Symptomen zijn beschreven als ernstige hoofdpijn, tijdelijk gehoorverlies, duizeligheid en andere problemen die lijken op traumatisch hersenletsel.

De DoD heeft onlangs ook gepulste radiofrequentiebronnen getest op primaten om te proberen vast te stellen of hun effecten mogelijk verband houden met wat de regering ‘abnormale gezondheidsincidenten’ noemt, volgens een voormalige inlichtingenfunctionaris en huidige Amerikaanse functionaris die op de hoogte waren van de inspanning. Beiden kregen anonimiteit om gevoelig werk te bespreken. Het is niet duidelijk of deze onderzoeken, die intern zijn uitgevoerd, nog aan de gang zijn.

DoD-woordvoerder Lt. Cmdt. Tim Gorman bevestigde dat de subsidie ​​aan Wayne State University, met medewerkers van de Universiteit van Michigan, “een nieuw proefdiermodel zal ontwikkelen en testen om een ​​lichte hersenschudding na te bootsen.”

“Gedrags-, beeldvormings- en histologische studies zullen bepalen of het model vergelijkbaar is met afwijkingen die bij mensen worden waargenomen na een hersenschudding,” zei Gorman, eraan toevoegend: “Het model kan vervolgens worden gebruikt om mogelijke behandelingen te testen om de tekorten die gepaard gaan met traumatisch hersenletsel te verbeteren.”

Gorman weigerde te zeggen of de DoD deze experimenten onlangs op primaten heeft uitgevoerd.

Volgens de richtlijnen van het congres: “De DoD blijft de uitdagingen van AHI aanpakken, inclusief de oorzaak, toeschrijving, beperking, identificatie en reactie op dergelijke incidenten”, zei Gorman. “Onze eerste zorg blijft het verlenen van zorg aan de getroffenen, aangezien de gezondheid en het welzijn van ons personeel onze topprioriteit is.”

De een jaar durende studie, die wordt gefinancierd van 30 september vorig jaar tot 29 september van dit jaar, maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van de DoD om de oorzaak van de mysterieuze incidenten te achterhalen. Het Office of the Director of National Intelligence’s jaarlijkse dreigingsevaluatie gepresenteerd aan het Congres deze week zei dat de inlichtingengemeenschap de zaak ook actief blijft onderzoeken, met een bijzondere focus “op een subset van prioritaire zaken waarvoor het geen enkele oorzaak heeft uitgesloten, waaronder de mogelijkheid dat een of meer buitenlandse actoren betrokken waren.”

Intel-chef Avril Haines vertelde woensdag aan wetgevers dat ze het eens was met de algehele beoordeling van de inlichtingengemeenschap, maar merkte op dat de regering doorging met het onderzoeken van “de [science and technology] kant om oorzakelijk verband vast te stellen.”

Dierenrechtenorganisatie duwt terug

Shalin Gala, vice-president van dierenrechtenorganisatie PETA, bekritiseerde het nieuws dat de DoD de technologie op dieren aan het testen is.

“We hebben last van een gemeld militair plan [exposing] apen aan gepulseerde microgolfstraling in een misplaatste poging om de effecten op het menselijk brein geassocieerd met het Havana-syndroom te bepalen, “zei Gala. “Dit is ontkracht, evenals de vermeende rechtvaardiging voor het huidige, door de belastingbetaler gefinancierde hersenletselexperiment van $ 750.000 dat 48 fretten bombardeert met radiogolven.”

Maar voorstanders zeggen dat testen op dieren met mensachtige hersenen nodig is om de getroffenen te helpen. Het feit dat de DoD dit onderzoek uitvoert, geeft aan dat ambtenaren al beschikken over “extreem sterke wetenschap”, inclusief computermodellering, die de theorie ondersteunt dat blootstelling aan RF het Havana-syndroom zou kunnen veroorzaken, zei de voormalige inlichtingenfunctionaris.

“Je krijgt geen goedkeuring voor dierproeven tenzij de wetenschap er is. … Je hebt al bewezen dat de wetenschap correct is en bestaat, en nu kijk je naar biologische effecten die niet kunnen worden gemodelleerd en je hebt een exemplaar nodig om zoek uit wat het biologisch doet, ‘zei de voormalige ambtenaar.

De DoD heeft andere contracten in de maak om aanvullende dierproeven uit te voeren, zei de voormalige functionaris, maar weigerde verder uit te weiden.

“Dit type test zal een integraal onderdeel zijn van onze uiteindelijke ontdekking van wat er met AHI-slachtoffers is gebeurd, omdat we de beeldvorming die op onze hersenen is uitgevoerd, kunnen vergelijken met wat we zullen zien bij dieren die worden blootgesteld aan de golven van radiofrequentie,” zei Marc Polymeropoulos, een voormalig CIA-officier die last had van slopende symptomen na een vermoedelijke gerichte energie-aanval tijdens een missie in 2017 naar Moskou.

Tijdens de Wayne University-studie waren de onderzoekers van plan om de 48 fretten gedurende 60 dagen twee uur per dag bloot te stellen aan radiofrequentiegolven. Dit zou moeten resulteren in “een blootstellingsprofiel dat waarschijnlijk vergelijkbaar is met wat ons ambassadepersoneel ontving”. Volgens het abstract zullen vierentwintig extra fretten een “dummy exposure” krijgen.

