De video gedeeld op Twitter naar verluidt toont Massachusetts Democratische Sen. Elizabeth Warren heeft het over het beperken van het stemrecht van de Republikeinen bij de presidentsverkiezingen van 2024.

Vonnis: onjuist

De video is een deepfake. Het is gemaakt op een december. Op 14 april verscheen Warren op MSNBC, waar ze niet suggereerde het stemrecht van de Republikeinen bij de presidentsverkiezingen van 2024 te beperken.

Feiten controleren:

Warren kwam dinsdag in botsing met Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, over zijn opmerkingen over de stijgende werkloosheid en inflatie Kwarts. Warren beweerde dat Powell “het komende jaar mensen zou laten ontslaan”, Bedrijfs stagiaire gemeld.

De Twitter-video, die meer dan 300.000 keer is bekeken, beweert Warren te laten spreken over het Republikeinse stemrecht bij de presidentsverkiezingen van 2024 tijdens een optreden op MSNBC. “Dus het beperken van de Republikeinse stem zou eerlijker zijn voor onze democratie. Meende ze dat echt serieus”, luidde het bijschrift van de video.

De video is een deepfake. De vordering komt oorspronkelijk voort uit ICT-Tac, waarbij een hashtag in het bijschrift van de video aangeeft dat het een deepfake is. “Elizabeth Warren vindt dat Republikeinen niet mogen stemmen. #elizabethwarren #deepfake #parodie’, luidt het bijschrift van de video. (GERELATEERD: Nee, Marjorie Taylor Greene tweette niet over draken en dinosaurussen)

“Een deepfake verwijst naar een specifiek type synthetische media waarbij een persoon in een afbeelding of video wordt verwisseld met de gelijkenis van een andere persoon”, aldus de MIT Sloan Managementschool. Deepfakes worden meestal gemaakt met behulp van een algoritme voor gezichtsherkenning en automatische variatie-encoders, ook volgens de website. Om een ​​deepfake te creëren, zou een persoon het algoritme en de encoders gebruiken om het gezicht van de ene persoon met de andere te verwisselen.

De deepfake-video van Warren is gemaakt met behulp van een dec. 14 uiterlijk ze deed het op MSNBC. In de clip beweerde Warren dat Republikeinen campagne voerden met het idee dat de regering “verschrikkelijk” en “onbekwaam” was, terwijl Democraten demonstreerden “precies het tegenovergestelde”. Op geen enkel moment stelt Warren voor om het Republikeinse stemrecht bij de presidentsverkiezingen van 2024 te beperken.

Er is geen geloofwaardig rapport wat suggereert dat Warren de vermeende opmerking heeft gemaakt. Evenzo komt de opmerking niet voor in de toespraak van de Democratische senator website noch erop gecontroleerd sociaal media rekeningen. Bovendien, MSNBC sprak niet in het openbaar de vermeende opmerking.

Check Your Fact nam contact op met een woordvoerder van Warren, die weigerde commentaar te geven, maar ons in plaats daarvan doorverwees naar een Artikel van Boston.com waarin staat dat de video van de Democratische senator een deepfake was.