Voormalig gouverneur van Maryland, Larry Hogan, zei dat hij nog steeds gelooft dat de Republikeinen het presidentschap met een overweldigende meerderheid zouden kunnen winnen als ze simpelweg een kandidaat nomineren zoals, nou ja, Larry Hogan.

Maar de Republikein die in 2019 aangaf dat hij “serieus” overwoog om Trump uit te dagen voor de GOP-nominatie van 2020 – voordat hij er uiteindelijk tegen besloot – zal zich niet opnieuw kandidaat stellen. Zondag kondigde Hogan aan dat hij dat zou doen sla de presidentiële race van 2024 over waarin hij had gehoopt partijkiezers aan te spreken met een argument om in aanmerking te komen.

Op papier was de deal die Hogan zich had voorgesteld, althans op papier, geloofwaardig. In een staat die geen Republikein als president had gesteund sinds 1988– en dat gaf Joe Biden 65% steun in 2020 – Hogan won het gouverneurschap tweemaal met comfortabele marges. In zijn beide kandidaturen won Hogan een meerderheid van de stemmen als een ouderwetse conservatief die de draai van zijn partij naar extreem rechts meed, openlijk brak met Donald Trump en “boze, verdeeldheid zaaiende politiek” en performatief afwees.

Toen hij besloot om niet deel te nemen aan de wedstrijd van 2024, zei Hogan dat hij optimistisch was over de vooruitzichten van een Republikeinse politicus die het nationaal net zo goed zou doen als in Maryland.

“Ik geloof nog steeds in een Republikeinse Partij die niet alleen het Electoral College of de populaire stemming kan winnen, maar ook een verpletterende verkiezing kan winnen met een brede, inclusieve coalitie van Amerikanen en een hoopvolle, optimistische visie voor de toekomst van de natie.” ‘, legt de oud-gouverneur uit. in een korte test waarmee een einde kwam aan zijn verkenning van een bod uit 2024. “Sommigen zeggen dat deze Republikeinse Partij een overblijfsel uit het verleden is, maar daar ben ik het niet mee eens.”

Het feit is dat de Verenigde Staten zo diep verdeeld zijn langs partijdige en ideologische lijnen dat het onwaarschijnlijk is dat een van beide partijen – althans in de nabije toekomst – een grote meerderheid van stemmen en kiescolleges zal behalen. En als de ene partij erin slaagt om de cijfers op te bouwen, zijn het waarschijnlijk de Democraten, vooral als ze het opnemen tegen de kandidaat die al twee keer de populaire stemming en één keer de verkiezingsstemming heeft verloren: Donald Trump.

Maar als Hogan echt gelooft in het vooruitzicht van een meerderheidsrepublikeinisme, waarom heeft hij de theorie dan niet getest met een poging tegen boze, verdeeldheid zaaiende, performatieve politici zoals Trump en de gouverneur van Florida, Ron DeSantis?

Het antwoord op deze vraag is vrij duidelijk. Landelijk wordt het door Hogan voorgestelde brede beleid al tientallen jaren door Republikeinse primaire kiezers als verdacht beschouwd. Tien jaar geleden schreven Thomas Mann en Norman Ornstein van de Brookings Institution en het American Enterprise Institute een boek, Het is nog erger dan het lijkt: hoe het Amerikaanse constitutionele systeem in botsing kwam met de nieuwe politiek van extremisme. Daarin voerden ze aan dat de GOP “ideologisch extreem is; compromis verachten; onverschillig voor het conventionele begrip van feiten, bewijzen en wetenschap; en het verachten van de legitimiteit van haar politieke oppositie.

De omvorming van de Republikeinse Partij tot een rigide ideologisch voertuig vond plaats lang voordat Trump de politiek inging, en het kostte wat ooit de “Lincoln’s Party” heette het vooruitzicht op iets dat leek op een grote overwinning.

