Het Witte Huis reageert op de opmerkingen van de gouverneur van Florida. Ron DeSantis, die zegt dat zijn oorlog tegen ontwaken slechts een hondenfluitje is voor “verachtelijke” onverdraagzaamheid tegen transgenders.

Terwijl hij zich voorbereidt op zijn verwachte run voor de GOP-presidentiële nominatie in 2024, heeft de heer DeSantis de strijd tegen een progressieve educatieve agenda tot een strijdkreet gemaakt voor zijn verwachte campagne. Bij verschillende openbare evenementen beschreef de heer DeSantis zijn toestand als “waar de opwekking zal sterven”.

Gevraagd naar zijn opmerkingen, citeerde de perschef van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, een reeks onderwijswetten die de heer DeSantis heeft gesteund.

“Het gaat om het aanvallen van jonge kinderen en hun ouders vanwege hoe ze zichzelf zien, vanwege hoe ze zichzelf zien, vanwege hoe ze willen leven”, zei ze. “Wat heeft dat te maken met wakker zijn?” Het is gewoon haat en het is beschamend, en we gaan het uitroepen.

“Het is niet echt een beleid”, zei mevrouw Jean-Pierre terwijl GOP-wetgevers het wijdverspreide wakkerschudbeleid aanvielen. “Wat verandert in haat. Het wordt verachtelijke politiek en dat is gewoon niet de manier waarop we verder gaan.

De heer DeSantis steunde een reeks nieuwe wetten in Florida die het basis- en hoger onderwijs in de staat zouden hervormen, inclusief de verplichting voor leraren om voornaamwoorden te gebruiken die overeenkomen met het geslacht van kinderen dat bij de geboorte is toegewezen. Transgenderactivisten zeggen dat de rekeningen gericht zijn op hun gemeenschap en discriminerend zijn.

Het verbood ook lesgeven over gender en seksuele identiteit en maakte het voor ouders gemakkelijker om boeken over deze onderwerpen van openbare scholen te verwijderen.