Robbie Smith met de bal voor Northampton
Hooker Robbie Smith scoorde een brace voor Northampton toen ze Bath versloegen in Franklin Gardens
Northampton (17) 45
Poging: R Smith 2, Augustus, Scott-Young, Collins, Grayson Pen: F Smit De ongemakken: F Smit 6
Bad (14) 26
Poging: De Glanville, Dunn 2, Doughty De ongemakken: B.Spencer, Bailey 2

Northampton schoof op naar de derde plaats in de Premiership en scoorde vier pogingen in de tweede helft om onderste club Bath met 45-26 te verslaan.

Tom De Glanville en Tom Dunn wisselden pogingen uit met Robbie Smith en Juarno Augustus, voordat de penalty van Fin Smith de gastheren op voorsprong zette tijdens de rust.

Angus Scott-Young en een brace van Robbie Smith leverden de Saints een bonuspunt op, terwijl Dunn ook zijn tweede verdiende.

Tom Collins en James Grayson stelden de overwinning veilig, terwijl de poging van Tom Doughty Bath een punt opleverde.

De gastheren kwamen in de wedstrijd om terug te stuiteren van een 62-8 verlies voor Bristol en rugbydirecteur Phil Dawson hebben acht wijzigingen aangebracht voor het bezoek van het bodemteam van de Premiership.

Tegen de gang van zaken in zette De Glanville Bath acht minuten op voorsprong. De vleugelverdediger begon de aanval toen hij een Saints-trap opving, een stap opzij deed en de bal overhandigde aan Miles Reid, voordat hij over de schouder van Josh Bayliss terugkwam om een ​​duik boven de lijn in te slikken.

Robbie Smith antwoordde voor Northampton vanuit een rijdende maul nadat een slechte box-kick hen territorium en balbezit bezorgde, en Augustus zette ze vervolgens op kop met een handige poging toen Saints een dummy-drive opzette vanuit een maul, waardoor Number Eight kon losbreken en Power Op.

Maar toen de Paul Hill-prop werd weggegooid voor het breken van een Bath-kraan en werd bestraft, kwamen de bezoekers onmiddellijk op gelijke hoogte en schopten ze de hoek van waar Dunn uit een maul ging.

Bath heeft al zeven wedstrijden in alle competities niet gewonnen en leek een ploeg die niet gewend was te winnen. Met Hill in de prullenbak kwamen ze drie keer binnen vijf meter – alleen om de bal de eerste keer terug te geven, de tweede keer te laten vallen en de derde keer een scrum te verliezen.

Hun blessureproblemen werden nog verergerd toen centrum Jonathan Joseph vlak voor rust werd gewisseld na een onhandige tackle, nadat hij vlak voor de aftrap had bevestigd dat de achterste roeier Alfie Barbeary speelt dit seizoen waarschijnlijk niet meer en heeft een knieoperatie nodig na zijn debuut tegen Leicester afgelopen weekend.

Na een spannende eerste helft ging het momentum verder op de weg van Northampton; Scott-Young kruiste van dichtbij en met Bayliss een gele kaart getoond voor een botsing in de lucht, kreeg Robbie Smith zijn tweede van de avond op een maul, wat zijn team het bonuspunt opleverde.

Dunn bracht de achterstand van dichtbij terug tot 12 punten, maar de ruggen van de Saints werden geleidelijk wild, waarbij Collins een Tommy Freeman-trap binnentrok in zijn 100ste optreden voor de club.

Dunn’s invaller Doughty volgde de voorsprong van zijn aanvoerder en scoorde met een maul voor Bath’s vierde poging om ze op gelijke hoogte te brengen met Newcastle, maar het was te laat voor een comeback toen Grayson later de extra’s voor Northampton toevoegde.

De rugbydirecteur van Northampton Saints, Phil Dawson, vertelde BBC Radio Northampton:

“We vroegen om een ​​reactie en een reactie na de teleurstelling van vorige week en ik dacht dat dit een geweldige reactie daarvoor was, en ik was erg trots op de inspanning, zowel gedurende de week als in de wedstrijd.

“Soms verlies je in de sport het vertrouwen en moet je weer op het paard stappen en eroverheen rennen en ervoor zorgen dat je goed voorbereid bent.

“Ik denk dat we waarschijnlijk een beetje angstig aan de wedstrijd begonnen, maar we vonden snel onze draai en vertrokken.”

Bad directeur van rugby Johann van Graan vertelde BBC Radio Bristol:

“Ik denk dat we met die eerste poging goed aan de wedstrijd begonnen en toen trapten we de bal recht omhoog en kregen we een penalty tegen.

“Het moeilijkste was de penalty die we kregen voor de tweede poging om zonder druk terug te rennen.

“Ik dacht tijdens de rust, 17-14, we spraken over onze discipline en 40-60 minuten die het spel doodden.

“Ik wil twee dingen zeggen: helaas weer discipline en mooie tijden [cost us].

“Het goede is dat er ruzie is. Het enige waar ik blij mee ben, is het try-bonuspunt en daar hebben we er de afgelopen twee weekenden twee van opgepikt, wat ons elke week minstens één punt oplevert als we niet thuis zijn.”

Northampton: Ram Collins, Proctor, Dingwall (c), Freeman, F Smith, James; A Waller, R Smith, Hill, Salakaia-Lotto, Moon, Scott-Young, Graham, Augustus.

Vervangingen: Cruse, Waller E, Petch, Nansen, Matavesi, Braley, Grayson, Hutchinson.

Zonde bak: Heuvel (23)

Bad: van Glanville; Hamer-Webb, Joseph, Ojomoh, Gallagher, Bailey, Schreuder; Obano, Dunn (c), Rae, Attwood, Van Velze, Bayliss, Cloete, Reid.

Vervangingen: Doughty, Schoeman, Jonker, McNally, W Spencer, B Spencer, Butt, De Carpentier.

Zonde bak: Bayliss (51)

Arbiter: Jack Makepeace