Opmerking

DAVENPORT, Iowa – Gouverneur van Florida. Ron DeSantis bleef ongeveer een half uur hangen na het beëindigen van zijn toespraak hier, en bleef voor het soort kiezers van aangezicht tot aangezicht in deze cruciale staatsvraag om een ​​vroege nominatie.

Hij ondertekende exemplaren van zijn nieuwe memoires met een Sharpies. Hij hield baby’s vast. Hij glimlachte voor foto’s totdat de menigte uiteenging – hoewel hij een groot deel van de ontmoeting doorbracht gescheiden door een barrière van fietsenrekken. Het vormde een contrast met sommige eerdere stops in het hele land, waar de waarschijnlijke presidentskandidaat van 2024 snel het podium verliet of de pers verbood toegang.

Deze onderlinge confrontatie “is waar het allemaal om draait in Iowa, dus als een kandidaat niet bereid is om het te doen, schaadt dat hun campagne”, zei de provinciale GOP.Scott Jeanita McNulty, een van de vele staats- en lokale leiders die kwam vrijdag uit voor het debuut van DeSantis hier.

De reis diende als een soort proefrit voor een politicus die in de vroege staten vrijwel niet getest was op het retailcircuit. Sommige donateurs en anderen die DeSantis kennen, hebben vraagtekens gezet bij zijn enthousiasme voor het soort praatjes, ontmoetingen en begroetingen waarmee kandidaten voor een nationaal ambt routinematig worden geconfronteerd. Voormalig president Donald Trump, die voor de derde keer op rij voor het Witte Huis rent, heeft zijn vrijloopstijl gebruikt om door de jaren heen veel Republikeinen te triggeren bij zijn bijeenkomsten en heeft zich onlangs gericht op kleinere stops met meer frequentie.

DeSanti’s toespraak op een menigte van honderden hier toonde het enthousiasme dat de gouverneur van Florida al heeft verzameld voor een presidentiële race. Zijn bezoek markeerde een nieuwe fase in zijn voorbereidingen voor 2024 toen hij zijn eerste stappen zette in vroege nominatiestaten die prioriteit gaven aan een-op-een interacties met kandidaten. Vrijdagavond sprak hij meer dan duizend mensen toe op de Iowa State Fairgrounds in Des Moines, een hotspot voor presidentskandidaten.

DeSantis (R) ging in een toespraak in op zijn gebruikelijke gespreksonderwerpen, waarbij hij Florida tegenover democratisch geleide staten zette en de “elites” aan de kaak stelde en wat hij het “ontwaken” noemt, wat een verzamelnaam is geworden voor alles wat Republikeinen bespotten met liberaal. overmaat.

“We waren een citadel van vrijheid voor mensen in dit hele land en zelfs over de hele wereld”, zei hij over zijn thuisland.

In Davenport aarzelden sommige aanwezigen nadat de honderden stoelen van het evenementencentrum vol waren. Ze stonden, floot en klapten terwijl DeSantis al zijn gebruikelijke applaus insloeg. Hij kreeg vooral applaus toen hij kritiek uitte op Anthony Fauci, een van de leiders van de Amerikaanse reactie op het coronavirus, en prees zijn beslissing van vorig jaar om immigranten zonder papieren van Texas naar Martha’s Vineyard te vervoeren.

Trump zal maandag ook hier in Davenport zijn, omdat zijn team hoopt contrasten te trekken met DeSantis over persoonlijke politiek en zijn verrassingsstops tussen toespraken te benadrukken. Van de leiders in Oost-Iowa wordt verwacht dat ze Trump maandag steunen, zei een adviseur.

Veel GOP-leiders hebben zich kandidaat gesteld voor DeSantis in Iowa, van de GOP-voorzitter van de staat Jeff Kaufmann tot Rep. Marianne Miller-Meeks. De gouverneur van Iowa, Kim Reynolds (rechts), die verscheen met verschillende huidige of potentiële genomineerden voor 2024, stelde DeSantis voor en stelde hem vragen na zijn toespraak.

DeSantis zal naar verwachting pas deelnemen aan de presidentiële race als de wetgevende zittingen van Florida in mei eindigen, maar peilingen suggereren dat hij de meest formidabele uitdager van Trump zou zijn. Het evenement van de gouverneur van Florida in Davenport zat vol met tweemaal Trump-kiezers die zeiden dat ze zijn beleid leuk vonden, maar DeSantis nu zien als een effectievere leider voor Republikeinen – een winnaar die dingen voor elkaar krijgt.

“Hij vertelt zijn partij wat ze moeten doen”, zei de 21-jarige Johnathan Bartholomew, met een gesigneerd exemplaar van het boek van DeSantis onder zijn arm, nadat hij de gouverneur kort had bedankt voor zijn aanpak van het coronavirus in een menigte aanwezigen. Hij klopte eerder bij Trump aan, maar geeft nu de voorkeur aan DeSantis voor 2024 en reed anderhalf uur om hem te zien.

