Indië 289 voor 3 (Gill 128, Kohli 59*) parcours Australië 480 (Khawaja 180, Groen 114, Ashwin 6-91) met 191 punten

In de tweede week van de derde maand markeerde Shubman Gill zijn vijfde internationale eeuw van het jaar om de reactie van India op de 480 van Australië te leiden. Australië deed er lange tijd goed aan om het scorepercentage onder controle te houden, maar Gill mocht niet te lang worden ontkend: zijn 128 van 235 contrasteerde met de 152 die de anderen sloegen van 361 ballen tussen hen in.
India eindigde de derde dag met 191 achterstand met zeven wickets in de hand. Virat Kohli vierde zijn eerste vijftigste verjaardag sinds de test in Kaapstad begin vorig jaar en sloot de dag af met de belofte van een cent.

Er waren nog een paar bochten en slecht gedrag in het terrein, maar het was niet genoeg om te overleven. Dus Australië deed het best mogelijke: aan één kant van het veld spelen en wachten op fouten. De slagmensen ontdekten dat hoewel er misschien geen grote bedreiging voor hun wicket was, scoren ook niet de gemakkelijkste was.

Deze test was in veel opzichten het tegenovergestelde van de andere drie. Een daarvan was een terugkeer naar de oude Indiase trend dat de stick gemakkelijker was tegen de nieuwe bal. India’s vroege aanval op Mitchell Starc betekende dat de eerste 15 overs van drie van de vier nieuwe ballen die in dat spel werden gebruikt, 193 runs en geen wickets waren. Verbijsterend speelde Starc voornamelijk rond het wicket, zonder moeilijkheden te creëren voor zijn twee offspinners.
Toen Australië aan beide uiteinden ging roteren, droogden de punten op en kwam er een los schot. Rohit Sharma sloeg een ogenschijnlijk onschuldige worp van Matt Kuhnemann rechtstreeks naar korte extra dekking. De zes overs die naar het wicket leidden, hadden slechts 10 runs opgeleverd.
De start van Gill’s samenwerking met Cheteshwar Pujara was niet snel genoeg, maar toen Australië eenmaal het tempo opvoerde, gingen de kranen weer open. De tweede kogel van Starc’s nieuwe spreuk werd in dekking gedreven om Gill’s vijftig te brengen. In Starc’s volgende speelde Gill de korte armstoot door het midwicket voor nog eens vier. Voor de lunch kwam Pujara ook in beweging.

Hoewel een paar bevallingen het oppervlak in de eerste sessie verstoorden, was er niets dramatisch. Australië kwam terug met meer gerichte plannen. Dit betrof vaak tweebenige zeven velden met alles draaiend. Na de eerste twee grenzen bij Cameron Green, ging India halverwege de sessie zonder grenzen 16 overs.

Gedurende de hele periode voelden noch Pujara noch Gill enig ongemak. Uiteindelijk zorgde de beat voor een opening voor Gill. Hij scoorde het met twee mooie dekkingen van groen: eerst omhoog en daarna naar de vollere bal. Toen hij in de 90 was, danste Gill op Lyon om hem over zijn hoofd te blazen, en voerde vervolgens de beenglijbaan uit om zijn tweede Test-eeuw op te roepen.

Net voor de thee leek Pujara ook een ongedwongen fout te maken door op de verkeerde lijn te spelen van een Todd Murphy-aanval rond het wicket. Zelfs toen Pujara de lbw-beslissing tevergeefs heroverwoog, juichte de menigte toen Kohli arriveerde. In de pre-tea sneed Kohli een korte beenbreedte, korte slip en werd eenmaal aan de buitenrand geslagen.
Na de thee waren Gill en Kohli veel efficiënter, renden hard en namen geen risico’s. Toen Gill kramp begon te krijgen, pakte Kohli zijn score op en droeg hij 32 bij aan de stand van 58 punten. Na op zo’n lange termijn slechts negen valse antwoorden te hebben gegeven, maakte Gill uiteindelijk de fatale fout: hij ging terug naar een snelle en volledige tegenaanval van Nathan Lyon en kwam vlak voor hem vast te zitten.

Als er plannen waren om het bowlen te domineren, legde India die plannen terzijde en sloeg kalm toe. De nieuwe bal was acht ballen verwijderd, maar Australië wachtte tot de laatste 20 minuten om hem terug te krijgen.

De offspinners bleven proberen beide kanten van Kohli te testen terwijl hij naar voren snelde in de verdediging, maar de enige keer dat de binnenrand werd ingenomen, hadden ze geen kort been op hun plaats, wat bij het bowlen kan aankomen op 250 voor 3. Anders dan de vreemde halve fout, Kohli leek de absolute controle te hebben.

Het enige dat Australië bereikte door door te gaan met de oude bal, was de run rate. Slechts 26 kwamen in de eerste 15,2 overs van het vierde wicket tussen Kohli en Ravindra Jadeja. Zodra de nieuwe bal werd genomen, sloeg Jadeja een zes op Kuhnemann nadat hij 6 van 42 was.

De laatste uitwisselingen bleven echter grotendeels een periode van staakt-het-vuren aan beide kanten. Australië had weinig ontvangers, India nam minder risico. Met slechts 13 wickets die in drie dagen vielen, had de Test iets dramatisch nodig voor een absoluut resultaat.