Het afgelopen jaar is Volodymyr Zelenskyy met open armen ontvangen door awardshows, filmfestivals en zelfs de New York Stock Exchange. Maar als het gaat om zendtijd op de meest begeerde uitzending van allemaal – de Oscars – wordt de Oekraïense leider met een koude schouder ontvangen.

Voor het tweede jaar op rij wees de Academie Zelenskyy af, die hoopte zijn (op afstand) optreden op het filmfestival van Berlijn vorige maand op te volgen met een virtuele plek tijdens ABC’s zondagse uitzending van de Oscars. Bronnen zeggen dat WME-machtsfunctionaris Mike Simpson de Academie smeekte om de komiek die politicus werd op te nemen, maar werd gesloten. De Academie weigerde commentaar te geven.

De Oscar-ouvertures van Zelenskyy komen eraan zoals uit peilingen blijkt De Amerikaanse steun voor hulp aan Oekraïne is afgenomen.

Na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022, verscheen Zelenskyy via satelliet op de filmfestivals van Cannes en Venetië, evenals de Grammy Awards, en luidde hij virtueel de openingsbel van de New York Stock Exchange in september. Bij de Golden Globes in januari Sean Penn introduceerde Zelenskydie zijn boodschap van de afgelopen 12 maanden herhaalde dat Oekraïne de oorlog tegen Rusland zal winnen en applaudisseerde voor “de vrije mensen van de vrije wereld – degenen die zich hebben verenigd rond de steun van het vrije Oekraïense volk”.

Simpson raakte erbij betrokken omdat hij Aaron Kaufman vertegenwoordigt, die samen met Penn Zelenskyy’s documentaire “Superpower” regisseerde, die in februari op het Filmfestival van Berlijn debuteerde. Tijdens verschillende persevenementen voor de film riep Penn de Amerikaanse regering op om de militaire steun aan Oekraïne op te voeren, inclusief “de levering en levering van langeafstandsprecisieraketten”. In december reisde Zelenskyy naar de Verenigde Staten om president Biden te ontmoeten en er bij het Congres op aan te dringen meer militaire hulp naar Oekraïne te sturen.

Maar niet iedereen is het ermee eens om Zelenskyy meer zendtijd te geven. Vorig jaar Oscar-producer Will Packer annuleerde een optreden van Zelenskyy. Bronnen zeggen dat Packer zijn bezorgdheid uitte over het feit dat Hollywood alleen de aandacht op Oekraïne vestigde omdat degenen die door het conflict zijn getroffen, blank zijn. Hollywood daarentegen negeert oorlogen over de hele wereld die mensen van kleur treffen, betoogde hij. Packer reageerde niet op een verzoek om commentaar. Het is onduidelijk wat de reden is voor de afwijzing van de Oscars van dit jaar, maar de Academie heeft er traditioneel de voorkeur aan gegeven zich te concentreren op bijdragen van de filmgemeenschap en alles wat politiek is te vermijden.

Ondertussen is de Academie niet de enige groep die Zelenskyy afwijst. In september nam het team van Zelenskyy contact op met het Toronto Film Festival over de leider die via satelliet verscheen, maar dit werd geweigerd. Een woordvoerder van TIFF zei destijds dat het festival “geen commentaar geeft op gesprekken met hoogwaardigheidsbekleders, regeringsfunctionarissen of internationale ambassades”. De woordvoerder voegde eraan toe dat het festival “solidair is met Oekraïners hier en in het buitenland en er trots op is om de diepgang en creativiteit van Oekraïense filmmakers op het festival van dit jaar te laten zien.”

In de afgelopen maanden heeft Zelenskyy’s team Simpson, die zwaargewichten als Quentin Tarantino en Bong Joon Ho vertegenwoordigt, ingehuurd om toenadering te zoeken tot de Globes en de Academie opnieuw te betrekken na de afwijzingen van vorig jaar. Terwijl de Globes het idee omarmden en Zelenskyy enkele minuten zendtijd gaven, was de Academie niet geïnteresseerd. Als extra persoonlijk tintje werkte Tommy, de zoon van Simpson, samen met de Oekraïense actrice en popzangeres Tina Karol aan een nummer voor “Superpower”.