PMenstruele gezondheid is iets waar ik nooit aan heb gedacht toen ik opgroeide. Ik kende de basis en had regelmatige controles, maar in plaats van ermee te leren leven, ging het altijd om het verzachten van de bijwerkingen. Toen ik 15 was, vroeg een dokter me waarom ik nog steeds ongesteld was en schreef me een continu anticonceptiemiddel voor om het te stoppen, maar ik koos ervoor om het niet te gebruiken.

Na verloop van tijd besloot ik dit probleem echter te “repareren”. Ik menstrueer al bijna 15 jaar zonder enige invloed van pillen of een hormonaal spiraaltje.

Vandaag is er meer informatie beschikbaar dan ooit. We hebben apps om onze cycli bij te houden, we zien atleten er openlijk over praten – een paar maanden geleden hebben we het met Beth England besproken. Zelfs details zoals donkere shorts komen beschikbaar voor spelers die zich comfortabeler willen voelen zonder zich zorgen te hoeven maken over lekken. Er is een overvloed aan informatie – en verkeerde informatie – online over regels, prestaties en hoe dit de manier waarop je speelt beïnvloedt. Dit is geen probleem dat moet worden opgelost; in plaats daarvan hebben menstruerende mensen opties.

Voormalig Olympisch zwemster Hannah Miley, die pleit voor prestaties en welzijn, leidde ongesteldheidsworkshops voor meisjes. Ze besloot tijdens de pandemie te stoppen met de pil om meer over haar lichaam te weten te komen, maar haar onderzoek was zo onthullend dat ze haar kennis wilde delen. “Ik dacht dat ik alles wist over mijn lichaam”, zegt ze.

Werk samen met de basis liefdadigheid Bloomsbury-voetbal, begon ze meisjes, ouders en coaches les te geven over menstruatie en menstruele gezondheid. “We willen deze informatie verspreiden zodat ze vrij zijn om hun eigen keuze te maken.

“Het is belangrijk om rode vlaggen te identificeren, zodat u uw gezondheid kunt beschermen en op de hoogte kunt zijn van bepaalde aandoeningen zoals endometriose, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), zodat ik kan beslissen of ik door een arts moet worden gezien en niet alleen ibuprofen moet nemen en daarmee door moet gaan.” .”

Hannah Miley (tweede van links) met leden van de technische staf van Bloomsbury.
Hannah Miley (tweede van links) met leden van de technische staf van Bloomsbury. Fotografie: Bloomsbury Voetbal

Vragen kunnen variëren van welk type menstruatieproduct je moet gebruiken, manieren om met stemmingswisselingen om te gaan en hoe je weet wanneer er iets mis is. Afgezien van de gebruikelijke vragen, kunnen er ook twijfels zijn over hoe hun prestaties worden beïnvloed en hoe ze zich de hele maand kunnen redden.

Voor Miley was het een uitdaging om met meisjes te werken die een andere sport beoefenen, maar ze zegt dat ze evenveel van het publiek heeft geleerd als dat ze ze heeft geleerd. “Je kunt nog steeds iets bereiken zonder het gevoel te hebben dat je het niet kunt of het als excuus gebruikt. Het is echt fascinerend, hoe anders het is dan toen ik jonger was.”

In Bloomsbury pakt een initiatief sinds vorig jaar het menstruatiestigma en menstruatiearmoede aan. Isabelle Chauzy, marketingmanager van de vereniging, wilde de specifieke barrières voor meisjes in het voetbal doorbreken. Het eerste niveau was om periodeproducten te leveren en deze beschikbaar te maken voor hun gemeenschap. Tegelijkertijd was het doel om de cultuur te veranderen door educatieve ruimtes te creëren, zoals Miley’s workshops. Twee sessies van drie uur met Miley waren gericht op de wetenschap van menstruele gezondheid en zelfzorg. “Het is niet genoeg om alleen materialen aan te bieden en te hopen dat meisjes weten waar ze ze kunnen vinden”, zegt ze.

nieuwsbrief promotie overslaan

Miley zegt dat meisjes hun menstruatie vaak associëren met negatieve gedachten, hetzij gerelateerd aan fysieke pijn of slechte gevoelens. Ava-Marie King voelde dat ze zich na de workshop meer op haar gemak voelde bij het bespreken van haar periode met coaches en teamgenoten. “Vroeger stond ik minder open voor trainen of sporten”, zegt de 14-jarige. “Maar toen leerde ik dat je op verschillende momenten in je cyclus sterker zult zijn en dat het gemakkelijker zal zijn om te trainen. Nu heb ik het gevoel dat als ik train tijdens mijn menstruatie, ik het vergeet en ik train.

Carla Tenthorey Vinuesa, 15, heeft geleerd om met haar stemmingswisselingen om te gaan en voelt dat haar kijk op haar menstruatie is veranderd. “Nadat ik naar de workshop ging, weet ik dat je vóór de menstruatie de neiging hebt om humeurig te zijn vanwege je hormonen, dus als ik me nu van streek of geïrriteerd voel door iets heel kleins, helpt het me om dingen in verhouding te brengen en niet te handelen, zegt ze.

Voor Miley is het doel om het verhaal te veranderen en regels niet langer als een obstakel te zien. “Het zal niet altijd zonneschijn en regenbogen zijn, maar het gaat erom het als een superkracht te zien. Het is alsof je je potentieel ontgrendelt. Het is gewoon dit gesprek voeren en hoe meer we het kunnen normaliseren, hoe beter.

Caroline Graham Hansen is na vier maanden terug en schitterde met een hattrick van 20 minuten in de 5-0 overwinning van Barcelona op Villarreal. Als je haar net zo miste als wij, kijk eens naar dit super.

Caroline Graham Hansen is TERUG ???? pic.twitter.com/0V1VgEqxoU

— DAZN Voetbal (@DAZNVoetbal) 5 maart 2023

\n”,”url”:”https://twitter.com/DAZNFootball/status/1632358490164563969″,”id”:”1632358490164563969″,”hasMedia”:false,”role”:”inline”,”isThirdPartyTracking”: false,”source”:”Twitter”,”elementId”:”d22f9459-d2e1-41ce-b379-1f51d2082d7a”}}”/>

Heeft u een vraag voor onze redacteuren – of wilt u een onderwerp voorstellen om te behandelen? Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar moving.goalposts@theguardian.com of door BTL te posten.