Een nieuwe studie heeft aangetoond dat hommels nieuwe “trends” in hun gedrag oppikken door andere bijen te observeren en ervan te leren, en dat één vorm van gedrag zich snel door een kolonie kan verspreiden, zelfs wanneer een andere versie wordt ontdekt. Het onderzoek ( PLoS Biologie) levert sterk bewijs dat sociaal leren de voortplanting van hommelgedrag stimuleert – in dit geval precies hoe ze naar voedsel zoeken.

Om dit vast te stellen zijn verschillende experimenten opgezet. De onderzoekers ontwierpen een puzzeldoos met twee opties die kon worden geopend door een rood lipje met de klok mee te duwen of een blauw lipje tegen de klok in om een ​​beloning van 50% sucrose-oplossing te onthullen. De “demonstrator” -bijen werden getraind om de rode of blauwe lipjes te gebruiken, onder toezicht van de “observerende” bijen.

Toen de Watchers aan de beurt waren om de puzzel aan te pakken, kozen ze overweldigend en herhaaldelijk ervoor om dezelfde methode te gebruiken die ze hadden gezien, zelfs nadat ze de alternatieve optie hadden ontdekt. Deze voorkeur voor de aangeleerde optie werd gehandhaafd door hele bijenkolonies, met gemiddeld 98,6% van de openingen van de dozen uitgevoerd met de aangeleerde methode.