De lancering op 23 juni 2022 van drie spionagesatellieten aan boord van een Long March-raket. De tweede etappe van deze lancering brak woensdag boven Texas.

Dit bericht is bijgewerkt met een verklaring van US Space Command en aanvullende informatie over het pad van het puin.

De tweede trap van een Chinese raket die in juni een drietal militaire bewakingssatellieten afvuurde, is woensdag boven Texas uiteengevallen, zo heeft USNI News vernomen.

Het onderdeel van vier ton van een Chang Zheng 2D “Long March”-raket schoot woensdag met een snelheid van 27.000 kilometer per uur door de atmosfeer boven Texas en viel uiteen, bevestigden twee defensiefunctionarissen donderdag aan USNI News.

Militaire functionarissen hebben nog geen puin van het raketplatform gevonden, maar USNI News begrijpt dat het puinveld enkele kilometers breed en honderden kilometers lang kan zijn.

Volgens NORAD-satellietvolggegevens was de scène een stuk ruimtepuin in een lage baan om de aarde voordat het zijn ongeplande afdaling maakte.

“US Space Command kan bevestigen dat het CZ-2D-raketlichaam van de Volksrepubliek China, SCC #52910, rond 20.30 uur opnieuw de atmosfeer van de aarde is binnengekomen boven de zuidelijke regio van Noord-Amerika. [Mountain Time] 7 maart 2023”, luidt een verklaring van SPACECOM na een eerdere versie van dit bericht.

“Het was een ongecontroleerde terugkeer, wat betekent dat het niet werd gestuurd, maar dat zijn baan op natuurlijke wijze verviel en daalde. Dit soort gedrag versterkt de behoefte aan betere internationale normen met betrekking tot ongecontroleerde terugkeer met een hoog risico.”

Op basis van NORAD-trackinggegevens behoorde de scène tot een missie die drie militaire elektronische signaalbewakingssatellieten afleverde waarvan wordt aangenomen dat ze het doelwit waren boven de Zuid-Chinese Zee, astrofysicus Jonathan McDowell van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

Volgens de baan kwam het raketgedeelte de atmosfeer binnen boven West-Texas nabij Marathon voordat het een noordoostelijke baan afdaalde tussen Abilene en Austin.

Het puinveld beslaat de minst bevolkte provincies in de staat, volgens het Texas Demographic Center.

Chinese functionarissen hebben de ongeplande terugkeer vanuit deze post niet erkend.

Amerikaanse functionarissen bepalen nog steeds of er brokstukken op de grond zijn gevallen. China is bekritiseerd vanwege de onvoorspelbare penetratie van ruimtepuin in de atmosfeer, waardoor bevolkingscentra in gevaar komen.

Dit is een spoor van de Volksrepubliek China CZ-2D Rocket Corps, SCC #52910 boven West Texas. De speld geeft aan waar het object de atmosfeer is binnengekomen. Jonathan McDowell gebruikt met toestemming.

De 135 voet lange Chang Zheng 2D-raket is in staat om ongeveer 8.000 pond vracht naar een lage baan om de aarde te vervoeren, volgens informatie van de National Space Administration of China.

De raket, genaamd Y-64, is op 23 juni met succes opgestegen vanaf het Xichang Satellite Launch Center in centraal China en heeft met succes de spionagesatellieten ingezet.

Na het deponeren van zijn lading, wordt de tweede trap ruimteafval en kan hij jarenlang langzaam rond de planeet cirkelen voordat hij terugkeert naar de aarde.

Volgens McDowell was de tweede trap van de Y-64 uitgerust met een speciaal zeil dat weerstand zou veroorzaken bij terugkeer om te voorkomen dat het in een baan om de aarde zou komen als een gevaar voor ander ruimteverkeer.

NASA-beheerder Bill Nelson heeft kritiek geuit op het gebrek aan zorg van China om de veilige landing van zijn ruimteafval te verzekeren en op zijn onwil om trajectgegevens te delen.

De raketuitbarsting van de Long March volgt op het neerhalen door de VS van een Chinese surveillanceballon voor de kust van South Carolina, na meer dan een week boven de Verenigde Staten te hebben gezweefd, wat aanleiding gaf tot zorgen over de veiligheid van het binnenlandse luchtruim.