WASHINGTON – President Joe Biden houdt vast aan een blauw-wit kleurenschema voor de buitenkant van het Air Force One-vervangende vliegtuig, waarvan het eerste naar verwachting over vier jaar zal worden afgeleverd.

De luchtmacht zei laat op vrijdag dat het lichtblauw op het nieuwe model van de gemodificeerde 747’s die de president vervoeren een beetje dieper en moderner zal zijn dan het roodborstje-eiblauw op versies van het vliegtuig dat momenteel in gebruik is.

Boeing past twee van zijn 747-800-vliegtuigen aan die de roepnaam Air Force One zullen gebruiken wanneer de president aan boord is. Ze vervangen de bestaande vloot van twee verouderde Boeing 747-200’s die de president momenteel gebruikt.

De keuze van de exterieurkleuren voor het vliegtuig volgt op een eerder besluit van de administratie om een ​​rood-wit-blauw ontwerp te schrappen waar Donald Trump, Bidens directe voorganger, de voorkeur aan gaf. Een beoordeling door de luchtmacht had gesuggereerd dat donkere kleuren de kosten zouden verhogen en de levering van nieuwe jumbojets zouden vertragen.

In 2018 bestelde Trump nieuwe jets om het iconische blauw-witte ontwerp uit het Kennedy-tijdperk te laten vallen voor een wit en marineblauw kleurenschema. De bovenste helft van het vliegtuig zou wit zijn geweest en de onderste helft, inclusief de buik, zou donkerblauw zijn geweest. Een spoor van donkerrood zou van de cockpit naar de staart zijn gelopen. De kleur was bijna identiek aan de buitenkant van het persoonlijke vliegtuig van Trump.

Officieel bekend als de VC-25B, zal het nieuwe vliegtuig de huidige vloot vervangen, bekend als de VC-25A, die volgens de luchtmacht te kampen heeft met capaciteitstekorten, stijgende onderhoudskosten en “verouderde onderdelen”. Wijzigingen aan het opvolgervliegtuig omvatten upgrades van de stroomvoorziening, een medische faciliteit en een zelfverdedigingssysteem, aldus de luchtmacht.

De levering van het eerste van de nieuwe vliegtuigen staat gepland voor 2027, gevolgd door het tweede vliegtuig in 2028, aldus de luchtmacht.

De huidige generatie vliegtuigen vervoerde eerst president George HW Bush, die diende van 1989 tot 1993.

Copyright © 2023 The Washington Times, LLC.