Opmerking

Een man uit Texas heeft een proces wegens dood door schuld aangespannen tegen drie vrouwen die naar verluidt zijn ex-vrouw hielpen aan abortuspillen en het beëindigen van haar zwangerschap. Roe v. Waden.

De rechtszaak zou een nieuwe fase kunnen inluiden in de anti-abortusstrategie, aangezien conservatieven proberen hard te optreden tegen de groeiende abortuspillen die zwangere vrouwen hebben geholpen toegang te krijgen tot medische abortus in staten waar de procedure is verboden.

Eiseres Marcus Silva wordt vertegenwoordigd door Jonathan Mitchell, een conservatieve advocaat die de architect was van een nieuw abortusverbod in Texas in 2021, en Briscoe Cain, een Republikeins lid van het Texas House. De rechtszaak stelt dat het helpen van iemand bij het verkrijgen van een abortus wordt beschouwd als moord onder de pre-reeën abortusverbod dat deze zomer van kracht werd, waardoor Silva een rechtszaak kon aanspannen op grond van de wet op onrechtmatige dood.

Silva’s civiele zaak kan ertoe leiden dat de vrouwen meer dan $ 1 miljoen aan schadevergoeding betalen. De officier van justitie van Galveston, Texas, zal afzonderlijk beslissen of de vrouwen voor de strafrechter worden gebracht.

Silva beweerde dat zijn vrouw in juli 2022, terwijl het stel nog getrouwd was, zwanger werd, maar dit voor hem verborgen hield.

Twee van de beklaagden wisselden naar verluidt sms-berichten uit met Silva’s vrouw, waarin ze bespraken hoe en waar ze het medicijn kon krijgen om een ​​abortus te veroorzaken. Een derde beklaagde zorgde volgens de aanklacht voor de levering van de drugs.

“We hebben pillen hier in Houston”, luidde een bericht dat een van de vrouwen met de groep deelde, volgens de aanklacht. “Dus nee, je hoeft niet te vliegen. Je kunt ze bij ons krijgen of online bestellen.”

Abortus is nu verboden of wordt bedreigd in deze staten

Als de persoon die de abortus wil, is Silva’s ex-vrouw vrijgesteld van civielrechtelijke en strafrechtelijke aansprakelijkheid, zo stelt de klacht, en Silva onderneemt geen enkele actie tegen haar. Het stel is vorige maand gescheiden, zo blijkt uit het gerechtelijk document. Geen van de drie vrouwen die als beklaagde zijn genoemd, noch hun advocaten, konden worden bereikt om commentaar te geven op de beschuldigingen.

De rechtszaak zegt dat Silva ook van plan is de maker van de mifepriston-pil die naar verluidt bij de abortus is gebruikt, aan te klagen als die informatie na ontdekking beschikbaar wordt gesteld.

“Iedereen die betrokken is bij de distributie of productie van abortuspillen zal tot in de vergetelheid worden vervolgd”, schreef Cain, een van Silva’s advocaten, in een persbericht. “Dat geldt ook voor CVS en Walgreens als hun abortuspillen in onze staat terechtkomen.”

Sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof van juni hebben activisten voor abortusrechten hun inspanningen opgevoerd om abortuspillen te verzenden – een tweestapsregime van mifepriston en misoprostol dat algemeen als veilig wordt beschouwd – in staten met strikte nieuwe verboden, waarbij de verboden worden overtreden terwijl ze werken met groeiende internationale leveranciers en in de VS gevestigde distributeurs.

De rechter in Texas die de abortuspil mocht intrekken

Deze groeiende pilpijplijnen vormden een grote uitdaging voor de anti-abortusbeweging. Veel openbare aanklagers zijn niet bereid mensen aan te klagen voor abortusgerelateerde misdaden, terwijl anderen moeite hebben om zaken te vinden.

Abortuspillen worden meestal per post naar zwangere vrouwen gestuurd, waardoor de distributie ervan moeilijk te volgen is. Aanklagers zijn ook beperkt tot het indienen van aanklachten tegen mensen die abortus helpen vergemakkelijken, met huidige abortusverboden die mensen die abortus zoeken vrijstellen van strafrechtelijke vervolging of wettelijke aansprakelijkheid.

Texas is een hotspot geworden voor nieuwe benaderingen om de toegang tot abortuspillen te beperken. De in Amarillo gevestigde Amerikaanse districtsrechter Matthew Kacsmary zou binnenkort een uitspraak kunnen doen over een rechtszaak die is aangespannen door anti-abortusgroepen tegen de Food and Drug Administration die mifepriston van de markt zou kunnen halen, een stap die de toegang tot abortus in het hele land zou kunnen verstoren.

Anti-abortusgroepen binnen de staat begonnen ook hun eigen onderzoeksinspanningen. Texas Right to Life heeft een team van advocaten opgericht om informatie te verzamelen over burgers die mogelijk illegaal abortuspillen verspreiden.

Silva’s klacht bevat als bewijsstukken talloze sms-berichten die naar verluidt tussen de vrouwengroep zijn uitgewisseld. In de teksten deelt een persoon informatie die is verstrekt door een organisatie die pillen verzendt die abortussen veroorzaken en zegt dat de vrouw ze mee naar huis mag nemen.

“Uw hulp betekent alles voor mij”, reageert een vrouw die in de klacht wordt geïdentificeerd als Silva’s ex-vrouw.

De teksten tonen ook discussies over wanneer de laatste menstruatie van de vrouw zal zijn, hoe de medische abortus zal voelen en wanneer ze van plan is de pillen in te nemen.