SAO PAULO (AP) — Toen relschoppers in januari de belangrijkste regeringsgebouwen van Brazilië bestormden om de uitslag van de presidentsverkiezingen te betwisten, stonden veel soldaten aan de kant terwijl extreemrechtse demonstranten ruiten inbraken, in kantoren poepen en waardevolle kunstwerken vernielden.

Beelden van Brasilia die dag achtervolgen nog steeds de linkse regering van president Luiz Inácio Lula da Silva. Sindsdien heeft hij ervoor gezorgd dat militaire leiders de grootste democratie van Zuid-Amerika hooghouden en zich buiten de politiek houden.

De dreiging is niet alleen hypothetisch. Brazilië heeft vier militaire staatsgrepen meegemaakt – de meest recente in 1964, gevolgd door twee decennia van meedogenloze dictatuur.

Lula’s taak is zwaar. Het leger zit vol met aanhangers van ex-president Jair Bolsonaroen haar rol in de nieuwe regering wordt met de dag kleiner.

Lula heeft al meer dan 100 burgers opgeroepen om militaire officieren te vervangen Bolsonaro is benoemd op sleutelposities en hij heeft onder meer het toezicht op de inlichtingendienst van het land verplaatst naar het kantoor van zijn stafchef.

“Lula moest zijn relatie met het leger beheren om te kunnen regeren, en dat zal hij blijven doen”, zegt Carlos Melo, professor politieke wetenschappen aan de Insper Universiteit in Sao Paulo.

Melo zei dat het Braziliaanse leger lang geloofde dat het “een soort voogdij had over het politieke proces van het land”, en Bolsonaro voedde dat geloof alleen maar.

Bolsonaro, een voormalige legerkapitein, heeft meer dan 6.000 militaire officieren aangesteld op posten in zijn regering en heeft een jaarlijkse herdenking van de staatsgreep van 1964 opnieuw gelanceerd om nostalgie op te wekken naar de dagen van het militaire regime.

Hoewel dit tijdperk werd gekenmerkt door mensenrechtenschendingen en het verlies van burgerlijke vrijheden, herinneren Bolsonaro en veel van zijn aanhangers zich het graag als een periode van sterk nationalisme, economische groei en conservatieve waarden. Ze beschouwen Lula’s pogingen om het leger te temmen als omslachtig en misleidend.

“Stop met in de achteruitkijkspiegel te kijken en regeer voor alle Brazilianen”, zei de voormalige vice-president van Bolsonaro, de generaal. Hamilton Mourão, die nu senator is, zei in een interview.

De belangrijkste zet die Lula tot nu toe heeft gedaan, is het verhogen van de generaal. Tomás Paiva als opperbevelhebber van het leger.

De 62-jarige Paiva heeft beloofd soldaten uit de politiek te houden en de resultaten van de verkiezingen in oktober te respecteren, waarin Lula Bolsonaro met een kleine marge versloeg.

Toch erkende Paiva ook dat de meeste legerleiders op Bolsonaro stemden, en hij betreurde Lula’s overwinning tegenover zijn ondergeschikten, slechts drie dagen voordat de nieuwe president belde om hem de promotie aan te bieden – de opmerkingen die hij later zei, werden verkeerd geïnterpreteerd.

Lula nam verschillende andere maatregelen om Brazilië te beschermen tegen het risico van een nieuwe gewelddadige opstand met de op zijn minst stilzwijgende steun van enkele militairen:

– Hij blokkeerde de aanstelling van een Bolsonaro-loyalist om het Goiania-bataljon te leiden, op een ongemakkelijke 200 kilometer van de hoofdstad.

– Hij plaatste de inlichtingendienst van het land – ooit onder toezicht van leden van het leger – onder het kantoor van zijn stafchef, die wordt geleid door burgers.

— Hij maakte een symbolisch belangrijke reis naar de Verenigde Statendie voor de verkiezingen de Braziliaanse militaire leiders waarschuwden om zich buiten de politiek te houden als ze toegang wilden tot wapenaankopen en medewerking van de Amerikaanse strijdkrachten.

