Eva Visser, Staatsuniversiteit van Colorado; Fugen Neziroglu, Hofstra UniversiteitEn Jamie Feusner, Universiteit van Toronto

Terwijl eetstoornissen zijn geweest tientallen jaren breed gepubliceerdveel minder aandacht is besteed aan een verwante aandoening genaamd lichaamsdysmorfe stoornis of BDD.

Body Dysmorphic Disorder wordt vaak verborgen voor het publiek vanwege de schaamte die mensen voelen voor een of meer delen van hun lichaam, maar het is een verwoestende en slopende psychologische aandoening. Mensen met deze stoornis hebben last van obsessieve gedachten en repetitief gedrag gerelateerd aan hun uiterlijk.

Terwijl mensen met een eetstoornis hun lichaam met ondergewicht misschien als te groot beschouwen, zien mensen met lichaamsdysmorfie zichzelf als lelijk of misvormd, zelfs als ze normaal of aantrekkelijk lijken voor anderen.

Body dysmorphic disorder komt vaker voor bij zowel mannen als vrouwen dan boulimia of anorexia. Met betrekking tot 2,5% vrouwen en 2,2% mannen in de Verenigde Staten voldoen aan de criteria voor lichamelijke dysmorfe stoornis – dit is hoger dan de prevalentie van gegeneraliseerde angststoornis, schizofrenie of bipolaire stoornis in de algemene bevolking.

Ter vergelijking, op elk moment wordt boulimia gezien in ongeveer 1,5% vrouwen en 0,5% mannen in de Verenigde Staten en anorexia 0,35% vrouwen en 0,1% mannen.

Wij zijn een team van onderzoekers en clinici op het gebied van communicatie en geestelijke gezondheid Staatsuniversiteit van Colorado, Hofstra School of Medicine en de Universiteit van Toronto. Een van ons, Eva Fisher, leefde bijna 15 jaar met de ziekte voordat ze hulp kreeg en herstelde. Mijn boek, getiteld “The BDD Family”, geeft een overzicht van mijn dagelijkse worsteling met lichaamsdysmorfe stoornis evenals informatie over diagnose en behandeling.

Naar onze mening moet body dysmorphic disorder beter worden begrepen en openbaar worden gemaakt, zodat meer mensen met deze aandoening op de juiste manier kunnen worden gediagnosticeerd en behandeld.

Lichaamsdysmorfe stoornis omvat vaak een fixatie op een enkel kenmerk, zoals de vorm of grootte van iemands neus, een moedervlek of de vorm of kromming van een bepaald deel van het lichaam.

Vergelijking tussen BDD en eetstoornissen

Mensen met een lichaamsdysmorfe stoornis en mensen met een eetstoornis delen vergelijkbare negatieve emoties zoals schaamte, walging en woede over hun uiterlijk. Ze vertonen ook soortgelijk gedrag, zoals in een spiegel kijken, foto’s maken om zichzelf te verifiëren, proberen anderen gerust te stellen over hun uiterlijk en kleding gebruiken om waargenomen gebreken te camoufleren of te verbergen.

Mensen die aan deze aandoeningen lijden, vermijden meestal plaatsen en activiteiten omdat ze zich bewust zijn van hun uiterlijk. Ook weten mensen met eetstoornissen en lichaamsdysmorfie dat misschien niet hun overtuigingen over het lichaamsbeeld zijn vervormd.

Depressie komt vaak voor bij mensen met een lichamelijke dysmorfie, en ze hebben een hoger zelfmoordcijfer dan mensen met eetstoornissen, waaronder zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen. Hoewel eetstoornissen en lichaamsdysmorfie ernstig en levensbedreigend kunnen zijn, hebben mensen met een lichaamsdysmorfie gemiddeld meer beperkingen ervaren in het dagelijks functioneren dan mensen met een eetstoornis.

