Na een bijzonder langdurig verblijf heeft het meteorologische fenomeen La Niña, dat al drie jaar aanhoudt, bijdragen aan extreme weersomstandigheden over de hele wereld, is eindelijk ten einde.

De wateren van de Stille Oceaan langs de evenaar zijn opgewarmd tot bijna gemiddelde temperaturen, waarmee een einde komt aan de staat La Niña, die wordt gediagnosticeerd door de oppervlaktetemperatuur van de Stille Oceaan. Het nieuws is gevallen verklaring donderdag van het United States Climate Prediction Center, getiteld “Final La Niña Advisory”. Samen met de verandering in zeetemperatuur voorspellen klimatologen en meteorologen een overeenkomstige verschuiving in sommige weerpatronen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.

La Niña is gekoppeld aan veel verschillende neerslag- en hittetrends op de planeet. Het draagt ​​bij aan de droogte in het zuiden en westen van de Verenigde Staten en in Zuid-Amerika, omdat het neerslag oostwaarts over de Stille Oceaan voert. Met als resultaat La Niña in het algemeen betekent intense regenval en overstromingen voor Zuidoost-Azië en delen van Australië, as:als: aangekomen: in de afgelopen drie jaar.

Elders in de Verenigde Staten:, La Niña betekent vaak meer regen (maar minder sneeuw) voor de noordoostelijke staten. Bovendien worden luchtstromen gedicteerd door oceaantemperaturen tijdens: La Niña-jaren dragen bij aan de verslechtering van de Atlantische orkaanseizoenen. Afrika en Oost- en Centraal-Azië voel ook de effecten van het fenomeen.

Dit La Niña-evenement is net afgelopen: Startte in: lente 2020 en werd een van de meest intense “in historische archieven die teruggaat tot 1950”, Michelle L’Heureux, NOAA klimatoloog, zei tegen Axios afgelopen jaar. In de drie jaar dat het duurde, zorgde het voor allerlei problemen. Californië en vele andere westerse staten dieper afgedaald in extreme droogte Dit: reservoirs gekrompen tot recordniveaus, gewassen gedood: En: bossen:, opgelegde waterbeperkingen, en meer:.

Tegelijkertijd wordt de e:achter de Verenigde Staten: werd getroffen door twee zeer actieve orkaanseizoenen in 2020 en 2021 die resulteerden in enkele miljardendollarrampen, waaronder: Orkanen Ida en Laura. 2020, meer dan 30 stormen gevormdrecords breken. Hoewel de Atlantische orkaan van 2022 het seizoen was rustigerhet was niet makkelijk, meerdere genereren: verwoestende stormen in het late seizoen, zoals orkaan Ian En: Orkaan Fiona.

La Niña is een kant van de ENSO (El Niño-zuidelijke oscillatie) terugkerend klimaatpatroon dat het weer over de hele wereld bepaalt. Wanneer het oppervlak van de oceaan abnormaal warm is in de tropische Stille Oceaan, wordt dit een El Niño-periode genoemd. Wanneer deze zelfde wateren abnormaal koud zijn, is het de tijd van La Niña. Wanneer de tropische wateren van de Stille Oceaan op één lijn liggen met het historische gemiddelde, wordt dit beschouwd als een “ENSO-neutrale” toestand.

En dat is waar we nu zijn, volgens NOAA en de National Weather Service. niet :neutraal gebied. Bij de laatste temperatuurcontrole was de temperatuur van het zeewater in het midden van de Stille Oceaan slechts 0,2 °C (0,4 °F) onder het langetermijngemiddelde, terwijl de La Niña-drempel -0,5 °C is, legden de onderzoekers van het voorspellingscentrum uit. in een weblog: functie:. Onder neutrale ENSO-omstandigheden zullen naar verwachting wereldwijde weersomstandigheden zijn eigenlijk gemiddeld, wat dat ook meer betekent. Maar het is onduidelijk hoe lang we in de neutrale zone blijven, merkten NOAA/NWS-voorspellers op.

Er is ongeveer 60% kans dat de Stille Oceaan genoeg zal opwarmen om de wereld tegen de herfst in El Niño-omstandigheden te duwen, volgens de ENSO-post. gezegd. Voorspellers voegden er echter aan toe dat voorspellingen in het voorjaar notoir onbetrouwbaar zijn. Het Climate Prediction Center heeft nog geen officieel El Niño-horloge ingesteld.

Als El Niño voor de zomer zou plaatsvinden, zouden de Verenigde Staten een ongewoon mild orkaanseizoen kunnen verwachten. Een El Niño-evenement zou waarschijnlijk ook vochtige omstandigheden naar het zuidwesten brengen, droog weer naar sommige oostelijke staten en warme temperaturen naar veel noordelijke staten.

De ENSO-cyclus is een fluctuatie die los staat van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Maar dat betekent niet dat de twee niet gerelateerd zijn. Zoek suggesties: klimaatverandering verandert ENSO-patronen, wat extremere La Niña- en El Niño-gebeurtenissen veroorzaakte. Klimaatverandering kan ook weerpatronen versterken die worden veroorzaakt door ENSO-veranderingen, zoals hittegolven en stormen.