Men moet een dier zoals een fret gebruiken met hersenstructuren die lijken op de “gyrencefale aard” van het menselijk brein; muizen en ratten voldoen niet aan dit criterium, aldus het abstract. Het hersenweefsel van gyrencefale dieren, zoals mensen, fretten, varkens en primaten, ziet eruit als richels en dalen, vergeleken met de gladde oppervlakken van de hersenen van gladencefale dieren, zoals muizen en ratten.

Een meer gedetailleerde beschrijving van de studie uit de openbare database van het Defensie Technisch Informatiecentrum verwijst specifiek naar het Havana-syndroom.

“Overheidsfunctionarissen van de Verenigde Staten die in onze ambassades in Havana, Cuba en China werken, zijn gediagnosticeerd met een verworven neurosensorisch syndroom, gewoonlijk het Havana-syndroom genoemd”, aldus de samenvatting, waarin wordt opgemerkt dat slachtoffers “symptomen en klinische symptomen vertonen die lijken op iemand die een hersenschudding heeft gehad.”

Er is ‘sterke onderbouwing’ dat het Havana-syndroom werd veroorzaakt door ‘occulte blootstelling aan radiofrequentiegolven’, aldus de samenvatting, waarin wordt opgemerkt dat de Russen de radiogolven gebruikten om personeel van de Amerikaanse regering af te luisteren sinds de Koude Oorlog . , toen de praktijk bekend stond als het “Moscow Signal”.

De onderzoekers stelden de studie van een jaar voor om te bepalen of radiofrequente golven hersenveranderingen teweegbrengen die vergelijkbaar zijn met die veroorzaakt door “een herhaald, licht hersenschudding als gevolg van impact of blootstelling aan explosies. “, luidt de samenvatting.

Na het onderwerpen van de fretten aan radiofrequente golven, zullen de onderzoekers cognitieve metingen uitvoeren, zoals geheugen-, leer- en angsttests, en de balans en auditieve functies van de dieren beoordelen “om te bepalen of blootstelling aan de RF een neurosensorisch syndroom veroorzaakt vergelijkbaar met dat gevonden voor mannen en vrouwen die symptomen van het Havana-syndroom meldden.

Geschiedenis testen

Dierproeven met gerichte energiebronnen dateren uit de jaren zestig, toen wetenschappers van het Advanced Projects Research Agency van de DoD onderdanige primaten om te bepalen of Rusland microgolven gebruikte om Amerikaans overheidspersoneel in Moskou te bespioneren. Vorig jaar heeft het National Security Archive records over het programma vrijgegeven, die werden beoordeeld door de Biden-regering als onderdeel van haar onderzoek naar het Havana Syndroom.

Tegenwoordig zijn er echter strengere regels voor dierproeven. De toenmalige minister van Defensie Caspar Weinberger verbood in 1983 het gebruik van dieren in DoD “wondlabs”, die helpen bij het ontwikkelen van manieren om wonden te behandelen, hoewel het later werd afgezwakt om het gebruik van geiten en varkens in “vorming van levend weefsel” mogelijk te maken. oefeningen, volgens Gala DoD Instructie 3216.01 verbiedt momenteel het gebruik van katten en honden bij het testen van wapenblessures, evenals de aankoop van primaten of zeezoogdieren “voor training in de chirurgische of medische behandeling van wonden veroorzaakt door elk type van wapen(s).”

Ondertussen verbood het leger in 2005 het gebruik van honden, katten, zeezoogdieren en niet-menselijke primaten in “onderzoek voor de ontwikkeling van biologische, chemische of nucleaire wapens”.

Maar de New York Post onthuld in september 2022 dat het Medical Research and Development Command van het leger stilletjes zijn beleid heeft gewijzigd om het verwonden van huisdieren, primaten en zeezoogdieren voor onderzoeksdoeleinden toe te staan, met goedkeuring van de Care Review Board en het gebruik van legerdieren.

PETA spande vorig jaar een rechtszaak aan bij het leger om openbare informatie vrij te geven over wapentesten die schadelijk zijn voor dit soort dieren nadat het leger zijn beleid had gewijzigd. Het leger vertelde PETA aanvankelijk dat het ten minste 2.000 responsbestanden had op het verzoek van de groep om de Freedom of Information Act, maar het later teruggeslagen en beweerde slechts één protocol te hebben voor het testen van wapenverwondingen op dieren, waarvan Gala zegt dat het “geheim” is.

Het leger betwistte de bewering dat het relevante documenten achterhoudt.

“PETA heeft een FOIA ingediend en na een zeer grondige doorzoeking van de archieven is er een document gevonden dat reageert op de FOIA en kan niet worden vrijgegeven vanwege classificatie”, zei MRDC-woordvoerster Lori Salvatore. zei Army Times vorig jaar.

Wapenwondtesten op honden, katten, apen en zeedieren zijn een bloedige vlek op het uniform dat wordt gedragen door degenen die dapper dienen. Ze doen niets om de menselijke gezondheid te verbeteren en het leger moet onmiddellijk zijn bevel intrekken om dergelijke gruwelijke tests toe te staan”, zei Gala.