Sikkelcelziekte is een genetische ziekte waarbij de rode bloedcellen van de patiënt veranderen in een sikkelvormige halve maan, stijf en plakkerig worden en verstopt raken in de bloedvaten.

Sikkelcelziekte is een genetische ziekte waarbij de rode bloedcellen van de patiënt veranderen in een sikkelvormige halve maan, stijf en plakkerig worden en verstopt raken in de bloedvaten. | Fotocredit: de hindoe

Met nog maar twee weken te gaan in het fiscale jaar, heeft het ministerie van Volksgezondheid een minuscule 1% bereikt van zijn ambitieuze doel om in 2022-23 een miljoen mensen te scannen op sikkelcelziekte. Het ministerie loopt ver achter op schema en heeft dit jaar volgens officiële gegevens iets meer dan een miljoen mensen gescreend De Hindu van Portaal van de National Health Mission voor sikkelcelziekte.

Sikkelcelziekte is een genetische ziekte waarbij de rode bloedcellen van de patiënt veranderen in een sikkelvormige halve maan, stijf en plakkerig worden en verstopt raken in de bloedvaten. “Het vermogen van deze cellen om zuurstof te transporteren neemt af, wat leidt tot ondragelijke pijn en orgaanschade bij getroffen patiënten. Als een man en vrouw met sikkelcelziekte een baby krijgen, is er een kans van 25% dat hun baby sikkelcelziekte krijgt, ‘, zei een arts die bij het ministerie werkte.

Notulen van een vergadering van de 7th Mission Steering Group, bijeengeroepen door de NHM, onthulden dat het doel voor 2022-2023 was om één crore-mensen te screenen. Tot op heden zijn echter slechts 1.05.954 mensen gescreend, waarvan 5.959 mensen, of 5,62% van de gescreenden, sikkelcelkenmerken droegen.

“Beëindig de ziekte in 2047”

In haar begrotingstoespraak voor 2023 zei minister van Financiën Nirmala Sitharaman dat India ernaar streeft om sikkelcelanemie tegen 2047 uit te bannen. Dit betekent dat de incidentie van de ziekte zal worden teruggebracht tot een bepaald niveau, met voortdurende inspanningen om herhaling te voorkomen. Om dit doel te bereiken, moeten tussen 2025 en 2026 ten minste zeven miljoen mensen onder de 40 gefaseerd worden gescreend. NHM heeft een budget van ₹ 542 crore voorgesteld voor de massale oefening.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft nu de staten aangeschreven en per staat tussentijdse screeningdoelen toegewezen voor de tijdige afronding van de oefening. Hoewel er naar schatting 15 lakh-patiënten leven met sikkelcelziekte, moeten ze nog worden geïdentificeerd door het screeningsysteem. De uitdaging van het niet beschikbaar zijn van gegevens is enorm, constateert het ministerie.

Deze uitdaging werd gesignaleerd tijdens een interministeriële bijeenkomst vorige maand tussen het ministerie van Volksgezondheid en Gezinswelzijn, het ministerie van Tribale Zaken, de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek en andere belanghebbenden.

centraal register

De angst dat veel van deze patiënten tussen wal en schip zullen vallen, is reëel. Dit zou betekenen dat hun toegang tot diagnose en behandeling beperkt is. Het ministerie van Volksgezondheid werkt momenteel aan het opzetten en onderhouden van een centraal register voor alle gescreende personen. Dit zal het eerste register in zijn soort zijn dat centraal wordt bijgehouden. “Momenteel zijn de gegevens van sikkelcelpatiënten in verschillende staten gefragmenteerd en verspreid”, zei een hoge ambtenaar van het ministerie. De Hindu. Het ministerie heeft inmiddels een portal en app ontwikkeld om screeningsgegevens vast te leggen.

Tijdens de interministeriële vergadering werd benadrukt dat een prioritaire groep voor onmiddellijke screening zwangere vrouwen zijn. “Op de lange termijn zal de doelgroep van alleenstaande tieners tussen 10 en 25 jaar worden gescreend”, zei een hoge functionaris.

Vaccin voor pasgeborenen

Voor degenen die met de ziekte zijn geboren, zei het ministerie dat het toedienen van pneumokokkenvaccinatie aan pasgeborenen essentieel is. “Momenteel is het pneumokokkenvaccin niet opgenomen in het universele immunisatieprogramma, maar voor mensen geboren met sikkelcelziekte is het een must, aangezien deze kinderen een lage immuniteit hebben en vatbaar zijn voor infecties”, aldus de manager.

Regelmatige en tijdige screening van de bevolking is belangrijk omdat bij een eerdere screening van meer dan 1,13 miljoen mensen in 2016, die afzonderlijk werd uitgevoerd door het ministerie van Tribale Zaken, tot 9.49.057 (8,75%) positief testten op sikkelcelkenmerk. . Maar liefst 47.311 van hen eindigden met volledige sikkelcelziekte. “De gemiddelde levensverwachting van iemand die sikkelcelziekte ontwikkelt, is 30 jaar lager dan normaal”, legt de ambtenaar uit.

Het is daarom belangrijk om pasgeborenen te vaccineren en patiënten tijdig medicamenteus te behandelen met behulp van hydroxyurea, dat de pijn helpt verlichten. “Als patiënten eenmaal sikkelcelziekte hebben ontwikkeld, is er momenteel geen definitieve genezing. Men kan de patiënt alleen op onderhoudstherapie zetten. Daarom zou de oplossing zijn om degenen die de sikkelcelziekte dragen te leren af ​​te zien van het trouwen met een andere persoon die ook de sikkelcelziekte draagt. eigenschap, ‘voegde de ambtenaar eraan toe.