Chaos. Disfunctie. Een rampzalige ramp. Dit zijn enkele van de meest afdrukbare projecties van de GOP van het Huis tijdens de strijd om de verkiezing van voorzitter Kevin McCarthy in januari.

Twee maanden later trotseerden de Republikeinen die voorspellingen echter en behielden ze een algemeen gevoel van eenheid terwijl ze zich een weg baanden door een vroege reeks rekeningen die het publiek tevreden stelden.

Er zijn gevechten en worstelingen geweest – een belangrijke immigratiewet is ontspoord door een vocale groep critici en pogingen om minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas af te zetten zijn gestruikeld – maar de Republikeinen hebben op de meeste gebieden overeenstemming gevonden.

En ze behaalden zelfs een verrassende eerste overwinning door de misdaadwet van het District of Columbia ongedaan te maken, waardoor president Biden op een komische manier met pensioen ging.

“Ik denk dat we een agenda sturen en agendapunten uitwerken”, zei Rep. Nick Langworthy, Republikein van New York. “Het feit dat Biden de misdaadwet van DC gaat ondertekenen, is volgens mij een enorme overwinning. Het is om succes, vooruitgang te tonen. Dat zie je niet aan de andere kant van het Capitool.

De strijd om de opkomst van de heer McCarthy tot president wordt door veel politieke waarnemers gezien als een symptoom van interne onrust. Maar wetgevers zeggen zelf dat het een moment van opheldering was, wat onderstreept hoe weinig bewegingsruimte de GOP heeft in een kamer met 222 zetels, slechts een handvol boven de meerderheidsdrempel van 218.

“Het was een geweldige week, deze luidsprekerrace”, zei Rep. Marjorie Taylor Greene, Republikein van Georgië. “Maar als iedereen samenkomt zoals we zijn, vooral met onze zeer kleine meerderheid, denk ik dat het laat zien dat we hier verenigd zijn en het goed willen doen met onze meerderheid.”

De heer Langworthy zei dat de strijd van de spreker “iedereen het compromis liet zien dat we nodig hebben om succesvol te zijn”.
“Het was een heel belangrijk proces om te doorlopen, omdat het liet zien wat een kleine meerderheid is”, zei hij.

De heer McCarthy moest 15 stemmingen overleven om het voorzitterschap te winnen, terwijl hij onderhandelde met tegenstanders op zijn rechterflank die beweerden dat hij niet genoeg toegewijd was aan hun conservatieve principes.

Analisten zeiden dat de fracas diepe verdeeldheid binnen de GOP blootlegden. En ondanks de eensgezindheid van de afgelopen twee maanden, verwachten ze nog steeds dat er chaos zal heersen.

Tot nu toe heeft de GOP een aantal behoorlijk populaire rekeningen geïntroduceerd.

Wetgeving om de herschrijving van de misdaad in het district ongedaan te maken, werd goedgekeurd met de steun van meer dan 30 Democraten – en dat aantal zou veel hoger zijn geweest als de heer Biden zijn steun eerder kenbaar had gemaakt.

Een andere maatregel om de stemwet voor niet-burgers van het district ongedaan te maken, is door het Huis aangenomen met meer dan 40 Democraten voor.
En een wetsvoorstel om informatie over de oorsprong van het coronavirus vrij te geven, werd unaniem aangenomen.

Sommige andere rekeningen waren meer partijdig.

Een maatregel om vaccinatiemandaten voor internationale reizigers in te trekken, trok zeven democratische stemmen.

En wetgeving die een algemeen verbod zou creëren voor federale werknemers om hun posities te gebruiken om sociale-mediaplatforms te dwingen spraak te censureren, werd verwijderd in een rechtstreekse stemming van 219-206.

