“Ik was saai als voetballer”, zei Roberto De Zerbi ooit. En in zekere zin was hij een speler die hopeloos uit zijn tijd was: een pure nr. 10 die aan het begin van de eeuw arriveerde, net toen ze uit het spel verdwenen.

Non-conformist en sensatiezoeker in een sport die steeds meer neigt naar disciplinering. Goed genoeg om bij Milan te zijn, maar nooit goed genoeg om voor hen te spelen. Ook toen hij in de Derde Klasse werd uitgeleend aan Lecco, kreeg hij ruzie met manager Roberto Donadoni. Zijn vermogen met een kogel stond nooit ter discussie; zijn aanpassingsvermogen is dat altijd geweest. “Ik ben een dromer”, zou hij later tegen La Gazzetta dello Sport zeggen. “Zeer ambitieus, eerlijk maar onstabiel, ongeduldig en fel vulkanisch.” Voor De Zerbi moest het voetbal op zijn manier gespeeld worden als het de moeite waard was. Gelukkig was er een carrière die hem in staat zou stellen precies dat te doen.

Het was tijdens zijn speeldagen bij CFR Cluj dat het idee om coach te worden iets meer begon te worden. Niet onder de indruk van de culturele charmes van de tweede stad van Roemenië, bracht hij zijn avonden uitgebreid voetbal kijken – Guardiola’s Barcelona, ​​​​Mourinho’s Internazionale, Van Gaal’s Bayern – maar met een kritische blik. Elke lachende aspirant die uit de UEFA Pro-licentiecursus komt, wil Pep Guardiola zijn. De Zerbi was meer geïnteresseerd in het voortbouwen op zijn eigen ideeën, het samenvoegen van Spaans passerend voetbal met Duits persen met Italiaanse tactische kracht om iets onderscheidends en fris te creëren. Zijn afstudeerscriptie aan Coverciano, de Italiaanse nationale coachingacademie, was getiteld “Il mio model van gioco“. Mijn model van het spel.

Dit is het rijke plan dat De Zerbi begint uit te voeren in Brighton. En er zijn tijden dat je ze bekijkt – zoals met zijn baanbrekende Sassuolo-ploeg – waarop je je kunt afvragen of we getuige zijn van de volgende kleine verschuiving in het spel, de visie die voetbal een stap verder brengt.

En als dat klinkt als een sprong voorwaarts voor een als achtste geplaatste club in de Premier League en een manager die minder dan zes maanden in dienst is, dan was Guardiola ervan overtuigd dat hij iets had gezien toen Brighton in oktober het Etihad Stadium bezocht. geheel nieuw. “Ze bieden een soort spel dat we niet gewend zijn”, zei Guardiola na een 3-1 zege bij Manchester City met 48% balbezit. “Zijn impact in Engeland zal enorm zijn.”

Roberto De Zerbi krijgt een knuffel van Pep Guardiola
Roberto De Zerbi krijgt een knuffel van Pep Guardiola. “Zijn impact in Engeland zal enorm zijn”, zei de manager van Manchester City. Fotografie: Matt West/Shutterstock

Wat is dit uitzicht? Laten we beginnen met een kleine tactische samenvatting op ware grootte: ongeveer tien jaar geleden werd balbezit in Spaanse stijl – wat je vriend in de kroeg waarschijnlijk nog steeds tiki-taka noemt – geleidelijk vervangen door een chaotischer en agressiever spel, vooral gebaseerd op bij hoge druk en snelle overgangen. Persen werd de nieuwe overschrijding, en naarmate het evangelie van persen in reikwijdte en complexiteit groeide, werd onvruchtbaar bezit in defensieve gebieden een doelwit om op te jagen. Voor teams met de bal was het doel om deze zo snel en constructief mogelijk het veld op te krijgen. Drukvaste middenvelders zijn in de mode. Het vermogen om nauwkeurige passen in het middenbereik te spelen, is een vereiste eigenschap van keepers geworden.

Wat De Zerbi bij Brighton doet, is misschien niet baanbrekend of strikt nieuw, want niets in het voetbal is ooit echt nieuw. Maar in de Premier League is het in ieder geval niet zo brutaal of opzettelijk gedaan. Zoals de meeste topteams speelt Brighton hun doelman, Robert Sánchez. Maar in tegenstelling tot hen, zal Brighton de bal vaak geduldig blijven recyclen in hun eigen gevarenzone, vaak tot 10 of 15 passes.

Daarom hebben de teams van De Zerbi vaak meer dan 70% balbezit. Maar het is ook precies wat de moderne voetbalconventie je adviseert om niet te doen. Het maakt de menigte zenuwachtig. Geef de bal en je bent dood. In zijn Coverciano-scriptie betoogt De Zerbi dat centrale verdedigers “het genoegen moeten hebben de bal vast te houden, het spel op te bouwen, wetende dat het allemaal bij hen begint”.

Het idee van dit koorddansen is om ervoor te zorgen dat tegenstanders zichzelf overbelasten en er een te veel begaan in de pers, waarna Brighton netjes hun weg speelt – makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk – en grote schade aanricht in open ruimtes. Als het goed wordt gedaan, is het een tactiek die de doctrine van hoge pressie – het dominante motief in het elitevoetbal van de afgelopen 10 jaar – in zichzelf verandert. Nooit was dat zo duidelijk als in de twee overwinningen van Jürgen Klopp op Liverpool dit jaar, toen Brighton regelmatig de Liverpool-pers uitnodigde, met ze speelde, ze verder bracht, voordat ze beslissend opengingen.

nieuwsbrief promotie overslaan

Brighton viert feest na het scoren in een 4-0 overwinning op West Ham
Brighton viert feest na het scoren in een 4-0 overwinning op West Ham. Verschillende spelers kunnen als nummer 10 rennen, waaronder Kaoru Mitoma (tweede van links), Alexis Mac Allister (nummer 10) en Solly March (rechts). Foto: Charlotte Wilson/Buitenspel/Getty Images

Hier komt de invloed van De Zerbi’s speelverleden om de hoek kijken. “Toen ik aan het spelen was, wilde ik niet dat ze me lange ballen zouden sturen”, legde hij in 2021 uit aan El País. vies.” Het Shakhtar Donetsk-team dat hij tot afgelopen zomer leidde, speelde vaak met twee of drie technische nummer 10’s. Voor Brighton kan de rol worden vervuld door een wisselende cast van minstens een half dozijn – Alexis Mac Allister, Solly March en Kaoru Mitoma, Adam Lallana, Facundo Buonanotte, Jeremy Sarmiento – die, ongeacht hun startpositie, het meest op hun gemak zijn. met de bal. aan de voet, doordringend in de ruimtes van driekwart.

Het valt nog te bezien of dit een beslissend keerpunt markeert of gewoon een voorbijgaande nieuwsgierigheid. Het is zeker te vroeg om de doodsklok te luiden voor het drukken op elitevoetbal of om de wraak van tiki-taka te begroeten. Maar met een bescheiden selectie, een beetje tijd en een menselijke benadering bracht De Zerbi een van de clubs uit de Premier League met een laag inkomen op zeer korte afstand van het Champions League-voetbal, waarmee hij een aantal van de meer gevestigde conventies trotseerde. Als er niets anders is, klinkt het als een verhaal dat het waard is om goed te bekijken.