(Bloomberg) —

Bloombergs meest gelezen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag officieel de zwaarste verkiezingscampagne uit zijn carrière afgetrapt, met de breedste oppositiealliantie ooit tussen hem en een derde decennium aan de macht.

Erdogan heeft de verkiezingen met meer dan een maand vervroegd naar 14 mei vanaf de oorspronkelijke datum van 18 juni, ondanks dubbele aardbevingen die vorige maand een groot deel van het zuidoosten van het land verwoestten. Hij zei dat de verhuizing bedoeld was om de opkomst te vergroten door conflicten met universitaire examens, schoolvakanties en de hadj-bedevaart te vermijden.

Erdogan, 69, staat voor een stemming die voor sommigen is veranderd in een forum voor zijn steeds autoritairder wordende leiderschap, nadat hij Turkije in 2018 naar een overweldigend uitvoerend presidentschap heeft geslingerd. Terwijl zijn regering zich bezighoudt met de wederopbouw van steden die op 1 februari met de grond gelijk zijn gemaakt. Na zes bevingen zei Erdogan dat het uitstellen van de verkiezingen de wederopbouw zou kunnen belemmeren.

“De verlenging van het verkiezingsproces kan leiden tot politieke spanningen en onzekerheden die de inspanningen om de wonden van de aardbeving te helen en de verliezen te compenseren, kunnen vertragen”, zei Erdogan. “Het is essentieel om de electorale agenda zo snel mogelijk achter ons te laten.”

Het besluit werd na zijn toespraak gepubliceerd in het staatsblad.

Er zullen geen campagneliederen worden toegestaan ​​uit respect voor de meer dan 47.000 mensen die zijn omgekomen bij de aardbevingen in Turkije, zei Erdogan terwijl hij zijn rivalen beschuldigde van “politieke berekeningen” in de nasleep van de ramp.

Zijn rivalen, die zelden hun strategie coördineren, zijn dit keer grotendeels verenigd in een zeskoppig blok dat de belangrijkste oppositieleider, Kemal Kilicdaroglu, als presidentskandidaat heeft gekozen.

De Turkse oppositie staat weer op het punt na een leiderschapsconflict

Bij de lokale verkiezingen van 2019 leidde Kilicdaroglu zijn Republikeinse Volkspartij naar de overwinning tegen de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling van Erdogan in de grootste steden van Turkije. Kilicdaroglu is niet zo populair als de burgemeester van Istanboel, Ekrem Imamoglu of Mansur Yavas uit Ankara, maar heeft zijn beroep uitgebreid door te beloven hen tot vice-presidenten te benoemen.

Erdogan heeft de belofte van de oppositie om bij consensus te regeren aangevallen als een recept voor een terugkeer naar de kibbelende coalities die tientallen jaren van instabiliteit veroorzaakten voordat hij aan de macht kwam. Hoewel Erdogan de populairste politicus van Turkije blijft, heeft zijn partij wat steun verloren onder de armen – meestal onder zijn trouwste aanhangers – te midden van de ergste crisis in de kosten van levensonderhoud in 20 jaar.

Op de verkiezingsdag hebben kandidaten meer dan 50% van de stemmen nodig om te winnen in de eerste ronde; anders krijgen ze twee weken later te maken met een tweede ronde.

Waarom de komende verkiezingen in Turkije een echte test zijn voor Erdogan: QuickTake

(Updates met de opmerkingen van Erdogan uit de tweede alinea)

Bloomberg Businessweek’s meest gelezen

©2023 Bloomberg LP