Senaatsrepublikeinen waren donderdag aan het wankelen en verbijsterd nadat ze hoorden over hun leider, de senator. Mitch McConnell (Ky.) Ligt in het ziekenhuis nadat hij was gestruikeld tijdens een privé-evenement, waarbij hij vragen opriep over zijn gezondheid en het toekomstige leiderschap van de GOP-conferentie.

McConnell, die in januari de langstzittende partijleider in de geschiedenis van de Senaat werd, leidt sinds 2005 de GOP-conferentie van de Senaat en hielp zijn collega’s door enkele van de grootste momenten in de recente geschiedenis te loodsen – de financiële ineenstorting van 2008, het bijna in gebreke blijven van de Verenigde Staten. regering in 2011, de fiscale klif van 2012, de twee afzettingsprocedures tegen voormalig president Trump en het proces van 1 januari. 6 februari 2021, aanval op het Capitool.

McConnell viel na het bijwonen van een privédiner in het Waldorf Astoria in Washington en werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en wordt behandeld voor een hersenschudding.

De plotselinge afwezigheid van de 81-jarige senator uit Kentucky kwam slechts een dag nadat hij de Republikeinen hielp een grote politieke overwinning te behalen door de Democraten te dwingen te stemmen om een ​​misdaadwet van het District of Columbia te blokkeren. En dat heeft sommige GOP-senatoren onrustig en bezorgd gemaakt over de toekomst.

“Ik ben een grote fan van Mitch McConnell. Ik denk dat hij het vermogen heeft om een ​​zeer diverse groep individuen op een meesterlijke manier te leiden”, zei een GOP-senator die op voorwaarde van anonimiteit sprak om het incident te bespreken. op de GOP-conferentie van de Senaat.

“Ik denk, wie zou onze volgende leider zijn en wat voor soort leider zou die persoon zijn?” voegde de senator eraan toe. “Ja, daar maak ik me zorgen over.

“Hij denkt altijd vooruit in initiatieven. Hij denkt na over hoe de spelers in zijn team kunnen passen. Daar heeft hij een talent voor dat je volgens mij niet bij veel anderen vindt”, aldus de wetgever.

Senaat Republikeinse Zweep John Thune (SD), voormalig Senaat GOP Zweep John Cornyn (Texas) en Senaat Republikeinse Conferentie Voorzitter John Barrasso (Wyo.) Worden beschouwd als de drie meest waarschijnlijke opvolgers van McConnell.

Maar er is onder de Republikeinse senatoren zelf geen serieuze discussie geweest over een toekomstige leiderschapsrace in de GOP Senaat, aangezien McConnell de baan stevig in handen heeft en geen spoor heeft achtergelaten van de intentie om met pensioen te gaan.

Hij versloeg met gemak de voormalige voorzitter van de Republikeinse Nationale Senaatscommissie Rick Scott (Florida) met een scheve 37-10 stemmen toen Scott probeerde te profiteren van de Republikeinse teleurstelling bij de tussentijdse verkiezingen van 2022 door McConnell uit te dagen voor de hoogste positie.

Scott, die sinds die run met McConnell ruzie heeft gemaakt over de partijstrategie, tweette donderdag dat hij en zijn vrouw de leider en zijn familie “in onze gebeden” hielden en hem “een spoedig herstel” wensten.

De senatoren tastten in het duister

Het nieuws dat woensdagavond brak dat McConnell met spoed naar het ziekenhuis was gebracht nadat hij tijdens een etentje was gestruikeld en gevallen, zorgde ervoor dat Republikeinse senatoren zich de volgende ochtend haastten voor meer informatie over de ernst van zijn verwondingen.

Speculatie wervelde alle kanten op, en door het gebrek aan details van het kantoor van McConnell vroegen wetgevers zich af hoe ernstig de situatie werkelijk was.

De beste assistenten van McConnell, Thune en Cornyn, kregen niet de kans om met hun chef te praten voordat ze door verslaggevers in de gangen van het Capitool om details werden gevraagd.

Coin, die donderdagochtend grimmig keek, zei alleen: ‘Ik weet nog niet veel.’

