Mikaela Shiffrin won vrijdag een record 86e Wereldbeker en won goud op een reuzenslalomevenement in Are, Zweden.

De 27-jarige Amerikaan evenaarde de Zweedse grootheid Ingemar Stenmark, die in de jaren zeventig en tachtig een recordaantal van 86 wereldbekerwedstrijden won.

Shiffrin evenaarde ook nog een record met de overwinning van vrijdag. Het was haar 20e overwinning in de wereldbeker reuzenslalom in haar carrière – zes dit seizoen – en evenaarde het vrouwenrecord van Vreni Schneider.

De Amerikaan pakte het hele seizoen ook de wereldbeker reuzenslalom. Haar naaste uitdager, Lara Gut-Behrami, slaagde er niet in het eerste punt te voltooien.

Shiffrin gaat dit seizoen al gegarandeerd de overall- en slalomtitels winnen.

Shiffrin won zijn eerste wereldbekerrace in Are, een slalom in december 2012, en won vervolgens twee gouden medailles op het WK 2019 in het Zweedse resort. Het is ook waar ze in maart 2020 weer zou racen nadat haar vader vorige maand stierf, maar de races werden afgelast vanwege de pandemie van het coronavirus.

“Ik heb hier veel verschillende ervaringen opgedaan”, zei Shiffrin. “Ik voelde alles wat je hier kunt voelen, dus het is bijzonder om terug te zijn.”

De Canadese Valerie Grenier, wiens eerste WK-overwinning in januari een einde maakte aan Shiffrin’s winning streak op de reuzenslalom, eindigde als tweede na het eerste punt, maar eindigde als zesde na een teleurstellende finale.