Sarah Binder, een politicoloog aan de George Washington University en de Brookings Institution, wees op wetsvoorstellen die door de GOP zijn beloofd maar nog moeten worden ingediend. De ene zou nieuwe limieten opleggen aan het grensbeleid van de heer Biden, terwijl de andere de financiering van de belastingbetaler voor abortus zou beperken.

Ze zei ook dat de echte uitdagingen in het verschiet liggen, met gevechten die opdoemen over de vraag of er een begroting moet worden opgesteld en hoe het overheidsschuldplafond moet worden verhoogd.

“Moeilijke kwesties mogen nog niet worden aangepakt of gaan erg langzaam”, zei ze. “Dingen die voorbij zijn, zijn vrij smal.”

Gezien de verdeeldheid, met Democraten die de Senaat domineren en de heer Biden in het Witte Huis, zei mevrouw Binder dat de GOP van het Huis altijd beperkt zal zijn in haar wetgevende prestaties. Hij moest een grotere indruk maken met zijn onoplettendheid.
Maar zelfs daar zei mevrouw Binder dat de Republikeinen in de problemen zaten.

“Veel hoorzittingen, veel dagvaardingen, maar geen samenhangend verhaal over het ter verantwoording roepen van de regering-Biden”, zei ze.

Voormalig vertegenwoordiger Thomas M. Davis III leidde de campagnecommissie van het Huis van de Republikeinen van 2001 tot 2004, toen het Huis ook sterk verdeeld was met een krappe GOP-meerderheid. Hij zei dat ze een aantal belangrijke overwinningen konden behalen, maar hij zei dat de omstandigheden waren veranderd.

Om te beginnen staan ​​veel meer wetgevers voor hun grootste test in voorverkiezingen dan in algemene verkiezingen. Dit beloont vaak wetgevers die bereid zijn om partijleiders uit te dagen en actie te belemmeren.

“Het midden viel eigenlijk uit elkaar en dat is het probleem dat McCarthy had,” zei dhr. Davis. “Elk van deze rebellen komt uit absoluut veilige rosse buurten. Dat hadden we 20 jaar geleden niet.

Hij zei dat het debat over het schuldenplafond de echte test zal zijn voor de heer McCarthy en zijn mede-Republikeinen.

Vertegenwoordiger James Comer, Republikein van Kentucky, erkende de aanstaande tests, maar zei dat de GOP op de hoogte is van de inzet.

“We hebben geen andere opties”, zei hij. “We moeten het begrijpen. Het is aan ons om te regeren en mensen willen zien of we kunnen regeren, en ik denk dat we in het begin bewijzen dat we het kunnen. Maar we hebben veel moeilijke problemen in de nabije toekomst.

Vertegenwoordiger Ryan Zinke vergeleek de GOP in de eerste week van het nieuwe congres met het haveloze Continentale leger van Washington voordat het zijn eerste overwinning proefde.

De helft van de Huisrepublikeinen begon in 2019 of later te dienen, wat betekent dat ze nooit deel hebben uitgemaakt van een meerderheid in het Congres. En degenen die daar waren, hebben de afgelopen drie jaar onder COVID-19-beperkingen gediend, konden hoorzittingen per video bijwonen en bij volmacht stemmen zonder in Washington te hoeven zijn.

‘Je moet je collega’s niet leren kennen’, zei meneer Dit Zinké.

Als minderheid hadden ze weinig zeggenschap over wetgeving en trokken ze weinig media-aandacht, wat bijdroeg aan frustratie en isolement. Nu heeft de GOP een rol bij het bepalen van de agenda – en heeft zelfs een beetje gewerkt in het Witte Huis, waardoor de heer Biden gedwongen werd de gênante omkering van de misdaadwet van het District of Columbia af te dwingen.

“Winnen creëert spiergeheugen”, zei dhr. Zinké.

De voormalige Navy SEAL voegde eraan toe: ‘Ik denk dat er erkenning is dat we als groep beter zijn. Het is erg moeilijk om vooruit te komen als je sluipschutters in de omtrek hebt.