De ervaren middenvelder Jonathan Osorio heeft zijn steun uitgesproken voor de Canadese aanvoerder Christine Sinclair en haar bewering dat Canada Soccer opereert in een “cultuur van geheimhouding en obstructie”.

“Ik denk dat ik zulke momenten heb gehad”, zei de Toronto FC-ster.

Osorio zei dat er in het verleden geen pogingen zijn gedaan om de relatie tussen de spelers en het bestuursorgaan te herstellen.

“Het is een apart iets en niet slechts één team. En daarom zijn we nu waar we staan”, zei hij na de training op vrijdag. “Er is een grote afstand tussen de twee kampen waar dat niet zou moeten zijn.

“Dat zou zo moeten zijn, in goede federaties werken beide partijen samen en is alles transparant. Zodat we met hen kunnen samenwerken. We begrijpen dat er beperkingen zijn en al die andere dingen.”

Positief was dat Osorio zei dat hij geloofde dat de relatie hersteld kon worden.

“Omdat de relatie gedurende een lange periode niet is hersteld, zal het tijd kosten om het te herstellen. Maar het is mogelijk. En de spelers, we proberen, we doen wat we kunnen om dit probleem op te lossen. Nu hebben we de andere kant om ook mee te werken, zodat dingen beter kunnen worden.”

Sinclair maakte zijn opmerkingen voor een parlementaire commissie.

Sinclair en teamgenoot Janine Beckie hekelden ook Canada Soccer voor het vrijgeven van een deel van de voorgestelde collectieve arbeidsovereenkomst uren voordat ze getuigden voor het Permanent Comité voor Canadees Erfgoed.

KIJK | Canadese vrouwenvoetballers strijden voor gelijkheid op Parliament Hill:

Voetballers vechten voor gelijkheid op Parliament Hill

Leden van Canada’s gouden medaille-winnende damesvoetbalteam vertelden parlementsleden dat hen werd gevraagd om meer te doen met minder en dat ze niet hetzelfde betaald of behandeld werden als leden van het herenteam.

Osorio keurde ook de beslissing van Canada Soccer af.

“Ik denk dat het niet eerlijk is. Het is een soort tactiek om te proberen af ​​te leiden van wat hier echt wordt besproken,” zei hij. “Voor mij is er een manier om dingen te doen. Ik denk dat ze iets te veel afwijken. Er moet wat meer transparantie zijn. En naar mijn mening is er een respectvolle manier om deze dingen te doen.”

Osorio zei dat de sport in Canada op een kruispunt staat.

“Het kan twee kanten op gaan. Het kan blijven verbeteren en blijven vorderen. Of het kan teruggaan naar waar het een paar jaar geleden was.”

Het zesde damesteam, dat in 2016 de Canadian Soccer Players Association oprichtte, zit zonder contract sinds de laatste eind 2021 afliep. Ze hebben een voorlopig akkoord bereikt met Canada Soccer over de vergoeding voor 2022, maar zeggen andere problemen moeten nog worden opgelost.

De 53e mannen, die zich afgelopen zomer organiseerden als de National Men’s Soccer Team Players’ Association of Canada, werken aan hun eerste formele cao.

Beide teams namen hun toevlucht tot vakbondsacties vanwege hun onvrede over de impasse bij de vakbonden.

De mannen boycotten afgelopen juni een geplande vriendschappelijke wedstrijd tegen Panama in Vancouver. En het damesteam legde kort gereedschap neer voorafgaand aan de SheBelieves Cup van vorige maand voordat ze terug het veld op werden gedwongen door dreigementen met juridische stappen van Canada Soccer.

KIJK | “We vertrouwen Canada Soccer niet:” Christine Sinclair:

‘We vertrouwen Canada Soccer niet’: Christine Sinclair getuigt voor Sport Safety Committee

Tijdens een hoorzitting van de Safe Sports Heritage Committee beschrijft aanvoerder Christine Sinclair van Team Canada Women een ontmoeting die zij en haar teamgenoten hadden met leidinggevenden van Canada Soccer om over hun compensatie te onderhandelen.