Chad Ramey slaagde erin donderdag stress en bogeys te vermijden in het Players Championship voor een acht onder de 64, waardoor hij een onwaarschijnlijke leider werd op een TPC Sawgrass-baan die zelden faalde.

Ramey had een voorsprong van één schot op tweevoudig grootkampioen Collin Morikawa in zachte omstandigheden, terwijl de Canadees Taylor Pendrith drie tot drie schoten van de leiding af was. Ongeveer de helft van het peloton was gelijk of beter.

Dat betekent niet dat het geen drama was.

Hayden Buckley was op zijn 17e de beste op de beroemde eilandgreen, een hole die hij alleen op tv had gezien tot hij deze week arriveerde voor zijn Players Championship-debuut op Ponte Vedra Beach, in Florida.

Aaron Wise verloor vier ballen in twee holes – in het water op de 17e, daarna drie opeenvolgende tee-shots in de drinkplaats links van de fairway op de 18e, waar hij afsloot met een 10, één minder dan het scorerecord op hoger op het sluitgat.

Rory McIlroy behaalde zijn beste score in iets meer dan een jaar. De Players Champion van 2019 opende met een zes, sloot af met een zes en was vrij gewoontjes tussendoor op weg naar een 76.

Ramey had dergelijke problemen niet, birdie op alle holes behalve twee tijdens de iets rustigere ochtendomstandigheden.

“Ik had het er misschien zo uit kunnen laten zien, maar het was helemaal niet gemakkelijk”, zei Ramey. “Het was leuk. Het was de eerste keer dat ik scoorde op zo’n iconische baan als deze. Meer kun je niet vragen.”

Ramey kwalificeerde zich voor zijn eerste Players Championship door vorig jaar in de Dominicaanse Republiek te winnen van een zwak veld tegenover Dell Match Play.

Hij gelooft dat hij erbij hoort en iedereen kan verslaan, zelfs de sterkste ploeg van het jaar tot nu toe. Zijn staat van dienst zou dat niet suggereren, zelfs niet met de overwinning. In zijn 28 starts sindsdien heeft Ramey 18 bezuinigingen gemist en slaagde hij er niet in om in de top 20 te eindigen bij andere toernooien.

“Het spel was erg krap”, zei Ramey. “Ik weet dat de scores het niet lieten zien, maar het was heel dichtbij. Ik heb net een kleine aanpassing gemaakt in mijn swing en het lijkt echt zijn vruchten af ​​te werpen. Ik raakte de bal waar ik het grootste deel van de dag naar keek. , en elke keer dat ik mijn positie verliet, kwam ik goed terug.”

Morikawa heeft in zijn laatste drie starts twee cuts gemist, wat zeldzaam is voor hem, en heeft op zijn vrije dagen meer tijd besteed aan het zoeken naar die fade die tot zoveel vroeg succes leidde. Hij denkt dat hij het nu net zo goed zwaait als een paar jaar geleden.

Zijn kenmerkende schot was een drie-voet vier-ijzer voor de Eagle op de par-vijf tweede hole, zijn elfde van de dag, en het kwam tijdens een acht-hole streak die hij speelde in een par zes cent. Morikawa speelde ook bogey-vrij, key op een baan die zonder kennisgeving kan raken.

“Het spel voelt heel goed aan, en ik ga het de komende dagen rustig aan doen en dat momentum gebruiken om hopelijk drie hele goede rondes te spelen”, zei hij.

Pendrith uit Richmond Hill, Ont., en Ben Griffin stonden op 67, terwijl Justin Suh ook vijf onder was met nog drie holes te gaan voordat de duisternis het spel stopte.

Scottie Scheffler leidde de groep op 68, samen met de Canadees Adam Svensson. Hij maakte deel uit van de groep met de drie beste spelers ter wereld: Jon Rahm op nummer 1. 1 had een 71 en McIlroy op nummer 1. 3. Allen hebben een kans om op nummer 1 te eindigen. 1 zelfs zonder te winnen.

Verder was het een eclectische mix van spelers van 69 jaar of ouder, wat niet ongebruikelijk is voor de Players Stadium Course. Het varieerde van rookies als Ramey en Min Woo Lee tot grote kampioenen als Scheffler en Justin Rose (69) en Jordan Spieth (69).

Spieth was dicht bij het winnen van The Players bij zijn debuut in 2014 en verloor van Martin Kaymer. Hij miste de cut in vijf van zijn laatste zeven optredens.

“Het is gewoon een van die plekken waar ik vaak het gevoel had dat de manier waarop ik speelde erg goed was en dan kijk ik hier naar het bord en denk ik: ‘Huh. Ik sta niet eens in de top 10. ‘ Zo is dit toernooi voor mij geweest”, zei hij.

Adam Hadwin (71), Nick Taylor (74), Corey Conners (75) en Mackenzie Hughes (75) maakten de groep Canadese artiesten compleet.

Xander Schauffele was tweede bij zijn debuut (vier schoten achter) en miste de cut in zijn volgende drie optredens. Hij leek op weg naar een nieuwe vroege start, want hij was vier over 10 holes en had slechts drie pars op zijn kaart. Maar hij volgde met een adelaar op 11 en voegde nog drie birdies toe om terug te keren naar 72.

De 17e hole had een voorste pin, die je normaal niet zag voor de ronde van zaterdag, en veroorzaakte veel opwinding, goed en slecht. Buckley gooide zijn pet in de lucht nadat zijn bal van de helling in de beker rolde.

Kelly Kraft sloeg er twee in het water op weg naar een viervoudige bogey 7. Hij had een 80, een van de vier spelers die 80 of meer schoten. De weersomstandigheden rechtvaardigden een dergelijke score niet. De aard van de cursus laat dit bijna elk jaar toe.

“Je hebt gewoon niet veel gaten waar je op kunt stappen”, zei Sam Burns na zijn 68e. “Elk schot houdt je aandacht hier vast.”