Opmerking

NEW YORK – Voormalig president Donald Trump is door de officier van justitie van Manhattan gevraagd om volgende week te verschijnen voor een grand jury die zijn zaken onderzoekt, een verplicht bod onder de staatswet, maar een bod dat jaren na het begin van het onderzoek een belangrijke ontwikkeling zou kunnen betekenen, drie mensen met kennis van de procedure zei donderdag.

Ze spraken op voorwaarde van anonimiteit omdat ze niet bevoegd waren om de zaak in het openbaar te bespreken.

De kennisgeving van de grand jury – die Trump waarschuwt voor zijn recht om voor het geheime panel te verschijnen – zou kunnen betekenen dat het onderzoek van de officier van justitie ten einde loopt. Het blijft onduidelijk of de officier van justitie van Manhattan, Alvin Bragg, aan het einde van het proces een aanklacht zal indienen.

In de staat New York kan het doelwit van een strafrechtelijk onderzoek om een ​​waarschuwing vragen wanneer een zaak tegen hen wordt behandeld door een grand jury. De vereiste is bedoeld om het doelwit de kans te geven door het panel te worden gehoord ter verdediging.

“Iedereen zal hem adviseren om niet binnen te komen”, zei een Trump-adviseur die een van de drie mensen is die bekend zijn met de situatie en die de melding hebben bevestigd. “We zullen zien wat hij doet.”

Het kantoor van Bragg riep de grand jury bijeen om zaakgerelateerde kwesties te beoordelen, waaronder de rol van Trump bij stille betalingen aan volwassen filmactrice Stormy Daniels tijdens de presidentiële campagne van 2016 die werden ingediend als juridische kosten, zeiden mensen die bekend waren met het onderzoek. De langlopende sonde lijkt de afgelopen maanden aan kracht te winnen, na een groot deel van vorig jaar inactief te zijn geweest.

Een woordvoerster van de officier van justitie weigerde commentaar te geven. Een woordvoerder van Trump noemde het onderzoek van Bragg een ‘heksenjacht’.

“De afgelopen vijf jaar is het kantoor van de officier van justitie op een heksenjacht geweest, waarbij elk aspect van het leven van president Trump is onderzocht, en ze kwamen steeds leeg terug – en nu dit”, zei de portier. de democraat[ic] aanklagers, en het is een schande voor New York City.

Volgens berichten heeft de afgelopen weken een golf van getuigen een ontmoeting gehad met openbare aanklagers. Michael Cohen – de voormalige persoonlijke advocaat van Trump die centraal staat in verborgen geld dat mogelijk illegaal is verantwoord nadat het tijdens de campagne van 2016 aan Daniels en een andere vermeende Trump-minnares was betaald – zei dat hij vrijdag voor de 20e keer een ontmoeting had met DA-onderzoekers Cohen zei dat hij nog niet voor de grand jury moet verschijnen.

Cohen pleitte schuldig aan beschuldigingen van campagnefinanciering in verband met de betalingen van Daniels en werd voor deze en andere misdaden veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

Trump, een Republikein, en zijn advocaten hebben Bragg en zijn voorganger Cyrus R. Vance Jr., beide Democraten, herhaaldelijk beschuldigd van deelname aan een politiek gemotiveerd onderzoek. Bezit beschuldigde de New Yorkse procureur-generaal Letitia James, ook een democraat, van hetzelfde, nadat hij in september een rechtszaak van $ 250 miljoen had aangespannen tegen hem, drie van zijn volwassen kinderen, Weisselberg en het bedrijf.

De Trump-organisatie werd in december schuldig bevonden aan belastingontduiking en aanverwante aanklachten in een strafrechtelijk proces voor het Hooggerechtshof van New York. In die procedure getuigde de oude bedrijfsleider Allen Weisselberg tegen het bedrijf onder een pleidooiovereenkomst die voorzag dat hij vijf maanden gevangenisstraf zou uitzitten in ruil voor hulp bij het proces. Hij riskeerde tot 15 jaar gevangenisstraf na het ontwijken van belastingen op $ 1,7 miljoen aan inkomsten.

Als gevolg van de veroordeling werd het bedrijf veroordeeld tot het betalen van een boete van $ 1,6 miljoen aan de staat, het hoogste bedrag dat door de wet van New York is toegestaan. De Trump Organization en Weisselberg waren medio 2021 aangeklaagd.

Trump kondigde in november zijn kandidatuur voor president in 2024 aan. Hij wordt nog steeds geconfronteerd met andere wetshandhavingsonderzoeken, waaronder onderzoeken van het ministerie van Justitie naar geheime documenten die naar zijn Mar-a-Lago-landgoed zijn gebracht en zijn rol bij pogingen om de resultaten van de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken.

In Georgia onderzoekt een officier van justitie in Atlanta of Trump en zijn bondgenoten de wet hebben overtreden toen ze probeerden de verkiezingsnederlaag van Trump in Georgia in 2020 ongedaan te maken. Fulton County District Attorney Fani T. Willis (D) zei in januari dat de aanklachtbeslissingen in de zaak “op handen waren”.

Dawsey rapporteerde vanuit Washington. Isaac Arnsdorf heeft bijgedragen aan dit rapport.