Thune snelde regelrecht naar de vloer voordat hij verdere vragen beantwoordde om er zeker van te zijn dat hij eerst zijn senaatscollega’s toesprak en hen vertelde dat zijn “gedachten en gebeden zijn bij Chief McConnell”, en ook alleen “bij zijn familie” en “bij zijn team”.

Ook Cornyn tastte in het duister.

“Ik begrijp dat hij aan het rusten is, maar ik heb geen details”, zei hij.

Het kantoor van McConnell onthulde donderdag tijdens de lunch dat hij werd behandeld voor een hersenschudding en een paar dagen in het ziekenhuis zou blijven voor observatie en behandeling.

Wat er precies gebeurd is

Naarmate de dag vorderde, lekten enkele andere details over het ongeval uit.

McConnell was eerder op de avond in het Waldorf om een ​​receptie bij te wonen voor het Senate Leadership Fund, de super-PAC waarbij hij is aangesloten en die een belangrijke rol speelde bij de laatste verkiezingen en $ 290 miljoen uitgaf.

De receptie was een bedankingsevenement voor super PAC-supporters, en verschillende GOP-senatoren waren aanwezig.

“Ik denk dat het meer een bedankje was aan de mensen die in de laatste verkiezingscyclus met het fonds hebben geholpen”, zei de senator. Lisa Murkowski (R-Alaska). “Het was een behoorlijk goede vertoning van mede-Republikeinen. Ik weet niet hoeveel mensen kwamen opdagen, maar het leek alsof we met veel waren.”

McConnell woonde toen een klein privédiner bij dat een familielid omschreef als “aangrenzend” aan de receptie. Hij struikelde en viel na dat diner.

McConnell’s aanzienlijke impact

Een tweede Republikeinse senator die om anonimiteit vroeg om het gevoelige onderwerp te bespreken, zei dat de ziekenhuisopname van McConnell vragen oproept over de toekomstige richting van de GOP-conferentie in de Senaat, maar benadrukte: “Dit is niet het moment om te praten over [it].”

“Mijn gedachten en gebeden zijn bij Elaine en Mitch, en ik hoop dat het niet te ernstig is”, zei de senator, verwijzend naar de vrouw van McConnell, voormalig minister van Transport Elaine Chao.

“Ik heb niets goeds gevonden over oud worden”, grapte de senator.

McConnell is al zo lang zo’n belangrijke politieke kracht in de Republikeinse politiek dat zijn GOP-collega’s zijn gaan vertrouwen op zijn vermogen om enorme sommen geld in de slagveldstaten van de Senaat te pompen en ze te isoleren.turbulentie in de conservatieve politiek die het Huis op zijn kop zette. GOP-conferentie.

Zijn leiderschap wordt vooral gewaardeerd door reguliere en gematigde Republikeinen zoals Sen. Susan Collins (Maine) – een van McConnells beste vrienden in de Senaat – omdat hij hen de ruimte geeft om samen te werken met mede-Democraten en de stijl van de Republikeinse politiek te oefenen die volgens hen het meest geschikt is voor hun land van herkomst.

Collega’s waarderen ook het vermogen van McConnell om hun partij uit moeilijke politieke situaties te halen.

Een voorbeeld kwam in de herfst van 2021, toen hij zijn leiderschapsteam en andere bondgenoten bijeenbracht om de 11 GOP-stemmen te behalen die nodig waren om de weg vrij te maken voor de Democraten om wetgeving aan te nemen om het schuldenplafond te verhogen.

McConnell kreeg enorm veel kritiek van Trump en andere critici voor de stemming, maar het voorkwam het gevaar van een federaal faillissement.

En McConnell heeft consequent de bereidheid getoond om zichzelf te injecteren in de Republikeinse primaire politiek van de Senaat om de weg vrij te maken voor kandidaten die volgens hem het meest geschikt zijn voor de algemene verkiezingen – een aanpak die hij volgde nadat Republikeinen hun biedingen hadden gemist. Missouri en Indiana bij de verkiezingen van 2010 en 2012.

Zelfs de senatoren die in november stemden om hem als leider af te zetten, erkennen hun respect en bewondering voor zijn vasthoudendheid in de strijd.

‘Hij is een stoere oude kraai. Ik zet mijn geld op hem,’ zei Sen. Lindsey Graham (RSC).

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, herschreven of herverdeeld.