President Biden spreekt op 28 augustus 2019 in het Arnaud C. Marts Center op de campus van Wilkes University in Wilkes-Barre, Pennsylvania. 30 augustus 2022.

Evan Vucci/AP


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Evan Vucci/AP


President Biden spreekt op 28 augustus 2019 in het Arnaud C. Marts Center op de campus van Wilkes University in Wilkes-Barre, Pennsylvania. 30 augustus 2022.

Evan Vucci/AP

Wanneer mensen werd gevraagd naar hun grootste zorg in de politiek, kwam criminaliteit het afgelopen jaar niet naar voren als de ‘topprioriteit’. Kort voor de tussentijdse verkiezingen van 2022 waren het inflatie voor Republikeinen en abortusrechten voor Democraten die consequent tot de belangrijkste kwesties behoorden.

Maar dat betekent niet dat misdaad niet als belangrijk en motiverend wordt gezien in de politiek.

Dat is een deel van de reden waarom het Witte Huis van Biden in het jaar voorafgaand aan de presidentsverkiezingen de president in het midden plaatst over deze kwestie en tal van andere kwesties, waaronder immigratie en de prioriteiten die worden weerspiegeld in zijn voorgestelde begroting. Het budget bevat populaire elementen die zijn getest door peilingen, zoals het verhogen van belastingen voor de rijken om Medicare, Medicaid en sociale zekerheid te behouden en het beperken van de kosten van geneesmiddelen op recept.

Donderdag hielp de steun van de president de senaat om een ​​misdaadwet in Washington D.C. te blokkeren, die volgens de Republikeinen te zacht is voor misdaad, omdat het bijvoorbeeld de maximale gevangenisstraffen voor carjackings zou verlagen. Dit is in een tijd dat er in de buurt autodiefstallen plaatsvinden een stijging van 109% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het besluit verdeelde de Democratische senatoren, maar de meeste – 33 – stemden met de Republikeinen om het wetsvoorstel te blokkeren, waaronder de meest kwetsbare Democraten voor herverkiezing in 2024.

“Als we op de een of andere manier een bericht zouden sturen dat, oké, we de boete voor carjacking gaan verlagen? Dat doorstaat de reuktest niet”, zei de senator. Mark Warner, D-Va., Vertelde NPR. (Warner komt pas in 2026 in aanmerking voor herverkiezing.)

De Democraten deden het vorig jaar beter dan verwacht, grotendeels vanwege de extreem op Trump afgestemde kandidaten die het niet goed deden in swing-states of competitieve House-districten. Maar de Republikeinen namen nog steeds de leiding over de kamer, zij het met slechts een meerderheid van vier zetels.

“Ik denk dat er een Democratisch Huis zou kunnen zijn als mensen het misdaadprobleem anders hadden aangepakt”, zei Warner.

Republikeinen gaven miljoenen dollars uit en plaatsten duizenden misdaadadvertenties tijdens midterms om zich te richten op kiezers in de voorsteden.

Ongeveer 15% van alle advertenties in 2022 vermeldde misdaad, vergeleken met slechts 5% in 2020, volgens het bedrijf voor het volgen van advertenties, AdImpact.

Bijna een op de vijf advertenties die werden gefinancierd door het National Republican Congressional Committee of het Congressional Leadership Fund was gericht op misdaad. (De NRCC is de commissie die helpt bij het kiezen van Republikeinen in het Huis, en het Congressional Leadership Fund is het externe politieke actiecomité gekoppeld aan de leiding van de Kamer.)

Republikeinen gebruiken misdaad als een manier om democratisch bestuur in grote steden te hameren, vooral omdat moorden, autodiefstallen en andere misdrijven – toen ze nog lang niet het niveau van halverwege de jaren negentig bereikten in 1990 – hebben plaatsgevonden. toename op veel plaatsen.

Terwijl slechts 9% in totaal zei dat misdaad een topprioriteit zou moeten zijn voor het nieuwe congres in een NPR/PBS NewsHour/Marist-enquête in december, was het aantal iets hoger onder onafhankelijken – 13%.

Op een andere manier gevraagd, ontdekte het Pew Research Center ook dat vlak voor tussentijdse 6 op de 10 kiezers zei in het algemeen gewelddadige misdaad was “erg belangrijk” voor hun stem. Er was een grote partijdige verdeeldheid waarbij bijna driekwart van de Republikeinen zei dat het erg belangrijk was, maar iets minder dan de helft van de Democraten zei hetzelfde.

Bijna 7 op de 10 geregistreerde onafhankelijke kiezers die Republikeins leunen, zeiden dat de misdaad “zeer hoog” was, zo bleek uit het onderzoek. Onafhankelijken die op democraten leunden, waren ongeveer hetzelfde als democraten als geheel wat betreft hun mening over misdaad.

Politiek ongetwijfeld meer verdeeld door locatie dan door ras

Landelijke kiezers stemmen overweldigend Republikeins, en stedelijke kiezers zijn grotendeels sterk democratisch. Dat betekent dat Democraten de meeste grote steden in het hele land besturen.

