De stroom23:41Heroverwegen en hernoemen van de “Mom’s Brain”

Toen de pasgeboren dochter van Sara Blumenstein een routineprik kreeg, vroeg de dokter haar een liedje te zingen om haar af te leiden van de injectie.

Maar tot Blumensteins verbazing kon ze zich de woorden van de kinderliedjes niet herinneren.

“Ze hadden zoiets van: ‘Kent u het alfabet?’ Ik had zoiets van: ‘Ik ken het alfabet. Oké, daar gaan we.’ Maar ik had een signaal nodig, ik had wat hulp nodig”, zei ze. De stroom.

Blumenstein schreef de ervaring toe aan ‘mamabrein’, een bijwerking van zwangerschap waarvan veel moeders melden dat ze er last van hebben.

Ook bekend als ‘zwangerschapshersenen’ en ‘momnesia’, wordt de aandoening vaak gekenmerkt door toegenomen vergeetachtigheid van afspraken, datums en namen, en verlies van focus op andere dingen dan de baby.

Maar terwijl zoveel als 80% van de zwangere vrouwen zegt geheugenproblemen te hebben tijdens de zwangerschap zeggen sommige wetenschappers dat het idee van “moederbrein” opnieuw moet worden onderzocht.

“Wat interessant is, is dat studies – als je objectief naar het geheugen kijkt – sommige van deze subjectieve rapporten echt niet hebben kunnen afstemmen op meer objectieve, waarneembare geheugenverschillen tussen moeders en niet-moeders”, zegt neurowetenschapper Clare McCormack. . .

“Dus het is echt interessant omdat het ons doet afvragen wat andere interpretaties zijn van wat er aan de hand is en waar dit soort subjectieve ervaringen vandaan komen”, vertelde ze gastheer Matt Galloway. .

McCormack publiceerde onlangs een artikel met assistent-professor psychologie Bridget Callaghan en neurowetenschapper Jodi Pawluski, waarin werd opgeroepen tot een rebranding van de term ‘mamabrein’.

Het was gepubliceerd in JAMA Neurology begin februari, en voerde aan dat “hoewel klachten over mentale mist serieus moeten worden genomen, het waarschijnlijk is dat het onontkoombare hersenverhaal van moeder bijdraagt ​​​​aan deze subjectieve rapporten”

We zeggen ook dat het tijd is om de focus op wat verloren gaat met het moederschap te verminderen en aandacht te besteden aan wat er wordt gewonnen en hoe het wordt verkregen.-Clare McCormack, neurowetenschapper

McCormack zei dat het verhaal rond de hersenen van mama een factor zou kunnen zijn in de ervaringen van sommige patiënten.

“Is het mogelijk dat je niet noodzakelijkerwijs meer vergeetachtig bent geworden, maar dat je je meer bewust bent geworden van wat je vergeet en er nu een label voor hebt”, zei ze.

“Vooral als je dit idee van ‘moederbrein’ hebt gehad – misschien heb je je zorgen gemaakt over het veranderen van je identiteit of capaciteiten als je ouder wordt. Dus dat zou potentieel heel opvallend voor je zijn.”

Wat de rebranding betreft, zei McCormack dat het was “om de aandacht te vestigen op een heel belangrijk hiaat in wetenschappelijk onderzoek”.

“We zeggen ook dat het tijd is om de focus op wat er verloren gaat met het moederschap te verminderen en aandacht te besteden aan wat er wordt gewonnen en hoe het wordt verkregen,” zei ze.

“Dus het veranderen van dat perspectief is heel krachtig, als je je focus verlegt en nadenkt over zwangerschap en aanpassing aan het ouderschap als iets dat veel vaardigheden met zich meebrengt, iets om je over te verbazen.”

Een zwangere vrouw leest een boek.
“Als je kijkt naar de hersenveranderingen die plaatsvinden tijdens de adolescentie in vergelijking met wat je ziet tijdens de zwangerschap, dan lijken ze echt op elkaar, en ik denk dat dat een krachtige manier is om erover na te denken”, zegt de neurowetenschapper Clare McCormack. (Shutterstock)

“Matrescentie”

Een deel van dit wonder is hoe de hersenstructuur van een moeder verandert tijdens en na de zwangerschap.

