Betty Boothroyd, die vorige maand op 93-jarige leeftijd stierf, ‘vermorste meer dan 700 jaar parlementaire traditie in 1992 toen ze de eerste vrouw werd die tot voorzitter van het Lagerhuis werd gekozen’, zei De bewaker. In de daaropvolgende acht jaar zou ze “internationale bekendheid verwerven voor haar levendige, goedgehumeurde stijl en voor de warmte en humor die ze uitstraalde – met een vleugje glamour”.

Ze haalde voor het eerst de krantenkoppen omdat ze weigerde de volledige pruik van de president te dragen, zei ze. De Schotse – een breuk met de traditie die op geen enkele manier haar autoriteit ondermijnt. Een van de “opmerkelijke” bewoners van de groene stoel van de Spreker, en ook een van de meest populaire, ze was een formidabele en imposante aanwezigheid, in staat om een ​​bende onstuimige parlementsleden met een schorre kreet het zwijgen op te leggen en gespannen situaties onschadelijk te maken. het Huis met een brede Yorkshire kwinkslag.

Het meest populaire alternatief voor koningin

Ooit bleek uit een opiniepeiling in de krant dat ze het populairste alternatief voor de koningin was. Betty Boothroyd werd geboren in Dewsbury, in 1929, de industriestad die bekend staat om de productie van “shoddy”, een inferieure vorm van stof. Haar jeugd, in een herenhuis, was verarmd, zegt ze De temperatuur – maar ze stond erop dat er niets slordigs aan was.

Ze was enig kind en had een hechte band met haar ouders, beiden textielarbeiders, en beiden erg politiek: hun huis was een bijenkorf van arbeidersactiviteiten. Nadat ze 11 plus had gezakt, won Betty een plaats aan het Dewsbury College of Commerce and Art; haar vader stelde zich een comfortabel leven voor als stenotypiste voor haar, maar Betty had altijd van dansen gehouden – ze had in de plaatselijke pantomime gespeeld en tijdens de oorlog militaire bases bezocht met een dansband.

En op 17-jarige leeftijd verhuisde ze naar Londen, waar ze optrad met de Tiller Girls in West End. Haar showbizzcarrière kwam echter niet van de grond en kort daarna wendde ze zich tot de politiek.

In 1952 vond ze een baan als secretaresse bij Transport House, het hoofdkantoor van Labour; later werkte ze voor verschillende Labour-parlementsleden, waaronder Barbara Castle. Ze begon een zetel te zoeken in 1955 en vocht vijf verkiezingen in 18 jaar voordat ze uiteindelijk West Bromwich West won in 1973.

Politieke cheerleader

In het begin van haar politieke carrière stond ze aan de linkerkant van Labour, zei hij De Dagelijkse Telegraaf, maar ze was langzaam naar rechts opgeschoven (misschien als gevolg van een periode die ze in Washington had doorgebracht om aan de John F. Kennedy-campagne te werken); en in de jaren tachtig maakte ze naam als een felle tegenstander van de ‘headbangers’ van de Militant Tendency.

In 1987 werd ze vice-president en toen Bernard Weatherill aankondigde dat hij van plan was af te treden, benoemde Tory-parlementslid John Biffen Boothroyd om hem te vervangen.

Ze was geen radicale president: sommigen bekritiseerden haar omdat ze het vrouwen met gezinnen niet gemakkelijker maakte om als parlementslid te werken – door bijvoorbeeld nieuwe moeders toe te staan ​​borstvoeding te geven in de Kamer. Als er wijzigingen moesten worden aangebracht, vond ze dat parlementsleden die moesten aanbrengen. Ze heeft echter geprobeerd weerstand te bieden aan de groeiende praktijk van ministers die beleid aankondigen op het Today-programma in plaats van in het Lagerhuis.

voorstander van regels

In de Tweede Kamer was ze een volgeling van de regels, maar haar “discipline was oordeelkundig vermengd met geklets”, en versterkt met een vleugje pantomime. Ze geeuwde opvallend, of begon zichzelf koelte toe te koelen met haar papieren, als ze vond dat een hulpsheriff tijd aan het verspillen was; en om de vragen van de premier af te sluiten, gebruikte ze de kreet van de serveerster: “Time’s up!” »

Hoewel de PvdA bij haar bleef “als vuil onder je vingernagels”, zoals ze het uitdrukte, werd ze zelden beschuldigd van partijdigheid. Er waren echter mislukkingen. Boothroyd zei dat zijn slechtste moment op het werk was toen Michael Mates – in weerwil van zijn herhaalde pogingen om hem het zwijgen op te leggen – in 1993 zijn 28 minuten durende ontslagrede gebruikte om de behandeling van de zaak van de magnaat door het Serious Fraud Office aan te vallen. Ze nam ontslag in 2000 en werd in 2001 tot levensgenieter gemaakt. Toen ze met pensioen ging, was paragliding haar hobby’s.