Een Martinez van NPR praat met de senator. Tom Carper, voorzitter van de commissie Milieu en Openbare Werken, over de hoorzitting van donderdag over de treinontsporing in Oost-Palestina, Ohio.AAN MARTÍNEZ, GASTHEER:

Senator Tom Carper uit Delaware is voorzitter van de Senaatscommissie Milieu en Openbare Werken. Ik vertelde hem over de getuigenis die vandaag komt. Dus, senator, wat zou u willen horen van Alan Shaw, CEO van Norfolk Southern, terwijl u hem onder ede hebt?

TOM CARPER: Wat is er gebeurd? Waar ging het mis? Waar hebben we het mis? Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt? Wat doen we om de mensen en mensen die in Oost-Palestina wonen te helpen? Wat doen we om ze te helpen? Wat moet er nog meer worden gedaan om hen te helpen hun leven weer op de rails te krijgen? Het belangrijkste hier is dat we de waarheid willen achterhalen. Hoe is het gebeurd? Wat had er kunnen worden gedaan om het te voorkomen? Wat moet er nog meer gebeuren? We willen een toezegging van Norfolk Southern om te doen wat moreel juist is. Het blijkt dat er goederentreinen of treinen zijn die ons land doorkruisen, ook niet ver van ons huis hier in Wilmington, Del., met gevaarlijke goederen. En we zien een aantal – alleen al in de afgelopen week – een aantal incidenten waarbij Norfolk Southern betrokken was, die verontrustend zijn.

MARTÍNEZ: Ja, senator, ik denk dat veel mensen – vooral in Ohio, maar in het hele land – wachten op antwoorden.

CARPER: Het zijn niet alleen mensen uit Oost-Ohio die op zoek zijn naar antwoorden – of Ohio of Pennsylvania. Mensen door het hele land – ik denk wat hier aan de hand is, mensen stellen – door het hele land, ze verplaatsen zich in de schoenen van mensen die in Oost-Palestina wonen en vragen zich af hoe ik zou willen worden behandeld als ik daar zou wonen of mijn familie daar gewoond of gewerkt?

MARTÍNEZ: Senator, hoe zou u zeggen dat de EPA is omgegaan met de onmiddellijke gevolgen en de gevolgen op langere termijn?

CARPER: Ik zou willen zeggen – ik heb dit altijd gezegd – dat wat ik ook doe, ik weet dat ik het beter kan doen. En ik weet zeker dat dat in dit geval ook zo is. Dat gezegd hebbende, had de EPA binnen enkele uren na het incident letterlijk een bemanning ter plaatse. Ze blijven een belangrijke aanwezigheid hebben. Ze hebben een centrum geopend waar leden van de gemeenschap hun zorgen kunnen uiten en letterlijk informatie kunnen delen met de EPA.

MARTÍNEZ: Ik weet dat er wetsvoorstellen in het Huis en de Senaat liggen om treinen met gevaarlijke stoffen veiliger te maken. Wat zijn de vooruitzichten voor deze rekeningen?

CARPER: Ik denk dat hier een kans ligt voor het Huis en de Senaat, Democraat en Republikein, om op een tweeledige manier te werken. Dat is wat senator Capito van West Virginia en ik aan het doen zijn. Ze is de leidende Republikein in de commissie milieu en openbare werken. Ik zal de commissie voorzitten. Bijna alles wat we doen is op tweeledige basis. En we hebben een tweeledig panel dat zal getuigen tijdens deze hoorzitting.

MARTÍNEZ: Ja, want als de treinen gevaarlijke stoffen gaan vervoeren, ik bedoel, wat kan er dan worden gedaan om ervoor te zorgen dat de lengte van de treinen beter beheersbaar is, misschien om de problemen die kunnen leiden tot milieurampen sneller op te lossen?

CARPER: Nou, we zullen de gelegenheid hebben om in dit alles en de andere jurisdictiecommissies te duiken. Dat is niet alles in de milieubeschermingscommissie, de EPW-commissie die ik voorzit. Maar dit is een gedeelde verantwoordelijkheid, en daar horen ook de handelscommissie en andere Kamercommissies bij. En we zullen allemaal ons werk doen. En het belangrijkste is dat we het samen doen.

MARTÍNEZ: In het verleden, nadat de Federale Spoorwegadministratie strengere veiligheidsvoorschriften oplegde, verwaterde het Congres ze vervolgens. Waarom is dat? En is dat iets dat uw commissie kan bespreken met Norfolk Southern?

CARPER: Ja, ik weet niet zeker of onze commissie dat zelf kan regelen. Het is eerlijk spel. Ik neem aan dat dat ter sprake zal komen tijdens de hoorzitting.

MARTÍNEZ: Verwacht u dat er wetgeving uit uw commissie komt? En wat zou hij kunnen doen, als dat zo is?

CARPER: Nou, ik zou verwachten dat de wetgeving vandaag door drie van mijn collega’s is ingevoerd, twee Democraten en een Republikein. Dit zal, althans gedeeltelijk, worden besproken. Partij – dit valt waarschijnlijk onder de bevoegdheid van verschillende commissies.

MARTÍNEZ: Dit is de Amerikaanse senator Tom Carper uit Delaware. Senator, bedankt.

CARPER: Hé, leuk je gesproken te hebben. Hartelijk bedankt. Ga zo door.

(MUZIEKGELUID EXTRACTIE)

Copyright © 2023 NRP. Alle rechten voorbehouden. Bezoek de pagina’s met gebruiksvoorwaarden en machtigingen van onze website op www.npr.org voor meer informatie.

NPR-transcripten worden in piekuren gemaakt door een NPR-contractant. Deze tekst is mogelijk niet in zijn definitieve vorm en kan in de toekomst worden bijgewerkt of herzien. Nauwkeurigheid en beschikbaarheid kunnen variëren. De gezaghebbende opname van de programmering van NPR is de audio-opname.