Nadat hij vorig jaar door Will Smith werd geslagen voor het beledigen van Jada Pinkett-Smith bij de Oscars, is Chris Rock relatief stil gebleven. We hebben allemaal gezien wat er is gebeurd. Wij praatte er veel over, maar hij niet. Hij liet de controverse bijna een jaar sudderen. Nadat Smith ontslag nam bij de Academie en de Academie hem voor 10 jaar verbood van de Oscars-uitzending, was het voorbij, voor zover het de Oscars betrof. Het was een clowneske aflevering, een die waarschijnlijk door niemand anders zou worden herhaald, en de Academie zou verder kunnen gaan met meer beheersbare controverses.

Er was alleen nog Rock over om te wegen. In een tijd waarin cabaretiers centraal staan ​​in de popcultuur, waar elke grap wordt behandeld als een uitspraak van het Hooggerechtshof, waar ze 40 miljoen dollar krijgen voor twee specials (Rock’s huidige deal met Netflix), de grootste kijksport voor de Amerikaan publiek werd meteen de verwachting van een ranzige reactie van Rock. Het is niet alleen dat Rock live op tv werd genaaid, maar Will Smith besloot de strip die ons bracht te straffen breng de pijn, Groter en zwarterEn Tamboerijn. Welke verbale klap Rock ook bedoelde, het zou niet zoiets grofs zijn als een echte klap terug; het zou de diepere, meer genuanceerde kunst van zelfbewuste scheldwoorden weerspiegelen die Chris Rock tot een van de belangrijkste strips van onze tijd maakt.

Het is ook niet de eerste keer in zijn carrière dat de publieke verwachtingen voor rock comedy overstijgen – en dat ook grotendeels dankzij Will en Jada Pinkett-Smith. In 2016 werden de Oscars uitgereikt in een jaar waarin geen zwarte regisseur, acteur of schrijver was genomineerd. Rock had de baan als gastheer al aanvaard toen Pinkett-Smith en anderen opriepen tot een boycot van de Academie en tot Rock om de show te verlaten. In plaats daarvan animeerde hij, met het ongelooflijke gewicht van het moeten aanpakken van de hele geschiedenis van de Academy-race op zijn schouders. Die avond leverde Rock er een af geweldige monologen van haar carrière. Uitdaging geaccepteerd, zoals ze zeggen.

“Je realiseert je dat als ze gastheren zouden noemen, ik deze baan niet eens zou krijgen”, zei Rock, die vervolgens een baanbrekende aanpak aanbood om zwart talent de afgelopen jaren uit de hogere regionen van de filmindustrie te weren. de Oscars. en Amerikaanse geschiedenis. Waarom onderscheidde 2016 zich van enig ander jaar in het verleden? Over het burgerrechtentijdperk zei hij: “We hadden toen echte dingen om tegen te protesteren. We hadden het te druk met verkrachting en lynchen om er iets om te geven wie de prijs voor beste fotografieregisseur won. In tegenstelling tot meer dodelijk racisme, definieerde hij Hollywood-variëteit als “sorority racism”, een systeem dat routinematig zwarte artiesten kansen ontzegde. “Dit jaar zullen de Oscars een beetje anders zijn”, voegde hij eraan toe. “In het ‘In Memoriam’-pakket zal het alleen zwart zijn mensen neergeschoten door de politie op weg naar de film.” Rock noemde ook Pinkett-Smith bij naam. “Jada is de Oscars aan het boycotten, het is alsof ik Rihanna’s slipje boycot,” zei Rock. “Ik was niet uitgenodigd.” over de afkeuring van Will Smith bij de Oscars dat jaar: “Het is niet eerlijk dat Will Smith zo goed was en niet werd genomineerd. Het is ook niet eerlijk dat Will dat wel was betaalde $ 20 miljoen voor wilde westen wilde.”