Helga en Zohar zijn terug in Keulen na hun ruimtereis.

Helga en Zohar zijn terug in Keulen na hun ruimtereis.
Foto:: DLR:

NASA’s Artemis 1-missie heeft misschien geen echte astronauten aan boord van de Orion-capsule, maar die waren er wel levenloze bemanning: die de maanreis maakte. Twee van de modellen die deelnamen aan de inaugurele missie waren inkomen: thuis in Duitsland, waar de gegevens die ze hebben verzameld zullen worden gebruikt om manieren te ontwerpen om de effecten van straling op astronauten te verminderen.

Op 16 november 2022, de Orion-capsule vertrok van het Kennedy Space Center in Florida, met aan boord drie mannequins. Moonikin Campos, genoemd naar Apollo 13-ingenieur Arturo Campos, en twee torso’s die de vrouwelijke vorm nabootsen met de bijnaam Helga en Zohar. Na een historische reis van 2,25 miljoen kilometer naar de maan en terug, stortte Orion op 11 december neer in de Stille Oceaan. Jij:drie mannequins werden uit het ruimtevaartuig gehaald in januari:.

Campos werd verscheept naar NASA’s Johnson Space Center in Houston, waar hij zal worden geanalyseerd om te zien hoe goed het Orion-ruimtevaartuig astronauten op weg naar de maan beschermt. Helga en Zohar werden ondertussen teruggebracht naar het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum in Keulen.

Helga en Zohar maakten deel uit van de Matroshka AstroRad stralingsexperiment (MARE), een samenwerking tussen de Duitse ruimtevaartorganisatie (DLR) en het Israëlische bedrijf StemRad. Beide mannen waren uitgerust met stralingsdetectoren, maar alleen Zohar was uitgerust met een beschermend vest dat bekend staat als de AstroRad, terwijl Helga een minder prettige ervaring had, zich onbeschermd koesterend in alle ruimtestraling.

“De actieve stralingsdetectoren hebben consistente gegevens van hoge kwaliteit opgeleverd”, zei Thomas Berger, MARE-experimentmanager bij het DLR Institute of Aerospace Medicine, in een verklaring. stelling:. “In het DLR-instituut in Keulen beginnen we nu met de evaluatie van de meer dan 12.000 passieve stralingsdetectoren gemaakt van kleine kristallen die zich in de twee meetlichamen bevinden.”

De gegevens zullen een driedimensionaal beeld van het menselijk lichaam creëren dat de totale blootstelling aan straling van botten en organen tijdens de reis naar de maan en terug zal onthullen. Bovendien zal de informatie die door de twee mannequins wordt verstrekt, de effectiviteit van het AstroRad-vest aantonen.

Op zijn maximale afstand was Orion 268.554 mijl (432.194 kilometer) van de aarde verwijderd, weg van de beschermende magnetosfeer van de aarde die ons beschermt tegen schadelijke straling. Vrouwen lopen mogelijk ook een groter risico om te lijden onder de schadelijke effecten van ruimtestraling, die: hun reproductieve gezondheid aantasten en zet ze op: een groter risico op het ontwikkelen van kanker.

Terwijl de ruimtevaartindustrie zich voorbereidt ruimtevluchtprojecten, is er een toenemende behoefte om de effecten van straling op het menselijk lichaam te verminderen. “Blootstelling aan straling is een van de grootste onopgeloste medische uitdagingen van bemande ruimtevluchten”, zegt Anke Kaysser-Pyzalla, voorzitter van het DLR-bestuur, in een verklaring. stelling:. “We moeten het nauwkeuriger begrijpen om effectieve maatregelen te ontwikkelen om mensen in de ruimte te beschermen.”

Het evaluatieproces zal enkele maanden in beslag nemen en de resultaten van het experiment zouden tegen het einde van het jaar bekend moeten zijn. “We kunnen nu al zien dat sommige van onze aannames over blootstelling aan straling tijdens reizen naar de maan worden bevestigd”, zei Berger. “Nu we toegang hebben tot alle meetgegevens die beschikbaar zijn, kunnen we gedetailleerdere conclusies gaan trekken.”

Meer: NASA zal binnenkort onthullen wie naar de maan vliegt voor de Artemis 2-missie