Een persoonlijke visie

Mijn symptomen van body dysmorphic disorder (van Eva) begonnen toen ik 16 jaar oud was. Sommige oorzaken kunnen pesten in de kindertijd en perfectionisme over mijn uiterlijk zijn geweest. Ik zou meer dan acht uur per dag en constant bezig zijn met de vorm en grootte van mijn neus vergelijk mijn uiterlijk modellen uit modebladen.

Ik was ervan overtuigd dat anderen mij negatief beoordeelden vanwege mijn neus, die ik als groot en lelijk beschouwde. Ik haatte mijn neus zo erg dat ik niet wilde trouwen of kinderen wilde krijgen, omdat ik bang was dat ze het zouden erven.

Zelfs nadat ik op 18-jarige leeftijd plastische chirurgie had ondergaan om mijn neus te verdunnen, haatte ik het nog steeds. Dit is een veel voorkomende bevinding bij mensen met de aandoening die cosmetische chirurgie ondergaan.

Onderzoek wijst uit dat 66% van de mensen met een lichamelijke dysmorfie een cosmetische of dermatologische behandeling hebben ondergaan. Maar zelfs als mensen zich na een operatie beter voelen over een deel van hun lichaam, kan de de obsessie met het beeld verschuift vaak Dit een of meer andere lichaamsdelen.

Sommige patiënten ondergaan meerdere procedures op hetzelfde deel van het lichaam. Anderen zijn zo teleurgesteld over de resultaten van hun operatie dat ze ze willen zelfmoord plegen.

Tragisch genoeg overwegen veel mensen met een lichaamsdysmorfe stoornis zelfmoord en proberen anderen zelfmoord te plegen. Ongeveer 80% van de mensen met een lichamelijke dysmorfe stoornis levenslange zelfmoordgedachten ervaren, en 24% tot 28% heeft een zelfmoordpoging gedaan. Vaak zijn het jonge mannen en vrouwen die zich zo hopeloos voelen over hun waargenomen uiterlijke gebreken dat zelfmoord de enige manier lijkt om een ​​eind aan hun lijden te maken.

Een lichaamsdysmorfe stoornis brengt een hoog risico op zelfmoord met zich mee, en soms kan het zoeken naar dermatologische oplossingen de problemen verergeren als de persoon er niet blij mee is.

Wanneer uiterlijke problemen problematisch worden

Dus hoe verschilt een lichamelijke dysmorfe stoornis van normaal ogende problemen? De onderzoekers vonden bewijs dat dat wel zo was ontevredenheid over het uiterlijk kan in ernst variëren, is er een aparte groep mensen met veel ernstigere uiterlijke problemen, van wie velen waarschijnlijk de stoornis hebben. Ze voelen zich veel slechter over hun uiterlijk dan mensen met normale uiterlijke problemen en ervaren meer angst, depressie, schaamte en zelfhaat over bepaalde aspecten van hun uiterlijk.

Ongeveer een derde van de mensen met de ziekte geobsedeerd zijn door hun waargenomen tekortkomingen voor één tot drie uur per dag, bijna 40% voor drie tot acht uur per dag en ongeveer een kwartier voor meer dan acht uur per dag. De meeste mensen met een lichamelijke dysmorfie weten dat ze doormaken te veel tijd om na te denken over hoe ze eruit zienmaar andere mensen met de aandoening denken ten onrechte dat het volkomen normaal is om je elke dag urenlang zorgen te maken over hoe je eruit ziet.

Veelvoorkomend gedrag gerelateerd aan lichaamsdysmorfe stoornissen omvatten, van meest voorkomende tot minst voorkomende:

  • camoufleer waargenomen gebreken met kleding en make-up

  • vergelijk hun uiterlijk met anderen

  • controleer het uiterlijk ervan in spiegels en andere reflecterende oppervlakken

  • zoek naar cosmetische behandelingen zoals chirurgie en dermatologie

  • maak herhaaldelijk foto’s om het uiterlijk te controleren

  • probeer anderen gerust te stellen over de waargenomen fout of anderen ervan te overtuigen dat het onaantrekkelijk is

