Een man steekt op 3 februari 2020 een verlaten snelweg over in Wuhan, provincie Hubei, China.

Stringer/Getty Images


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Stringer/Getty Images


Een man steekt op 3 februari 2020 een verlaten snelweg over in Wuhan, provincie Hubei, China.

Stringer/Getty Images

Het Huis keurde unaniem een ​​wetsvoorstel goed dat de directeur van de nationale inlichtingendienst verplicht informatie over de oorsprong van de COVID-19-pandemie vrij te geven.

Hij ontruimde de kamer 419-0, met 204 Huisdemocraten die zich bij de Republikeinen voegden om het wetsvoorstel te steunen. Een senaatsversie van de maatregel, die door de senator is ingevoerd. Josh Hawley passeerde deze kamer eerder deze maand met unanieme instemming.

Het is onduidelijk of president Biden het wetsvoorstel wel of niet zal ondertekenen.

“Het Amerikaanse publiek verdient antwoorden op alle aspecten van de COVID 19-pandemie, inclusief hoe dit virus is ontstaan, en met name of het een natuurlijke gebeurtenis was of het resultaat van een laboratoriumgerelateerd evenement”, zei de Republikeinse vertegenwoordiger uit Ohio. Mike Turner, voorzitter van de House Intelligence Committee, sprak zijn steun uit voor het wetsvoorstel.

Jim Himes, vertegenwoordiger van Connecticut, het prominente lid van de House Intelligence Committee, zei vóór de stemming dat hij het wetsvoorstel steunt omdat hij denkt dat transparantie over de kwestie valse theorieën zou helpen onderdrukken.

“Ik geloof dat de IC [intelligence community] moeten zoveel mogelijk openbaar worden gemaakt”, zei Himes vrijdag in het Huis. “Transparantie is een essentieel onderdeel van onze democratie. De feitelijke basis van IC-analyse kan een tegengif zijn voor speculatie, geruchten en theorieën die gedijen bij gebrek aan goede informatie.”

Hij merkte ook op dat het wetsvoorstel ambtenaren toestaat informatie te redigeren “om bronnen en methoden te beschermen”.

Het wetsvoorstel komt te midden van een debat over de oorsprong van het virus. Acht Amerikaanse overheidsinstanties onderzoeken de bron van COVID-19 en ze blijven sterk verdeeld over de kwestie. Geen van hen is zeker van de oorzaak. Vier neigen naar natuurlijke oorzaken. Twee namen geen standpunt in. Ondertussen wijst het bewijs dat door de wetenschappelijke gemeenschap in het algemeen is geproduceerd, overweldigend op een natuurlijke oorzaak, via blootstelling aan een besmet dier.