Washington
CNN

Rusland heeft een deel van de wapens en uitrusting die door de Verenigde Staten en de NAVO zijn geleverd op het slagveld in Oekraïne buitgemaakt en naar Iran gestuurd, waar de Verenigde Staten denken dat Teheran zal proberen de systemen te reverse-engineeren, zeiden vier bronnen tegen CNN die bekend zijn met de materie.

In het afgelopen jaar hebben de Verenigde Staten, de NAVO en andere westerse functionarissen verschillende gevallen gezien van Russische troepen die kleinere schouderkanonnen in beslag namen, waaronder Javelin-antitanksystemen en Stinger-luchtafweergeschut die Oekraïense troepen soms moesten achterlaten. het slagveld, vertelden de bronnen aan CNN.

In veel van deze gevallen vervoerde Rusland de uitrusting vervolgens naar Iran voor ontmanteling en analyse, waarschijnlijk zodat het Iraanse leger zou kunnen proberen zijn eigen versie van de wapens te vervaardigen, aldus bronnen. Rusland gelooft dat het blijven leveren van buitgemaakte westerse wapens aan Iran Teheran zal aansporen om zijn steun aan de Russische oorlog in Oekraïne te behouden, aldus de bronnen.

Amerikaanse functionarissen geloven niet dat het probleem wijdverspreid of systematisch is, en het Oekraïense leger heeft er sinds het begin van de oorlog een gewoonte van gemaakt om elk verlies van door de VS geleverde uitrusting aan Russische troepen te melden aan het Pentagon, aldus functionarissen. Toch erkennen Amerikaanse functionarissen dat het probleem moeilijk te traceren is.

Het is onduidelijk of Iran erin is geslaagd de engineering van in Oekraïne in beslag genomen Amerikaanse wapens ongedaan te maken, maar Teheran heeft bewezen zeer bedreven te zijn in het ontwikkelen van wapensystemen op basis van in het verleden in beslag genomen Amerikaanse apparatuur.

Een belangrijk wapen in de inventaris van Iran, de Toophan anti-tank geleide raket, was reverse-engineering van de Amerikaanse BGM-71 TOW-raket in de jaren 70. De Iraniërs onderschepten in 2011 ook een in Amerika gemaakte drone, een Lockheed Martin RQ-170 ” Sentinel”, en reverse-engineering om een ​​nieuwe drone te creëren die in 2018 door het Israëlische luchtruim vloog voordat hij werd neergeschoten.

“Iran heeft in het verleden laten zien in staat te zijn Amerikaanse wapens te reverse-engineeren”, zegt Jonathan Lord, senior fellow en directeur van het Midden-Oosten-beveiligingsprogramma bij het Center for a New American Security. “Ze hebben de TOW-geleide anti-tankraket reverse-ontworpen, een bijna perfecte replica gemaakt die ze de Toophan noemden, en hebben die sindsdien gepropageerd naar de Houthi’s en Hezbollah. Iran zou hetzelfde kunnen doen met een Stinger, die zowel civiele als militaire luchtvaart in de hele regio. Een reverse-engineered Javelin zou door Hamas of Hezbollah kunnen worden gebruikt om een ​​Israëlische Merkava-tank te bedreigen. In de handen van Iraanse gevolmachtigden vormen deze wapens een reële bedreiging voor de conventionele strijdkrachten van Israël.’

De coördinatie is een ander voorbeeld van Moskou’s groeiende defensiepartnerschap met Teheran, dat het afgelopen jaar geïntensiveerd is nu Rusland steeds meer behoefte krijgt aan militaire steun van buitenaf voor zijn oorlog tegen Iran. Het partnerschap destabiliseert niet alleen Oekraïne verder, maar kan ook een bedreiging vormen voor de buurlanden van Iran in het Midden-Oosten, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, vorige maand.

CNN heeft contact opgenomen met de Russische ambassade in Washington en de VN-missie van Iran voor commentaar.

Hoge Amerikaanse militaire functionarissen, waaronder de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, Gen. Mark Milley en minister van Defensie Lloyd Austin waren deze maand beide in het Midden-Oosten voor besprekingen met hun tegenhangers daar gericht op bedreigingen van Iran, aldus het Pentagon.

“Het afgelopen jaar is de militaire samenwerking van Rusland met Iran verdiept, en dat vormt een serieuze uitdaging voor deze regio en voor de veiligheid van uw burgers”, zei Austin donderdag op een conferentie samen met de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant in Tel Aviv.

“Iran doet aanzienlijke expertise en ervaring op het slagveld op in Oekraïne die uiteindelijk zal worden overgedragen aan zijn gevaarlijke proxy’s in het Midden-Oosten”, zei Austin. “In ruil voor Iraanse steun in Oekraïne bood Rusland Iran ongekende defensiesamenwerking aan, onder meer op het gebied van raketten en luchtverdediging.”

Enorme onvoorziene verliezen aan uitrusting en harde westerse sancties hebben het voor Rusland moeilijk gemaakt om de wapens en munitie te blijven produceren die het nodig heeft om zijn offensief in Oekraïne voort te zetten. Als gevolg hiervan vroeg en ontving Rusland honderden drones uit Iran, evenals artillerie- en tankgranaten, die Russische troepen met verwoestende gevolgen gebruikten tegen Oekraïense burgers en infrastructuur.

In ruil daarvoor eiste Iran volgens het Witte Huis voor miljarden dollars aan militair materieel van Rusland, waaronder straaljagers, radarsystemen en helikopters.

Eind vorig jaar voerde het Pentagon zijn inspanningen op om Amerikaanse wapens die aan Oekraïne waren geleverd, op te sporen, onder meer door inspecties ter plaatse door Amerikaans militair personeel dat gestationeerd was op de Amerikaanse ambassade in Kiev.

Staatssecretaris van Defensie voor Beleid, Colin Kahl, vertelde de wetgevers eerder dit jaar dat de Verenigde Staten voorbeelden hadden gezien van de Russen die enkele door de VS geleverde systemen op het slagveld veroverden, maar niet in grote aantallen.

“Wat we niet zien, is bewijs van significante afleiding,” zei Kahl. “Onze inschatting is dat als sommige van deze systemen werden gekaapt, dit door de Russen was die dingen op het slagveld buitmaakten, wat altijd gebeurt, maar er is geen bewijs dat de Oekraïners uitwijken naar de zwarte markt.”

Gevraagd naar dit rapport verwees een defensiefunctionaris CNN naar de opmerkingen van Kahl.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een factsheet van oktober ook dat “de verovering van Oekraïense wapens door pro-Russische troepen, inclusief gedoneerde uitrusting, tot nu toe het belangrijkste middel voor afleiding is geweest en zou kunnen leiden tot verdere overdrachten”.

De afdeling noemde ook specifiek door mensen draagbare luchtverdedigingssystemen – een categorie die Stingers omvat – en antitankraketten als “bijzonder gevoelige en geavanceerde conventionele wapens” die, indien misbruikt, de regionale veiligheid zouden kunnen belemmeren.