  • het waargenomen defect aanraken

  • overmatig van kleding wisselen

  • diëten en huidplukken om het uiterlijk te verbeteren

  • deelnemen aan overmatige lichaamsbeweging, waaronder overmatig gewichtheffen

Ontdek de oorzaken van lichaamsdysmorfe stoornis

De exacte oorzaken van body dysmorphic disorder zijn onbekend. Mogelijke ontwikkelingsoorzaken inbegrepen genetische factoren, pesten in de kindertijd en plagen uit de kindertijd over uiterlijk en competentie, evenals kindermishandeling en trauma. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn opgroeien in een gezin met een nadruk op uiterlijkperfectionistische normen met betrekking tot uiterlijk en blootstelling aan grote idealen van aantrekkelijkheid en schoonheid in de media.

Veelvoorkomende persoonlijkheidskenmerken bij mensen met een lichamelijke dysmorfie zijn onder meer perfectionisme en verlegenheid, sociale angst, een laag zelfbeeld en gevoeligheid voor afwijzing en kritiek.

Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met de ziekte afwijkingen in de hersenfunctie kunnen hebben. Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat mensen met een lichamelijke dysmorfiestoornis, evenals mensen met anorexia, een informatieverwerkingsbias naar meer gedetailleerde visuele informatie in plaats van beelden globaal te zien – met andere woorden, de bomen zien in plaats van het bos. Dit suggereert dat afwijkingen in het visuele systeem van de hersenen kunnen bijdragen aan de vervormingen die mensen met een lichaamsdysmorfe stoornis en anorexia ervaren.

Effectieve behandelingen

Gelukkig zijn er effectieve behandelingen voor mensen met een lichaamsdysmorfe stoornis. Cognitieve gedragstherapie en medicijnen worden beide gebruikt om de aandoening te behandelen.

Tijdens cognitieve gedragstherapie werken therapeuten samen met patiënten om hen te helpen opdringerige gedachten en overtuigingen over het uiterlijk te veranderen en problematisch gedrag dat verband houdt met het lichaamsbeeld, zoals in de spiegel kijken en troost zoeken, te elimineren.

Geneesmiddelen die selectieve serotonineheropnameremmers of SSRI’s worden genoemd, zoals Prozac en Zoloft kunnen dat wel cognitieve vervormingen verminderen of elimineren, depressie, angst, negatieve overtuigingen en dwangmatig gedrag. Ook kunnen ze het inzicht verhogen en het dagelijks functioneren verbeteren.

Ik (Eva) werkte samen met een psycholoog en een psychiater om te gaan met depressie en angst veroorzaakt door mijn uiterlijke problemen. Gelukkig allebei medicijnen en therapie zijn effectief geweest in het verminderen van mijn negatieve gevoelens en dwangmatig gedrag.

Twee jaar nadat ik met de behandeling was begonnen, verdwenen mijn symptomen en werden ze beheersbaar. Vandaag faciliteer ik twee online steungroepen en moedig mensen aan om meer over de aandoening te leren. Groepsleden bieden steun en troost aan anderen die hun dagelijkse strijd begrijpen. Ze delen ook tips over hoe je hulp kunt krijgen voor deze veelvoorkomende maar weinig bekende lichaamsbeeldstoornis.

Meer informatie over de diagnose en behandeling van body dysmorphic disorder is beschikbaar op OCD BDD Internationale Stichting plaatsen.Het gesprek

Eva Visserlid van de faculteit communicatie, Staatsuniversiteit van Colorado; Fugen Nezirogluklinisch assistent-professor in de psychiatrie, faculteit geneeskunde, Hofstra UniversiteitEn Jamie Feusnerhoogleraar psychiatrie en clinicus-wetenschapper bij het Centrum voor Verslaving en Geestelijke Gezondheid, Universiteit van Toronto

Dit artikel is opnieuw gepubliceerd vanaf Het gesprek onder Creative Commons-licentie. Lees het origineel artikel.