Foto van de Olympische mascottes
De “Phrygès”-mascottes van de Spelen van Parijs 2024 zijn gebaseerd op een traditionele Franse hoed die een symbool van vrijheid is geworden.

De Britse regering heeft Olympische sponsors gevraagd om een ​​verbod op Russische en Wit-Russische atleten om deel te nemen aan de Spelen van Parijs in 2024.

Het volgt de toezegging van het Internationaal Olympisch Comité om “om een ​​pad te verkennen“Voor atleten uit landen om als neutralen te concurreren.

Cultuursecretaris Lucy Frazer deed de oproep in een brief aan de Britse chief executives van de 13 wereldwijde partners van het IOC.

“Doe mee met lobbyen bij het IOC om de geuite zorgen weg te nemen”, schreef ze.

Frazer was voorzitter van een top in februari van 36 landen, waaronder Frankrijk en de Verenigde Staten, die een gezamenlijke verklaring aflegden toezegging om een ​​voortgezet verbod te steunen over Russische en Wit-Russische atleten die deelnemen aan internationale sportevenementen.

Oekraïne, dat geen deel uitmaakte van de top, dreigde de Olympische Spelen van Parijs te boycotten als het IOC Russische atleten toestaat om mee te doen.

“Nadat we de Spelen in Londen in 2012 hebben georganiseerd, weten we wat een ongelooflijke gebeurtenis het is om erbij betrokken te zijn, en we waarderen het vitale belang van sponsors voor het succes van de Spelen”, schreef de cultuursecretaris aan bedrijven als Coca-Cola. , Intel, Samsung en Visa.

“We weten dat sport en politiek in Rusland en Wit-Rusland nauw met elkaar verbonden zijn, en we zijn vastbesloten dat de regimes in Rusland en Wit-Rusland sport niet mogen gebruiken voor propagandadoeleinden.”

Het IOC riep federaties op om atleten uit Rusland en Wit-Rusland te weren na de invasie van Oekraïne en verbood de naties van de Paralympische Winterspelen in maart 2022 – hoewel atleten wel mochten strijden onder een neutrale vlag.

IOC-voorzitter Thomas Bach zei dat de oorspronkelijke beslissing was genomen om de atleten te beschermen en beweerde in december dat de de organisatie staat voor een “groot dilemma” om ervoor te zorgen dat atleten geen sportieve sancties ondergaan.

Het IOC betoogde in februari dat de Spelen wel konden “inspireer ons om problemen op te lossen door bruggen te bouwen”maar zei dat er geen beslissing was genomen over de praktische stappen die moeten worden genomen om Russische en Wit-Russische atleten te laten concurreren.

Frazer heeft er nu bij sponsors op aangedrongen om bij het IOC over deze kwestie te lobbyen voordat dergelijke plannen worden uitgevoerd.

“Totdat onze zorgen en het substantiële gebrek aan duidelijkheid en concrete details over een werkend ‘neutraliteits’-model worden aangepakt, zijn we het er niet mee eens dat Russische en Wit-Russische atleten de competitie mogen hervatten’, schreef ze.

“Gezien het standpunt van het IOC dat er nog geen definitief besluit is genomen, hebben we er bij het IOC sterk op aangedrongen om te reageren op de door alle landen geïdentificeerde problemen en zijn voorstel dienovereenkomstig te heroverwegen.

“Als Olympische partner zou ik graag uw mening over deze kwestie willen horen en u willen vragen samen met ons druk uit te oefenen op het IOC om de zorgen die in onze verklaring naar voren zijn gebracht, weg te nemen.”