Een rapport van een mogelijk verband tussen een zeldzame hersenkanker die zes Amerikaanse professionele honkbalspelers doodde en giftige chemicaliën in kunstgras roept een nieuwe reeks vragen op over de vraag of synthetische sportvelden een bedreiging vormen voor de gezondheid van atleten en anderen die ze gebruiken.

De zes atleten, die allemaal stierven aan glioblastoom, speelden het grootste deel van hun carrière bij de Philadelphia Phillies, een team dat tientallen jaren op kunstgras streden in Veterans Stadium, de Dat meldt Philadelphia Inquirer.

Al het kunstgras is gemaakt met giftige PFAS-verbindingen en sommige typen worden nog steeds geproduceerd met gerecyclede banden die zware metalen, benzeen, vluchtige organische stoffen en andere kankerverwekkende stoffen kunnen bevatten, en een groeiend aantal gemeenten en Amerikaanse staten hebben ze verboden of hebben voorgesteld om ze te verbieden. hen.

De dood van de Phillies-spelers is een verder bewijs dat regelgevers synthetische velden moeten verbieden, zei Kyla Bennett, een voormalig wetenschapper van het Environmental Protection Agency (EPA) die nu werkzaam is bij de non-profitorganisatie Public.Employees for Environmental Responsibility.

“Er is bij een groot aantal Philadelphia Phillies de diagnose van deze zeldzame vorm van kanker en het klinkt raar, dus dat zou een rode vlag moeten zijn,” zei Bennett. “We weten niet wat deze chemicaliën met ons doen – wat is er gebeurd met voorzichtig zijn als we het hebben over de menselijke gezondheid?”

Alle experts op het gebied van hersenkanker die met de Guardian spraken of erin werden geciteerd eerdere verhalen on Phillies Deaths waarschuwde dat het onmogelijk is om te bewijzen dat de kankers van balspelers werden veroorzaakt door turf PFAS.

“Uiteindelijk is alles mogelijk in de wereld, maar wat plausibel is en wat aantoonbaar is, zijn totaal verschillende dingen”, zegt Henry Friedman, een neuro-oncoloog aan de Duke University die twee van de spelers behandelde. “Er is geen manier om nu te zeggen: ‘Als die chemicaliën er zijn, veroorzaken ze de tumoren.'”

De federale overheid schat dat er ongeveer 12.000 kunstgrasvelden in de Verenigde Staten zijn en dat er elk jaar minstens 1.200 meer worden aangelegd. Slechts vijf professionele honkbalteams gebruiken nog steeds synthetische velden, meldde de Inquirer.

Verschillende lagen bevatten kunstgrasvelden: plastic grassprieten, een plastic achterkant die de messen op hun plaats houdt en een vulling die de grasmat verzwaart. Tot voor kort werd het vullen altijd gedaan met gerecyclede rubberen banden, gritrubber genaamd EPA-test gevonden bevat hoge niveaus van gevaarlijke chemicaliën.

Recente onafhankelijke testen van meerdere kunstmatige velden vonden de aanwezigheid van zeer giftige PFAS-verbindingen zoals 6: 2 FTOH en PFOS. De EPA heeft onlangs haar gezondheidsadvies voor PFOS herzien om te stellen dat in feite geen enkel niveau van blootstelling eraan in drinkwater veilig is. De Inquirer kocht stukken kunstgras van de Phillies en liet het testen in twee laboratoria, en ontdekte dat het 16 soorten PFAS bevatte, waaronder PFOS.

PFAS, of per- en polyfluoralkylstoffen, zijn een klasse van ongeveer 12.000 chemicaliën die vaak worden gebruikt om producten bestand te maken tegen water, vlekken en hitte. Ze worden “eeuwige chemicaliën” genoemd omdat ze niet op natuurlijke wijze worden afgebroken en in verband worden gebracht met kanker, leverproblemen, schildklierproblemen, geboorteafwijkingen, nieraandoeningen, verminderde immuniteit en andere ernstige gezondheidsproblemen.

PFAS kan worden ingenomen, ingeademd en via de huid worden opgenomen – of zelfs via open wonden het lichaam binnendringen.