“Over het algemeen zie je een vermindering van het hersenvolume en in het bijzonder van grijze stof in bepaalde delen van de hersenen,” zei McCormack.

Neurowetenschapper Liisa Galea, Treliving Family Chair in Women’s Mental Health bij CAMH, zegt dat dit verlies van grijze stofvolume doorgaat na de bevalling, maar naarmate een persoon ouder wordt, “zien we eigenlijk een toename van het grijze stofvolume en weefsel.”

Deze veranderingen, zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling, worden in verband gebracht met “enorme hormonale verschuivingen” – met mogelijke positieve gevolgen voor de gezondheid.

“Sommige mensen hebben het beschreven als superkrachten”, vertelde de hoofdwetenschapper aan Galloway. “Je krijgt al deze superkrachten omdat je deze baby niet hebt gehad, je hebt er niet eerder mee geleefd, en kijk wat je deed – en het is jouw hele taak om hem in leven te houden.”

Soms gebruiken mensen het woord ‘matrescentie’ om zwangerschap te omschrijven als een periode van ontwikkeling naar volwassenheid.– McCormac

McCormack ziet parallellen tussen de hormonale veranderingen van zwangerschap en adolescentie – en hoe deze veranderingen mensen helpen nieuwe vaardigheden te leren, te multitasken en zelfs betere herinneringen te hebben op latere leeftijd.

“Verbazingwekkend genoeg, als je kijkt naar de hersenveranderingen die plaatsvinden tijdens de adolescentie in vergelijking met wat je ziet tijdens de zwangerschap, lijken ze echt op elkaar, en ik denk dat dat een krachtige manier is om erover na te denken,” zei ze.

“Soms gebruiken mensen het woord ‘matrescentie’ om zwangerschap te beschrijven als een periode van ontwikkeling naar volwassenheid.”

Onderzoek hiaten

Een vrouw met lang bruin haar en een bril kijkt recht in de camera.
Volgens een studie van het laboratorium van neurowetenschapper Liisa Galea zijn er negen keer meer studies bij mannen en mannelijke dieren dan bij vrouwen en vrouwen, waardoor er hiaten ontstaan ​​in hoe we de hersenen van nieuwe en toekomstige moeders begrijpen. (Universiteit van Brits-Columbia)

Galea’s lab is onlangs onderzocht 3.000 onderzoeken in neurowetenschappen en psychiatrie van 2009 tot 2019. De onderzoekers ontdekten dat er negen keer meer studies waren bij mannen en mannelijke dieren dan bij vrouwen en vrouwelijke dieren.

Ze zei dat dit deels komt door een algemene misvatting dat wetenschappers en onderzoekers “geen vrouwen hoeven te gebruiken omdat ze te hormonaal zijn, ze zijn te ingewikkeld. Dus laten we gewoon mannen gebruiken”.

‘Maar weet je, mannen zijn niet precies hetzelfde als vrouwen,’ zei ze. “Het is een heel ander substraat.”

Ze zei dat het belangrijk is om te bestuderen wat er gebeurt bij vrouwen en vrouwelijke dieren, omdat “we deze unieke vrouwelijke ervaringen hebben, zoals menstruatie, het gebruik van hormonale anticonceptiva, [and] zwangerschap.”

“De taal die vaak wordt gebruikt over hormonale problemen is afwijzend, en dat zou ook niet zo moeten zijn.”

McCormack zei dat dit een grote leemte is die moet worden opgevuld om beter te begrijpen wat “mummiebrein” werkelijk betekent.

“Begrijpen wat er met de hersenen gebeurt tijdens de zwangerschap in het beste geval is echt een zeer belangrijke stap die we moeten begrijpen [in order] om moeders te helpen die moeite hebben zich aan te passen”, zei ze.


Geproduceerd door Amanda Grant.