Tot nu toe is er geen bewijs dat er nog een opstand gepland is of dat militaire leiders de bevelen van Lula in twijfel trekken, volgens een hoge legerfunctionaris en een persoon die nauw samenwerkt met de minister van Defensie, die beiden spraken op voorwaarde van anonimiteit aangezien ze niet bevoegd waren. in het openbaar spreken.

Lula zocht in februari tweemaal de medewerking van het leger: bij een massale operatie om zo’n 20.000 illegale mijnwerkers uit de inheemse Yanomami-regio in het Braziliaanse Amazonegebied te verdrijven, en om mensen te helpen redden na aardverschuivingen van modder in de buurt van Sao Paulo.

Dit waren de eerste tests van de relatie tussen Lula en het leger, en de resultaten waren zeer positief, zei politiek adviseur Thomas Traumann. Toch zijn er geen garanties voor stabiliteit op de lange termijn, zei hij.

Het valt nog te bezien of militaire gepensioneerden en leden in actieve dienst die deelnamen aan de rellen van 8 januari of een oogje dichtknijpen, gestraft zullen worden. Sommige analisten zijn van mening dat het belangrijk zou zijn om verdere actie af te schrikken.

Een filmpje van januari. 8 toonde de politie in het presidentieel paleis in de zeldzame positie om bevelen naar soldaten te blaffen: “Leid je troepen!” een officier schreeuwde tegen leden van de presidentiële garde, die deel uitmaakt van het leger.

Een andere video toonde tientallen relschoppers omringd door politie in het paleis, onderdeel van een algemene poging om hen te bevrijden. “Ben je gek?” vraagt ​​een politieagent. ‘Ze zijn in hechtenis!

Honderden burgers die deelnamen aan de rellen zijn gevangengezet en tientallen aangeklaagd. Maar servicemedewerkers zijn tot nu toe gespaard gebleven. Het militaire parket en de hogere militaire rechtbank openden 17 onderzoeken, hoewel geen van beiden transparant was over het proces.

De nieuwe opperrechter van de hoogste militaire rechtbank van Brazilië, Joseli Camelo, zei dat hij onlangs aangemoedigd was toen het leger een plan annuleerde om de aanstaande verjaardag van de militaire staatsgreep van 1964 te herdenken, een traditie van het tijdperk van dictatuur dat Bolsonaro nieuw leven inblies.

“Het is gewoon weer een demonstratie dat de commandant achter alle machten staat voor onze gemeenschappelijke uitdaging, namelijk het tot bedaren brengen van Brazilië en het permanent versterken van de democratie in ons land”, zei Camelo.

Mourão, de voormalige vice-president van Bolsonaro, zei dat het leger geen van zijn leden mag sparen die schuldig zijn bevonden aan deelname aan de rellen. “De strijdkrachten zijn getraind om rigoureus te zijn in het onderzoeken van disciplinair wangedrag en militaire misdaden”, zei hij.

Zelfs voordat hij in januari aantrad, wist Lula – die president was van 2003 tot 2010 – dat het essentieel voor hem was om de banden met het rechtse leger van het land aan te halen.

Enkele hoog aangeschreven militaire leiders hadden hem voorafgaand aan de verkiezingen openlijk bespot, en sommigen voerden zelfs campagne om Bolsonaro te herverkiezen. Maandenlang liet het leger anti-Lula-demonstranten die openlijk een militaire staatsgreep tegen hem steunden, buiten hun kazerne kamperen.

Tijdens Lula’s eerste twee presidentiële termijnen werd zijn relatie met het leger gekenmerkt door verzoening in plaats van confrontatie, zegt Fabio Victor, een journalist uit Brazilië die zojuist een bestseller over de strijdkrachten en politiek heeft gepubliceerd. Maar jan. 8 lijkt zijn berekening te hebben gewijzigd.

In tegenstelling tot de regering-Bolsonaro werken maar weinig leden van de strijdkrachten in het presidentieel paleis, zei Victor. Met het oog op de toekomst dringen Lula’s bondgenoten in het Congres aan op grondwetswijzigingen die de bevoegdheden en grenzen van het leger duidelijker afbakenen, en zijn ministers overwegen de militaire opleiding te herzien.

‘Lula staat vandaag erg wantrouwend tegenover het leger,’ zei Victor.

___

Bridi meldde zich vanuit Brasilia.