Een Republikeins lid van de House Intelligence Committee zei donderdag dat hij geloofde dat de FBI zijn naam ten onrechte had doorzocht in een gevoelige buitenlandse surveillancedatabase.

Vertegenwoordiger Darin LaHood uit Illinois bracht de kwestie ter sprake tijdens een hoorzitting met hoge inlichtingenfunctionarissen, daarbij verwijzend naar een vrijgegeven rapport van het Office of the Director of National Intelligence waarin misbruik van de Foreign Intelligence Surveillance Act werd beschreven.

In het rapport uit 2021 werd opgemerkt dat de FBI misbruik maakte van Sectie 702 van de FISA, die toezicht op buitenlandse personen buiten de Verenigde Staten zonder gerechtelijk bevel toestaat, door op ongepaste wijze te zoeken naar de namen van een lokale politieke partij en een anoniem lid van het Congres om te bepalen of ze banden hadden met buitenlanders. . intelligentie.

Het rapport bevatte ook een beoordeling door de nationale afdeling van het ministerie van Justitie en de DNI dat deze zoektocht door de FBI te breed was en in strijd was met de regels voor het verzamelen van gevoelige informatie.

“De ondervraging door de FBI van een naar behoren gekozen congreslid is flagrant en vormt een schending die niet alleen het vertrouwen in de FISA aantast, maar ook wordt gezien als een bedreiging voor de scheiding der machten”, aldus LaHood. “Ik heb de gelegenheid gehad om de geheime samenvatting van deze inbreuk te bekijken, en ik ben van mening dat het lid van het Congres dat herhaaldelijk valselijk alleen bij naam werd ondervraagd, in feite mij was.”

De wet die het toezicht op buitenlandse inlichtingen regelt, voor het laatst opnieuw goedgekeurd door het Congres in 2018, loopt in december af. Inlichtingenambtenaren hebben te maken gehad met groeiende scepsis van wetgevers aan beide kanten van het gangpad, die vrezen dat FISA de deur opent voor overheidsoverschrijding.

Met name de FBI wordt steeds meer onder de loep genomen door Republikeinen die de dienst ervan beschuldigen haar grenzen te overschrijden om zich op conservatieven te richten.

“De FBI heeft een aanzienlijk vertrouwensprobleem met leden van het Congres”, zei LaHood donderdag. “Ik zou zeggen dat het vertrouwen alleen maar werd vergroot door het onlangs vrijgegeven sectie 702-nalevingsrapport.”

Hij voegde eraan toe dat het doelwit zijn van illegale gegevensverzoeken hem “een uniek perspectief geeft op wat er mis is met de FBI”.

Commissievoorzitter Michael Turner, een Republikein uit Ohio, zei dat LaHood “de angst en het wantrouwen verpersoonlijkt dat veel Amerikanen hebben tegenover de leiding van de FBI”.

“Ze lieten het voortdurende misbruik toe van een programma dat bedoeld was om Amerikanen te beschermen tegen buitenlandse dreigingen”, zei Turner. “Dat moet veranderen.”

De heer Turner kondigde ook aan dat hij een taskforce oprichtte onder leiding van de heer LaHood om “FISA te hervormen en misbruik te bestrijden”.

“Te veel Amerikanen zijn bang dat zij het zijn”, zei hij. “We waarderen de eerlijkheid en het leiderschap van Darin LaHood. Onze commissie zal een tweeledige oplossing zoeken om het misbruik van onze buitenlandse bewakingsinstrumenten door de FBI te hervormen.