Jermain Defoe
Jermain Defoe speelde 57 keer voor Engeland

Jermain Defoe zegt dat het aantal zwarte managers en coaches in het voetbal “schokkend” is, maar hoopt dat hij meer spelers kan inspireren om de industrie te betreden.

De voormalige Engelse spits ging vorig jaar met pensioen en is nu coach van Tottenham Hotspur Onder-18.

Een rapport dat deze week is gepubliceerd ontdekte dat zwarte werknemers slechts 4,4% van de leidinggevende functies in het Engelse voetbal bekleden.

“De cijfers zijn er om te zien, maar dat is een van de redenen waarom ik iets wil veranderen”, zegt Defoe, 40.

Defoe, die meer dan 300 doelpunten scoorde tijdens een carrière met periodes bij West Ham, Tottenham en Sunderland, documenteert zijn reis naar management op Outside the Box, een nieuwe BBC Sounds-podcast.

Het rapport van deze week van het Black Footballers Partnership (BFP) – een organisatie van huidige en voormalige spelers – zei dat er ‘geen echte verandering’ was in het aantal voormalige zwarte spelers dat werd ingehuurd voor leidinggevende posities of management in het professionele voetbal, en de carrièreladder . voor zwarte spelers is “de ontbrekende sporten”.

“Ik kende dat nummer [of 4.4% of managerial-related positions] om eerlijk te zijn en soms is het erg frustrerend om erover te praten, omdat ik het gevoel heb dat ik al jaren over dezelfde dingen praat”, vertelde Defoe aan de Sports Desk Podcast.

“Als ik door de jaren heen met spelers als Les Ferdinand, Ian Wright, John Barnes, Sol Campbell, Dwight Yorke heb gesproken over het beëindigen van het spel en het krijgen van coaching en management en het niet krijgen van de kans, lijkt het erop dat je weinig verbetering krijgt, maar niet veel.

“Als het mij kan overkomen, dan zou de volgende generatie spelers misschien overwegen om coach te worden, maar de cijfers zijn schokkend om helemaal eerlijk te zijn.”

Uit een eerder BFP-rapport bleek dat hoewel 43% van de Premier League-spelers en 34% van de Football League-spelers zwart was, slechts 4,4% van de managers zwart was.

“Weet je, soms raken mensen ontmoedigd en willen ze hun tijd niet verspillen,” zei Defoe.

“Ik heb met spelers gesproken over coachingbadges en ik heb spelers tegen me laten zeggen: ‘Wat heeft het voor zin? Ik wil mijn tijd niet verspillen aan het behalen van mijn coachingbadges en dan niet de mogelijkheid hebben om te coachen. Ik ga liever naar de media en hoop daar iets te vinden.

“Er zijn door de jaren heen veel spelers geweest die hun badge hebben gehad – grote namen, Premier League-legendes [that have] gespeeld in grote toernooien die geen kansen hadden.

“Ik ben klaar om onderaan te beginnen, zoals ik deed op de academie, maar als ik eenmaal mijn harde werk heb gedaan en mijn badges heb behaald, zullen we zien of de kans zich voordoet.”

Defoe zei dat het zijn doel was om te slagen in de Premier League, en het is “moeilijk te zien” om Crystal Palace-manager Patrick Vieira als de enige zwarte manager van de competitie te hebben.

In een reactie op het rapport zei de voetbalbond: “We zijn zeer toegewijd om ervoor te zorgen dat het Engelse voetbal echt onze moderne en diverse samenleving weerspiegelt. Dit is fundamenteel voor onze kernovertuigingen en we zijn gefocust op het leveren van divers en belangrijk voetbal.”

De FA zei dat het dit jaar tekenen van vooruitgang heeft gezien, met drie bestuursorganen die zeven van de acht doelen in hun Football Leadership Diversity Code, die in 2020 van start ging, overtroffen.

Maar hoewel sommige clubs de diversiteitsdoelstellingen voor senior coaches in het mannenvoetbal en coaches in het vrouwenvoetbal hebben overschreden, is er “nog veel werk aan de winkel”, voegde de FA eraan toe.

Tony Burnett, CEO van antidiscriminatiegroep Kick It Out, vergeleek de vrijwillige diversiteitscode van voetbal met het gebruik van ‘pleisters om een ​​gapende wond af te dichten’ en riep op tot overheidswetgeving op dit gebied.

“Voetbal moet worden gereguleerd binnen het kader van toezicht door fans”, zei hij tegen de Sports Desk. “Hij moet verplicht worden om gegevens te verstrekken over een hele reeks representatiekwesties. Het fundamentele dat clubs zouden moeten doen, is verslag uitbrengen over de voortgang.”

Alles wat je moet weten over de banner van je Premier League-teamBBC Sport Banner voettekst