Phillies-honkbalspelers streden tussen 1971 en 2003 op kunstgras, en zes voormalige Phillies stierven toen ze 40 of 50 waren, ongeveer drie keer zoveel als de algemene volwassen mannelijke bevolking. Maar de onderzoekers merkten op dat de leeftijdsgroep waarin ze stierven op a Hoger risico voor de ziekte, en dit zou de resultaten kunnen vertekenen. Experts zeiden dat andere factoren kunnen bijdragen, zoals pesticiden die worden gebruikt op grasvelden, pruimtabak of drugsgebruik, of hersenschuddingen.

Toch benadrukt de situatie de noodzaak om een ​​mogelijk verband tussen PFAS in graszoden en kanker te onderzoeken, zei David Andrews, een senior wetenschapper bij de non-profit Environmental Working Group.

“Ik heb geen directe studies gezien die proberen te kwantificeren hoeveel blootstelling deze spelers hebben door op kunstgras te spelen, en hoe dat zich verhoudt tot andere bronnen van blootstelling, en dat is de vraag die nader onderzoek vereist.” .

Cory Franklin, een internist die kankergevallen in het honkbal bestudeert, vertelde de New York Times in 2017 dat Major League Baseball en de spelersvakbond epidemiologen en statistici zouden moeten inhuren om het probleem te onderzoeken en een spelersregister en hun doodsoorzaken aan te maken.

Bennett merkte op dat onderzoekers in China die onlangs PFAS gevonden in hersentumorweefsel schreef: “Onze resultaten suggereren dat blootstelling aan PFAS de kans op het ontwikkelen van een glioom kan vergroten [brain tumors].” Dat hebben Italiaanse onderzoekers gevonden Geaccumuleerde PFAS in de hersenen van mensen die met PFAS besmet water dronken.

Hoewel dit nog steeds geen oorzakelijk verband bewijst, zeggen experts dat het probleem waarschijnlijk zal leiden tot verdere discussies over synthetische velden. Voorstanders zeggen dat ze gemakkelijker te onderhouden zijn dan grasvelden en niet vatbaar zijn voor “overstromingen”, hoewel ze ook veel onderhoud vergen. Het product wordt ook steeds vaker gebruikt op speelplaatsen of als alternatief voor gazons in droogtegevoelige gebieden.

Sommige fabrikanten beweerden dat de hoeveelheid PFAS die in kunstgras werd gebruikt niet voldoende was om gevaarlijk te zijn, of dat ze “veilige” PFAS gebruikten.

“Onafhankelijk onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond dat kunstgrassystemen veel voordelen voor de gemeenschap bieden en blijven voldoen aan de wettelijke normen voor menselijke gezondheid, veiligheid en prestaties, of deze overtreffen”, vertelde The Guardian eerder aan de Synthetic Turf Council, een handelsgroep uit de industrie.

Naast blootstelling aan chemicaliën, zeggen critici dat het materiaal ook hoge niveaus van methaan, een krachtig broeikasgas, uitstoot en microplastics en andere chemicaliën afgeeft in waterwegen.

Kunstgras kan fungeren als een hitte-eiland, waardoor de temperatuur van het speelveld met wel 93°C (200°F) stijgt. National Football League-spelers zet de competitie onder druk in 2022 om kunstgras te verbieden vanwege blessures, en Amerikaanse nationale voetbalteams zullen dat doen speel alleen op natuurgras om dezelfde reden.

Althans in negen gemeenten Connecticut, Californië En Massachusetts, waaronder de stad Boston, hebben het gebruik van kunstgrasvelden al beperkt door middel van verboden of moratoria. Wetgevers in Connecticut, Rhode Island en Massachusetts hebben de afgelopen maanden ook overwogen om ze te verbieden, terwijl een verbod op niet-essentiële toepassingen van PFAS dat in 2029 in Maine van kracht wordt, het gebruik van kunstgras daar zou kunnen verbieden.

Bennett zei dat de kwestie de noodzaak benadrukt voor de EPA om kunstgras en PFAS te verbieden.

“Is kunstgras makkelijker? Ja, je hoeft het niet te maaien, maar dat betekent niet dat het goed is om het te gebruiken”, zei ze. “We zouden niet de mogelijkheid moeten hebben om onze planeet of onze gezondheid voor het gemak te vernietigen.”