clinton. “Omdat we de militaire steun die we eerder aan de Oekraïners hebben gegeven, moeten voortzetten, en ik zou zeggen zelfs vergroten.”

Scarborough kwam tussenbeide om te vragen of deze verhoogde militaire steun ook F-16 straaljagers zou moeten omvatten.

“Dat omvat luchtdekking, dat omvat langeafstandsraketten, dat omvat veel meer verdedigingssystemen, en niet alleen van ons maar van onze NAVO-bondgenoten en anderen”, antwoordde Clinton.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft sinds het begin van de oorlog consequent F-16’s uit westerse landen aangevraagd, maar heeft er tot nu toe geen ontvangen. President Joe Biden zei onlangs dat F-16’s voor Oekraïne “nu” niet op tafel liggen, en andere functionarissen zeiden dat ze niet geloven dat straalvliegtuigen de belangrijkste hulp zijn die Oekraïne zou kunnen krijgen in de huidige fase van het conflict. (GERELATEERD: Rusland stuurt door de VS gemaakte wapens die in Oekraïne zijn buitgemaakt naar Iran voor reverse engineering: RAPPORT)

Afgelopen weekend waren twee Oekraïense piloten in Arizona om evaluaties te ontvangen van F-16-simulatoren voor mogelijke toekomstige trainingsdoeleinden, zeiden defensiefunctionarissen.

Het volledige interview van Clinton en Zelenska met “Morning Joe” wordt maandagochtend uitgezonden.