TALLAHASSE, Florida. (AP) – Minder dan een jaar na de regering van Florida. Ron DeSantis, een verwachte presidentskandidaat van de GOP, ondertekende een abortusverbod na de zwangerschapsduur van 15 weken, waarmee hij zijn steun betuigde voor een nog strenger verbod dat deze week door staatswetgevers werd ingevoerd. Haar standpunt kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van abortus, niet alleen in Florida maar in het hele zuiden – en ook een rol spelen in de presidentiële race van 2024.

HUIDIGE WET IN FLORIDA In juni 2022 vernietigde het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten de beslissing Roe v. Wade-besluit, waarbij de controle over abortus aan de Verenigde Staten wordt gegeven. Sommige conservatieve wetgevers keurden jaren van tevoren rekeningen goed die abortusverboden zouden opleggen als Roe zou worden omvergeworpen. Florida behoorde niet tot die eerdere staten, maar wetgevers kwamen in actie na een uitgelekte conceptversie van de nieuwe abortusuitspraak, Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, in januari 2022.

Wetgevers in Florida kwamen overeen abortus na 15 weken te verbieden, met uitzondering van het leven van de vrouw, maar niet voor verkrachting of incest. DeSantis tekende het in april en het trad in juli in werking.

HET NIEUWE VOORSTEL

Het diepere verbod, voorgesteld tijdens de opening van de wetgevende zitting in Florida op dinsdag, zou het een misdaad maken om een ​​abortus uit te voeren na een zwangerschapsduur van zes weken.

Er zou een uitzondering zijn om het leven van de vrouw te redden en uitzonderingen voor zwangerschap veroorzaakt door verkrachting of incest tot 15 weken zwangerschap. In deze gevallen moet de vrouw documentatie overleggen, zoals een medisch dossier, een straatverbod of een politierapport.

De maatregel zou ook vereisen dat medicijnen die worden gebruikt bij medische abortussen – die de meerderheid uitmaken van de nationale leveringen – alleen persoonlijk door een arts kunnen worden verstrekt.

DeSantis noemde deze week de bepalingen inzake verkrachting en incest “gezond verstand” en herhaalde zijn steun voor strengere beperkingen door te zeggen: “We verwelkomen pro-life wetgeving.”

Als Republikeinse wetgevers het eens kunnen worden over de details, wordt het waarschijnlijk wet.

DeSantis werd in november gemakkelijk herkozen en ondertussen wonnen de Republikeinen meerderheden zonder vetorecht in de wetgevende macht van de staat.

WAT HET KAN BETEKENEN OP HET PITCH

Met het verbod op abortus in alle stadia van de zwangerschap rond Alabama, Louisiana en Mississippi en het verbod op zwangerschapsafbreking in Georgia na detectie van hartactiviteit – ongeveer zes weken – is Florida een toevluchtsoord geworden voor lokale bewoners die op zoek zijn naar abortus.

Een zwangerschapsverbod van zes weken zou betekenen dat er minder vrouwen naar Florida reizen voor abortussen en dat meer vrouwen overwegen om nog verder weg te gaan, naar plaatsen als North Carolina en Illinois.

“Een verbod van zes weken is een behoorlijke schok voor de gemakkelijke toegang tot abortus in het Zuiden”, zegt Caitlin Myers, professor economie aan het Middlebury College in Vermont, die de toegang tot abortus bestudeert.

Er zou ook een impact zijn voor inwoners van Florida.

Landelijk vindt slechts ongeveer 4% van de abortussen plaats na 15 weken, maar de meeste vinden plaats na 6 weken en 6 dagen.

Myers zei dat in staten die een verbod van zes weken hebben opgelegd, het lijkt alsof ongeveer de helft van de vrouwen die abortus willen, deze heeft kunnen verkrijgen.

WAT DIT KAN BETEKENEN VOOR deSANTIS

Abortusverboden zijn belangrijk voor veel Republikeinse primaire kiezers, en het verbod dat DeSantis vorig jaar ondertekende, was veel minder agressief dan actie in de meeste door de GOP gecontroleerde staten. Dertien staten hebben nu een effectief verbod op abortus in alle stadia van de zwangerschap en een half dozijn andere hebben soortgelijke wetten, maar de handhaving ervan is door de rechtbanken tegengehouden.

De gouverneur van South Dakota, Kristi Noem, een andere mogelijke Republikeinse presidentskandidaat voor 2024, werd vorig jaar in een CBS News-interview gevraagd of ze DeSantis zou aansporen om abortus verder te beperken. “Ik denk dat het buitengewoon belangrijk is om over situaties te praten en verklaringen af ​​te leggen,” zei ze, “maar het is ook belangrijker om te handelen, te regeren en beleid te voeren dat het leven beschermt, want dat is wat echt levens zal redden.”

Een verbod van zes weken zou Florida dichter brengen bij wat andere door de GOP gecontroleerde staten hebben gedaan op het gebied van abortus.

Dat zou ertoe kunnen doen, omdat DeSantis zichzelf neerzet als de architect van conservatieve politiek in een staat die volgens hem doet wat de natie zou moeten doen.

De wetgevingsagenda van de GOP voor de komende maanden omvat onder meer het vergroten van de beschikbaarheid van wapens, het weren van immigranten die illegaal in het land zijn, het vertellen van leraren welke voornaamwoorden ze kunnen gebruiken voor studenten en het criminaliseren van sommige dragshows.

Verwacht wordt dat hij zijn kandidatuur voor het presidentschap ergens na het einde van de sessie in mei officieel zal lanceren, hoewel de wielen al in beweging zijn. Hij spreekt vrijdag in de eerste kandidaat-staat Iowa, en een voormalige ambtenaar van het Witte Huis voor president Donald Trump lanceerde donderdag een groep die DeSantis aanmoedigde zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Hoewel agressieve abortusverboden populair zijn bij veel conservatieven, worden ze gezien als impopulair onder andere cruciale stemblokken – vooral vrouwen in voorsteden die een buitensporige rol spelen bij algemene verkiezingen.

In 2022 waren er stemmingsmaatregelen met betrekking tot abortus in zes staten, waaronder het over het algemeen conservatieve Kansas, Kentucky en Montana. In elk van hen heerste de goede kant van abortus.

Copyright © 2023 The Washington Times, LLC.