DeSantis’ toespraak verschilde niet veel van een andere spraakmakende toespraak die hij afgelopen weekend hield in Californië – een staat die vroeg op de kalender zijn voorverkiezingen zal houden – in de Ronald Reagan Presidential Library. Bij die halte liep DeSantis na zijn toespraak echter snel van het podium, zwaaiend naar de menigte aan de andere kant van de touwversperringen, maar hij stopte niet om zich een-op-een te mengen. Zijn signeersessie op dit evenement was gesloten voor verslaggevers.

Deze keer bleef DeSantis hangen voor wat Iowa GOP-activist Matt Wells ‘normale politieke babyzoendingen’ noemde, en mensen aanspoorde om naar voren te treden en een kans te wagen. “‘Breng de hele familie mee’, dat alles.”

Het is belangrijk, zei Wells, maar wat nog belangrijker is, hij wil een presidentskandidaat die kan wijzen op politieke overwinningen. Hij zei dat DeSantis zijn stem had en bewonderde zijn brede overwinningsmarge in november, in tegenstelling tot zijn nipte gubernatoriale overwinning in 2018.

“Om van een overwinning van een half punt naar een overwinning van bijna 20 punten te gaan, is het bewijs in de pudding”, zei Wells.

DeSantis bezocht Iowa omdat sommige Republikeinen, waaronder voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley, die vrijdag ook in Iowa was, Trump al hebben uitgedaagd voor de GOP-nominatie. Verschillende anderen kunnen nog tussenbeide komen. Kaufmann zei dat grote kanshebbers voor 2024 – aangekondigd en onaangekondigd – de afgelopen weken hebben geracet om personeel te vinden en de operaties in Iowa op te voeren.

“Alle grote campagnes op dit moment bouwen deze campagne heel actief en opzettelijk op”, zei hij. “We krijgen veel aanvragen voor cv’s en vooruitzichten.”

Een politieke commissie die DeSantis voor de race wil rekruteren, werd donderdag gelanceerd en zal waarschijnlijk dienen als een goedgekeurd extern bestedingsinstrument voor zijn campagne, volgens drie mensen die bekend zijn met de planning en die spraken op voorwaarde van anonimiteit om privégesprekken te delen. DeSantis schetste ook privé zijn plannen voor 2024 zonder voorbehoud om te suggereren dat hij nog steeds een besluit neemt, volgens twee andere mensen die bekend zijn met zijn opmerkingen.

Trump plaatste vrijdag een bericht op sociale media en richtte een aantal van zijn aanvallen op DeSantis ‘co-sponsoring van een wetsvoorstel uit 2017, bekend als de Renewable Fuel Standard Elimination Act, die de vereiste bijmenging van biobrandstoffen, zoals l ethanol in de transportbrandstoffen van het land, zou hebben geëlimineerd. Iowa is de grootste ethanolproducent van het land.

“Geen enkele andere president was zo PRO FARMER als ik”, voegde Trump eraan toe in een tweede Truth Social-bericht. ‘Zeg dat maar tegen Ron DeSanctimonious als hij bij je op de stoep staat, hoed in de hand. Zeg hem dat hij naar huis moet gaan!’

Een vertegenwoordiger van DeSantis reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Zowel Trump als Democratische functionarissen hebben geprobeerd DeSantis’ eerdere steun voor dramatische veranderingen in rechtenprogramma’s te benadrukken. Terwijl hij in het Congres was, stemde DeSantis voor drie niet-bindende begrotingsresoluties waarin werd opgeroepen tot het verhogen van de pensioenleeftijd en het vertragen van de toekomstige groei van de uitgaven voor sociale zekerheid. Toen hij onlangs met Fox sprak, zei hij echter: “we gaan als Republikeinen niet rotzooien met de sociale zekerheid.”

“Ik weet niet wie er uit deze voorverkiezingen van de GOP zal komen, maar het komt erop neer dat de mensen van Iowa – en de Amerikanen – de extreme agenda die deze mensen uitdragen niet kunnen betalen”, zei de president. Partij, Rita Hart, voor verslaggevers.

Uit een vrijdag gepubliceerde peiling van Des Moines Register/Mediacom Iowa bleek dat 74% van de Republikeinen in Iowa positief stond tegenover DeSantis, vergelijkbaar met de 80% die positief tegenover de voormalige president stond. Maar de ongunstige beoordelingen van Trump waren hoger – met 18% van de GOP-kiezers die hem ongunstig beoordeelden, vergeleken met 6% die hetzelfde zei van DeSantis.

Maeve Reston in Los Angeles heeft bijgedragen aan dit rapport.