De GOP verloor het Huis in 2018, verloor het presidentschap en de Senaat in 2020 en eindigde veel slechter dan verwacht in 2022. Maar dat zijn slechts de meest recente maatstaven van haar dalende fortuin. Bij zeven van de laatste acht presidentsverkiezingen slaagden de Republikeinen er niet in om een ​​meerderheid van de stemmen te behalen. De laatste Republikeinse president die meerderheidsstemmen won bij twee opeenvolgende presidentsverkiezingen was Ronald Reagan, in 1980 en 1984. En de laatste die het soort verpletterende meerderheden won zoals beschreven door Hogan was Dwight Eisenhower in 1952 en 1956.

Eisenhower verwierp en bespotte extremisten openlijk binnen zijn eigen partij en aan de rand ervan. ruzie maken“Het is niet meer dan gezond verstand om te erkennen dat de overgrote meerderheid van de Amerikanen, of ze nu republikeins of democraat zijn, met veel gemeenschappelijke problemen wordt geconfronteerd en het eens is over een aantal fundamentele doelen.” In een brief aan zijn broer, geschreven in een tijd dat hij worstelde met GOP-conservatieven, ike schreef,

Als een politieke partij zou proberen de sociale zekerheid, de werkloosheidsverzekering af te schaffen en arbeidswetten en landbouwprogramma’s af te schaffen, zou je in onze politieke geschiedenis niets meer van die partij horen. Er is natuurlijk een kleine splintergroep die gelooft dat je deze dingen kunt doen. Onder hen zijn HL Hunt [and] een paar andere oliemiljonairs uit Texas en af ​​en toe een politicus of zakenman uit andere gebieden. Hun aantal is te verwaarlozen en ze zijn dom.

Hogan is niet zo direct als Eisenhower. Maar hij heeft twee keer de afzetting van Trump gesteund en een keer opgeroepen tot het aftreden van de Republikeinse president, een reeks standpunten die hem zelfs meer in het verantwoordingskamp plaatsen dan de voormalige Amerikaanse vertegenwoordiger Liz Cheney (R-Wyo .) of Adam Kinzinger (R-Ill .) . Als hij zich in 2024 kandidaat had gesteld voor het presidentschap, zou Hogan het duidelijkste alternatief voor Trump zijn geweest. Het is mogelijk dat Hogan, onder de talloze potentiële kandidaten voor de nominatie van de partij in 2024, iemand zal vinden om te steunen. Maar de waarschijnlijkheid dat de keuze van Hogan de genomineerde is, loopt ongeveer parallel met wat het was in 2016, toen hij steunde voormalig gouverneur van New Jersey, Chris Christie.

De grimmige realiteit van de hedendaagse Republikeinse Partij is dat ze in alle opzichten niet langer streeft naar het bouwen van brede coalities en het winnen van grote meerderheden. Dit is een partij die klaar en bereid is om met de kleinste marges te winnen. Hij heeft enorme energie gestoken in regelingen op staatsniveau om verkiezingsprocessen te verminken – met aanvallen op het kiesrecht, gerrymandering-regelingen en betwisting van de legitimiteit van resultaten – zodat hij “overwinningen” kan blijven claimen zonder echte meerderheden te behalen. Dat is wat er gebeurde met George W. Bush in 2000 en Trump in 2016, die beiden de populaire stemming verloren, maar de overwinningen van het Electoral College behaalden. In plaats van deze populaire stemmenverliezen als waarschuwingssignalen te beschouwen, hebben Bush en Trump geregeerd alsof ze veel gewonnen hebben, massale belastingvoordelen voor de rijken steunen, rechtse advocaten aanstellen en aandringen op mandaten die ze nooit hebben gekregen.

Voor de GOP van vandaag is het nastreven van een echt mandaat eigenlijk een overblijfsel uit het verleden geworden. Larry Hogan kan volhouden: “Een persoonlijkheidscultus is geen vervanging voor een principiële partij. Maar de huidige Republikeinse Partij werkt anders. Hij nomineerde Trump in 2016 en 2020 – en zou dat in 2024 opnieuw kunnen doen. Hogan of iemand die zijn waarden deelt, zal in 2024 of binnenkort niet de kandidaat van de partij zijn.