Communicatie tussen Suzanne Scott, CEO van Fox News, en Fox Corp. Chief Lachlan Murdoch wordt in de nasleep van de presidentsverkiezingen van 2020 geconfronteerd met een rechtszaak wegens laster van $ 1,6 miljard. Murdoch prees de prestaties van Scott tijdens een optreden op donderdag.

Alexi Rosenfeld/Getty Images; Drew Angerer/Getty Images/Getty Images


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Alexi Rosenfeld/Getty Images; Drew Angerer/Getty Images/Getty Images


Communicatie tussen Suzanne Scott, CEO van Fox News, en Fox Corp. Chief Lachlan Murdoch wordt in de nasleep van de presidentsverkiezingen van 2020 geconfronteerd met een rechtszaak wegens laster van $ 1,6 miljard. Murdoch prees de prestaties van Scott tijdens een optreden op donderdag.

Alexi Rosenfeld/Getty Images; Drew Angerer/Getty Images/Getty Images

Fox Corp. CEO Lachlan Murdoch prees donderdag Fox News-CEO Suzanne Scott, ook al staat het netwerk voor een gerechtelijk vonnis vanwege de leugens die het herhaaldelijk verspreidde na de presidentsverkiezingen van 2020.

“De positie van de zender is erg sterk en doet het erg goed”, vertelde Murdoch op een brancheconferentie georganiseerd door Morgan Stanley. “Het is een eer voor Suzanne Scott en haar hele team daar. Ze hebben fantastisch werk geleverd door het bedrijf te runnen en dit bedrijf op te bouwen.”

Hij haalde de uitbreiding van het bedrijf naar weer en on-demand nieuws aan, en beweerde dat Fox News een divers publiek aansprak omdat de programmering aansloot bij hun waarden.

“Ze zien Fox News niet alleen als een nieuwszender, maar echt als een zender die in zekere zin over Midden-Amerika gaat en de Midden-Amerikaanse waarden respecteert als het meest relevante mediabedrijf voor hen”, zei hij.

“Het is een moeilijk bedrijf om te runnen,” voegde Murdoch eraan toe. “En ik denk, weet je, Suzanne Scott heeft geweldig werk geleverd.”

Rechtszaak roept vragen op over de toekomst van Suzanne Scott

Toch vormt Scott’s leiderschap van Fox News de kern van een rechtszaak wegens laster van $ 1,6 miljard die is aangespannen door een stemtechnologiebedrijf genaamd Dominion Voting Systems. Het bedrijf beschuldigt Fox van het opzettelijk verspreiden van leugens dat zijn technologie de stemmen van de toenmalige president Donald Trump in Joe Biden veranderde in een poging Trump-loyalisten, die een groot deel van zijn publiek vormen, aan te trekken. Velen van hen zochten rechtse alternatieve netwerken op nadat Fox correct de belangrijkste staat Arizona voor Biden had gebeld, vóór andere verkooppunten.

Juridisch bewijs dat de afgelopen weken openbaar is gemaakt, toont aan dat Scott radeloos is over het verlies van kijkers en bespreekt wat hij eraan kan doen met Murdoch en zijn vader, Rupert Murdoch, de meerderheidsaandeelhouder.

In juridische verklaringen beweerden beide Murdochs dat hoewel ze regelmatig, zelfs dagelijks, discussies met Scott hadden over berichtgeving en suggesties zouden doen, zij de beller is bij Fox News.

E-mails en sms-berichten in de weken na die verkiezingen suggereren een genuanceerder proces.

Op 14 november 2020 stuurde Lachlan Murdoch Scott bijvoorbeeld een bericht van ontzetting over hoe Fox News-verslaggevers verslag deden van een Trump-bijeenkomst.

“Journalisten moeten voorzichtig zijn met hoe ze verslag doen van deze bijeenkomst”, schreef hij. “Sommige van de kanttekeningen tot nu toe zijn licht anti, en dat zouden ze ook niet moeten zijn. Het verhaal zou moeten zijn dat dit een enorme viering van de president is. Enz.”

Murdoch noemde vervolgens een verslaggever, Leland Vittert, ‘zelfvoldaan en onaangenaam’.

Scott zei dat ze in orde was en ‘nu aan het bellen’ was.

Ongeveer 40 minuten later bedankte Murdoch haar en merkte op dat Vittert “lijkt te zijn gekalmeerd”.

Scott antwoordde: “Ja, we hebben ze allemaal op een rij gezet!”

Donderdag werd Murdoch ondervraagd over de rechtszaak door Ben Swinburne, die het Amerikaanse mediaonderzoek van Morgan Stanley leidt.

“Een nieuwsorganisatie heeft de plicht – en het is een plicht – om het nieuws te rapporteren op een manier die volledig, gezond en zonder angst of gunst is”, zei Murdoch. “En dat is wat Fox News altijd heeft gedaan, en dat is wat Fox News altijd zal doen.”

De brede aandacht voor de zaak, zei hij, ging niet over recht of journalistiek, maar over politiek.

“Het weerspiegelt helaas meer van dit soort gepolariseerde samenleving waarin we vandaag leven,” zei hij.

De zaak zal naar verwachting in april in Delaware voor de rechter komen.