Een vrijdag bereikt akkoord tussen Iran en Saoedi-Arabië om de betrekkingen te herstellen, heeft de bezorgdheid over de rol van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten verschoven – vooral sinds de overeenkomst tot stand kwam door bemiddeling van de belangrijkste tegenstander van Washington, China.

Het diplomatieke akkoord, bereikt na vier dagen praten met hoge veiligheidsfunctionarissen in Peking, verlicht de spanningen tussen de mogendheden in het Midden-Oosten na zeven jaar vijandelijkheden.

Iran en Saoedi-Arabië hebben aangekondigd dat ze binnen twee maanden de diplomatieke betrekkingen zullen hervatten en weer ambassades zullen openen in hun respectievelijke landen, aldus een gezamenlijke verklaring

Alex Vatanka, directeur van het Iran-programma bij het Middle East Institute, zei dat de deal tussen Iran en Saoedi-Arabië een belangrijke deal was voor de regio, maar vroeg zich af of het een einde zou maken aan alle geweld, ook in het door oorlog verscheurde Jemen.

“Het valt nog te bezien of ze een zinvolle dialoog kunnen voeren. Ambassades openen is niet hetzelfde als een zinvolle dialoog voeren”, zei Vatanka. “Er zal een steile reis voor de boeg zijn.”

Saoedi-Arabië, een dominant soennitisch moslimland, verbrak de banden met Iran in 2016 nadat demonstranten de ambassade van het land in Iran hadden bestormd na de executie van een sjiitische islamitische geestelijke en de executie van andere gevangenen.

Beide landen hebben zich ook verzet tegen de dodelijke burgeroorlog in Jemen, waarbij Saoedi-Arabië de Jemenitische regering steunde en Iran de oppositie Houthi’s steunde.

Het nieuws van vrijdag was een diplomatiek en politiek succes voor Peking, dat onlangs ook een vredesplan uitbracht om de oorlog in Oekraïne te beëindigen.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi prees de deal vrijdag snel als een “overwinning” en zei dat zijn land mondiale problemen zou blijven aanpakken, volgens verklaringen die door verschillende Chinese kranten zijn gepubliceerd.

Maar de deal ondermijnt de positie van de VS in de regio. De Verenigde Staten verminderden hun troepensterkte in Syrië nadat ze hun troepen in 2021 uit Afghanistan hadden teruggetrokken.

De deal komt ook omdat Saudi-Arabië bepaalde veiligheidsgaranties eist, een gestage stroom van wapenleveranties en hulp aan zijn civiele nucleaire programma om de betrekkingen met Israël, een belangrijke bondgenoot van de VS, te normaliseren, bevestigde het Witte Huis vrijdag.

In een gesprek met verslaggevers zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, dat de Verenigde Staten “op de hoogte” waren van gesprekken tussen Saoedi-Arabië en Iran, maar daarin geen rol speelden.

Kirby verwelkomde de normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen als het geweld in het Midden-Oosten zou afnemen.

“Voor zover het de spanningen zou kunnen verminderen, is dit allemaal aan de goede kant van het grootboek”, zei Kirby, eraan toevoegend dat de Verenigde Staten hun rol in het Midden-Oosten niet opgeven.

Vatanka, van het Middle East Institute, zei dat Iran en Saudi-Arabië al twee jaar proberen de spanningen te verminderen.

Hoewel hij verrast was door de bemiddelende rol van China, zei Vatanka dat de deal op de lange termijn geen “groot verlies” voor Washington was.

“Het wekt symbolisch de indruk dat de Verenigde Staten niet in staat zijn om een ​​belangrijke speler te zijn”, zei hij. “Maar het zal geen door China gedomineerd Midden-Oosten zijn.”

China is een grote afnemer van Saoedische olie en heeft nauwe banden met Iran.

Omgekeerd hebben de Verenigde Staten al tientallen jaren een gespannen relatie met Iran en een soortgelijke normalisatieovereenkomst zou voor Washington bijna onmogelijk zijn geweest om te onderhandelen.

Sommige experts hebben gewaarschuwd dat China een nieuw tijdperk van diplomatieke betrokkenheid in het Midden-Oosten ingaat, waar het voorheen voornamelijk economische banden had.

Jonathan Panikoff, directeur van het Scowcroft Middle East Security Initiative in Middle East-programma’s voor de Atlantic Council, waarschuwde voor een “opkomende politieke rol van China in de regio”.

“Dit zou een waarschuwing moeten zijn voor Amerikaanse beleidsmakers: verlaat het Midden-Oosten en verbreek de banden met soms frustrerende, zelfs barbaarse, maar al lang bestaande bondgenoten, en je laat gewoon een vacuüm achter dat China moet vullen.” Panikoff schreef vrijdag in een analyse.

De politiek in het Midden-Oosten is voor de Verenigde Staten gespannen geworden nu Israël botst met Palestijnen die een vrije staat zoeken in de door Israël bezette Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. De aanhoudende burgeroorlog in Syrië, geweld in Jemen, verhoogde spanningen over de Iraanse steun aan Rusland en het afzien van de nucleaire deal met Teheran hebben de complicaties vergroot.

President Biden bezocht afgelopen zomer ook Saoedi-Arabië te midden van hoge gasprijzen in de Verenigde Staten en zag kroonprins Mohammed bin Salman slaan, die onder vuur is komen te liggen wegens toezicht op schendingen van de mensenrechten en wegens de moord op de Amerikaanse journalist Jamal Khashoggi. Een paar maanden na het bezoek was het Witte Huis woedend toen de door Saoedi-Arabië geleide oliealliantie OPEC+ de olieproductie stopzette.

Toch leek Biden tijdens de opmerkingen van vrijdag over de economie de diplomatieke deal te steunen. “Betere betrekkingen tussen Israël en hun Arabische buren zijn beter voor iedereen”, zei de president.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, herschreven of herverdeeld.