Twitter-CEO Elon Musk heeft opgeroepen tot de vrijlating van Jan. 6 gevangene Jacob Chansley, die in november 2021 werd veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf wegens belemmering van een officieel proces.

Beter bekend als de met bont en hoorns gehelmde “QAnon Shaman”, werd de heer Chansley onmiddellijk na de aanval op het Capitool beschreven als een gevaarlijke figuur die met zijn megafoon de Senaatskamer binnenstormde.

“Bevrijd Jacob Chansley”, tweette het citaat van dhr. Musk boven een tweet van een opgedoken video van dhr. Chansley buiten de poorten van het Capitool op 1 januari. 6 januari 2021. De heer Chansley zegt tegen demonstranten dat ze moeten luisteren naar president Trump, die had getweet dat hij wilde dat iedereen het terrein van het Capitool vreedzaam zou verlaten.

“Iedereen gaat naar huis. We hebben onze zaak bepleit’, zei Chansley via zijn megafoon tegen de menigte. Hij bleef de tweet van meneer Trump lezen die de menigte smeekte om naar huis te gaan.

“Ik vraag iedereen in het Amerikaanse Capitool om vreedzaam te blijven. Geen geweld! Onthoud dat WIJ de Partij van Wet en Orde zijn – gehoorzamen aan de wet en onze grote mannen en vrouwen in het blauw”, zei de heer Chansley lezenvoordat je de menigte vertelt weg te gaan van de poort van het Capitool.

Aanklagers beweerden dat hoewel de heer Chansley nooit werd beschuldigd van geweld, hij het “publieke gezicht van de Capitol Riot” was die de aanval inging met een wapen, een puntige vlaggenmastspeer.

De heer Chansley, die tientallen jaren gevangenisstraf riskeerde, stemde uiteindelijk in met een pleidooiovereenkomst. Voorafgaand aan zijn veroordeling zei hij dat hij geen opstandeling was en had hij bezwaar tegen de manier waarop de media hem afbeeldden na de rel.

Nieuwe beelden vrijgegeven door Tucker Carlson van Fox News Channel lijken de bewering van de heer Chansley echter te ondersteunen. Hij ging met een groep mensen het Capitool binnen via een openstaande deur aan de kant van de Senaat.

Van daaruit wordt hij naar de lege Senaatskamer begeleid door de politie van het Capitool, die al wetgevers en personeel had geëvacueerd. Volgens de voormalige advocaat van de heer Chansley, Albert Watkins, heeft hij nooit toegang gehad tot de beveiligingsbeelden die door Fox zijn vrijgegeven.

De Amerikaanse districtsrechter Royce Lamberth sprak de gevangenisstraf van 41 maanden uit in de Amerikaanse districtsrechtbank voor het District of Columbia. Het veroordeelde de heer Chansley ook tot een proeftijd van drie jaar na zijn vrijlating.