Teheran (AFP) – De regionale machten Iran en Saoedi-Arabië zijn vrijdag overeengekomen om de banden te herstellen en diplomatieke missies te heropenen in een verrassingsaankondiging, bemiddeld door China, die brede implicaties zou kunnen hebben in het Midden-Oosten.

In een trilaterale verklaring zeiden Iran, met een sjiitische meerderheid en voornamelijk soennitisch-moslim Saudi-Arabië, dat ze de ambassades en missies binnen twee maanden zouden heropenen en de daar ondertekende veiligheids- en economische samenwerkingsovereenkomsten gedurende 20 jaar zouden implementeren.

Riyad verbrak de banden nadat Iraanse demonstranten in 2016 Saoedische diplomatieke missies aanvielen na de Saoedische executie van de gerespecteerde sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr – een van een reeks vlampunten tussen de twee oude rivalen.

De aankondiging van vrijdag, die volgt op vijf dagen van onaangekondigde gesprekken in Peking en verschillende dialoogrondes in Irak en Oman, is de bekroning van een bredere herschikking en inspanningen om de spanningen in de regio te verminderen.

“Na besprekingen zijn de Islamitische Republiek Iran en het Koninkrijk Saudi-Arabië overeengekomen om binnen twee maanden de diplomatieke betrekkingen te hervatten en ambassades en missies te heropenen”, aldus de gezamenlijke verklaring van de officiële media van de twee landen.

De spanning tussen Saoedi-Arabië, ‘s werelds grootste olie-exporteur, en Iran, een paria van westerse regeringen voor zijn nucleaire activiteiten, heeft het potentieel om de betrekkingen in een regio die wordt gekenmerkt door decennia van turbulentie, opnieuw vorm te geven.

Iran en Saoedi-Arabië steunen rivaliserende kampen in verschillende conflictgebieden, waaronder Jemen, waar Houthi-rebellen worden gesteund door Teheran en Riyadh een militaire coalitie leidt die de regering steunt. Beide partijen leven ook voor invloed in Syrië, Libanon en Irak.

“Hash op hun verschillen”

“Het vormt de basis voor de twee supermachten in de regio om hun meningsverschillen bij te leggen”, zegt Dina Esfandiary van de International Crisis Group.

“Het potentiële nadeel daarvan is natuurlijk dat als zij degenen zijn die de regio verdelen en de zaken onderling regelen, je de regionale context en grieven uit het oog begint te verliezen, wat mogelijk problematisch kan zijn.”

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian verwelkomde de toenadering en zei dat Teheran “actief andere regionale initiatieven zal voorbereiden”.

Iraanse demonstranten staken op 2 januari 2016 de Saoedische ambassade in Teheran in brand.
Iraanse demonstranten staken op 2 januari 2016 de Saoedische ambassade in Teheran in brand. © Mohammad REZA NADIMI / ISNA/AFP/Archief

“De terugkeer naar normale betrekkingen tussen Teheran en Riyadh biedt grote kansen voor beide landen, de regio en de moslimwereld”, twitterde hij.

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Prins Faisal bin Farhan Al Saud, zei dat de deal voortkomt uit de voorkeur van het koninkrijk voor “politieke oplossingen en dialoog”, een benadering die hij de norm wil zien worden in de regio.

Het Witte Huis verwelkomde de deal, maar zei dat het nog maar de vraag is of de Iraniërs “hun verplichtingen zullen nakomen”.

Frankrijk verwelkomde ook dit besluit en zei dat het voorstander was van dialoog, maar drong er bij Iran op aan “af te zien van zijn destabiliserende acties”.

VN-chef Antonio Guterres verwelkomde de aankondiging en zei dat hij bereid bleef “zijn goede diensten te gebruiken om de regionale dialoog verder te bevorderen”.

“Goede nabuurschapsbetrekkingen tussen Iran en Saoedi-Arabië zijn essentieel voor de stabiliteit van de Golfregio”, zei hij via zijn woordvoerder.

De leider van de Libanese Hezbollah, een door Iran gesteunde militante groepering, noemde de deal een “goede ontwikkeling”.

“Het zou nieuwe horizonten in de regio kunnen openen”, zei Hassan Nasrallah, wiens beweging sinds 2016 door Saoedi-Arabië op de zwarte lijst staat als een “terroristische” groep.

Ali Shamkhani, de secretaris van de Iraanse Hoge Nationale Veiligheidsraad, was maandag naar Peking afgereisd voor “intensieve onderhandelingen met zijn Saoedische tegenhanger in China om eindelijk de problemen tussen Teheran en Riyadh op te lossen”, aldus het persbureau van de Iraanse functionaris IRNA.

Irak, ingeklemd tussen Iran en Saoedi-Arabië, heeft sinds april 2021 verschillende gespreksronden georganiseerd. Deze ontmoetingen waren op een relatief laag niveau, waarbij veiligheids- en inlichtingenfunctionarissen betrokken waren.

Amir-Abdollahian had in juli gezegd dat de twee landen klaar waren om de gesprekken naar een hoger niveau te tillen, zowel op politiek als op openbaar vlak.

Maar sinds april vorig jaar was er geen discussie meer publiekelijk aangekondigd.

Abraham akkoorden

De belofte om de banden te hervatten komt twee en een half jaar nadat de Verenigde Arabische Emiraten, die ook tussen Saoedi-Arabië en Iran zitten, de Abraham-akkoorden hebben ondertekend die de banden met Israël openen – een even onverwachte stap.

Het volgt op een breed scala aan pogingen om regionale geschillen op te lossen, waaronder de Saoedische blokkade van Qatar, die duurde van juni 2017 tot januari 2021.

Iraanse demonstranten steken hun vuisten op voor een portret van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr tijdens een protest tegen zijn executie door de Saoedische autoriteiten, 3 januari 2016
Iraanse demonstranten steken hun vuisten op voor een portret van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr tijdens een protest tegen zijn executie door de Saoedische autoriteiten, 3 januari 2016 © ATTA KENARE / AFP/Bestand

De Arabische bondgenoten van Saoedi-Arabië hebben zich al een weg terug naar Teheran gebaand. In september verwelkomde Iran een ambassadeur van de Emiraten na een afwezigheid van zes jaar. Een maand eerder zei Iran dat Koeweit zijn eerste ambassadeur naar Teheran had gestuurd sinds 2016.

Donderdag was Amir-Abdollahian in Damascus, waar hij de Arabische hulpverlening aan de internationaal geïsoleerde Syrische regering prees, nadat vorige maand een aardbeving het door oorlog verscheurde land en buurland Turkije trof.

Hij zei ook dat Teheran, dat Damascus tijdens zijn 12 jaar van conflict heeft gesteund, de inspanningen zou bundelen om Syrië en Turkije te verzoenen, dat al lang rebellengroepen steunt die zich verzetten tegen president Bashar al-Assad.

Er is ook toenadering tussen Riyad en Ankara sinds de moord op de Saoedische journalist en regeringscriticus Jamal Khashoggi in 2018 op het consulaat van het koninkrijk in Istanbul.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er alles aan gedaan om de banden nieuw leven in te blazen, een stap die volgens analisten grotendeels werd ingegeven door economische overwegingen.