De dramatische schermutselingen hebben de aandacht van de media getrokken en carjackings en moorden komen steeds vaker voor, soms waar dergelijke misdaden gewoonlijk niet plaatsvinden. Dit kan de politiek verstoren, vooral op lokaal niveau.

Criminaliteit is meestal een basisfactor in burgemeestersraces. Met andere woorden, wanneer een stad zich veilig voelt, worden andere dingen belangrijker dan stemkwesties, maar wanneer mensen zich niet veilig voelen, kan het een dominante kwestie zijn in de hoofden van mensen.

Bekijk eerder deze maand de burgemeestersrace van Chicago. Majoor Lori Lightfoot werd de eerste majoor die werd afgezet na een ambtstermijn daar 40 jaar – en misdaad was het belangrijkste thema in de campagne.

In New York City won majoor Eric Adams, een voormalige politieagent, de verkiezingen van 2021 en stelde, met de toename van diefstal, voor om mensen in winkels geen maskers te laten dragen.

“We doen een duidelijke oproep aan al onze winkels, sta niet toe dat mensen de winkel binnenkomen zonder hun gezichtsmasker af te zetten”, zei Adam deze week in een radio-interview.

Het is in een stad die erg open stond voor COVID-beperkingen. Booth New York zag bijna 4.000 vluchten meer in 2022 dan in 2021. Het was de meeste voor minstens een decennium.

“Als je deze mensen een masker ziet dragen, gaat het er vaak niet om bang te zijn voor de pandemie”, zei Adams, “hij is bang dat de politie ze zal betrappen op hun daden.”

Het Witte Huis weet dat dit iets zal zijn waar de Republikeinen in 2024 opnieuw op zullen aandringen, en het wil de blootstelling van de president beperken.

Voormalig president Trump, die weer kandidaat is en in ieder geval een van de mede-koplopers van de nominatie is, hekelde in zijn inaugurele rede van 2017 “Amerikaans bloedbad” en hij maakte duidelijk dat hij de misdaad op een hyperbolische manier zou gebruiken om Biden aan te vallen. en democraten.

“We hebben een allesomvattende inspanning nodig om de gewelddadige misdaad in Amerika te verslaan, en vastberaden, en indien nodig hard en gemeen en gemeen te zijn”, zei hij vorig jaar tijdens een toespraak. “Ons land is nu een beerput van misdaad. We hebben te maken met bloed, dood en lijden op een schaal die ooit ondenkbaar was als gevolg van de inspanningen van de Democratische Partij om de rechtshandhaving in heel Amerika te vernietigen en te ontmantelen.”

Biden maakt zeker geen deel uit van een “defund the police”-beweging. In feite heeft Biden bij elke beurt het tegenovergestelde gepredikt en geprobeerd zijn partij weg te leiden van de retoriek. En deze week probeerde hij het script op de Republikeinen om te draaien.

“MAGA-republikeinen roepen op tot het opheffen van de financiering van de politie en nu van de FBI”, zei Biden tijdens een evenement buiten een vakbond in Philadelphia. “Het is een goede. Ik vind het leuk.”

Democraten baseren deze aanval op het feit dat de Republikeinen zich verzetten tegen een rekening van $ 1,9 miljard om de financiering voor de Capitol Police en National Guard te verhogen in het licht van de aanslagen van 6 januari.

Na de huiszoeking van de FBI in het huis van Trump in Florida, waarbij ze dozen met geheime documenten vonden, werd de rechtse vertegenwoordiger uit Georgia. Marjorie Taylor Greene twitterde: “Fonds de FBI.

“Mijn budget is investeren in openbare veiligheid”, zei Biden in Philadelphia. “Dit omvat financiering voor meer training, meer ondersteuning voor rechtshandhaving in een tijd waarin van hen wordt verwacht dat ze veel rollen spelen.”

Biden heeft er bij House Speaker Kevin McCarthy op aangedrongen om een ​​budget vrij te geven, wat McCarthy nog moet doen.

‘Laat me je budget zien’, zei Biden. “Ik zal je vertellen wat je leuk vindt.”

In 2020 wist Biden veel tussenliggende kiezers voor zich te winnen – of terug te winnen.

Hij won de Independents bij die verkiezingen, maar hij worstelde met de band. Zijn goedkeuringsscore bij hen was slechts 36% in de laatste NPR/PBS NewsHour/Marist-enquête.

Biden heeft duidelijk ook wat werk te doen met het overtuigen van kiezers over misdaad. Uit een NPR-peiling van oktober bleek dat de Republikeinen een voorsprong van 16 punten hadden ten opzichte van de partij waarvan mensen denken dat ze de misdaad beter zou kunnen aanpakken.

Vergelijk dat eens met vóór de verkiezingen van 2020, toen uit een NPR-peiling bleek dat Biden een voorsprong van vier punten had op Trump bij het afhandelen van de kwestie. Dit omvatte een voordeel van 13 punten met de Independents.

De perceptie is dus veranderd en Biden positioneert zich duidelijk om weer in hun goede gratie te komen.