De uitvoering van de SVB is voltooid. Wat gebeurt er daarna?

De race om Silicon Valley Bank (SVB) eindigde bijna net zo snel als hij begon, met nieuws dat vrijdag bekend werd gemaakt door de bank is gesloten door toezichthouders, die de controle over de deposito’s hebben overgenomen.

Dit dramatisch en snel vallen als een van de meest prominente financiële instellingen in de technologiesector, zal waarschijnlijk rimpeleffecten hebben, niet alleen in Silicon Valley, maar ook in de Canadese technologie.

De omvang van deze effecten is nog niet duidelijk.

Nu de FDIC de controle overneemt, is de toezichthouder nu eigenaar van de verzekerde deposito’s van de SVB. De standaard FDIC-verzekering om deposito’s van bankklanten te beschermen, dekt tot $ 250.000 per deposant per bank. Als gemeld volgens CNBC is het op dit moment onduidelijk hoe grotere zakelijke rekeningen of kredietlijnen zullen worden beïnvloed door de sluiting van de SVB.

De FDIC zei dat verzekerde spaarders uiterlijk maandagochtend toegang zullen hebben tot hun deposito’s en onverzekerde spaarders volgende week een vroeg dividend zullen uitkeren.

Met SVB de leidende bank voor startups in de Verenigde Staten (VS) en de 18e grootste bank, kunnen de gevolgen voor het technische ecosysteem van het land aanzienlijk zijn.

In Canada speelt de SVB een andere rol, aangezien deze geen bankvergunning heeft en alleen lokaal durfkapitaal verstrekt. Dus, in tegenstelling tot hun Amerikaanse tegenhangers, zullen in Canada gevestigde bedrijven hun geld waarschijnlijk niet bij de bank hebben staan.

Canadese startups die bankieren in de VS met SVB, of ogenschijnlijk Canadese bedrijven die legaal in de VS gevestigd zijn voor belastingdoeleinden en SVB gebruiken, zullen echter worden beïnvloed door de sluiting van de bank.

Een innovatiebankleider die BetaKit op de achtergrond sprak, merkte op dat de val van SVB ook hier voor een “kredietcrisis” zou kunnen zorgen. Aangezien SVB Canada geen nationale bankvergunning heeft, ontleent het zijn durfkapitaalleningen aan deposito’s in het buitenland. De mogelijke sluiting elimineert een pool van kapitaal waarop Canadese startups tijdens de recessie vertrouwden.

De impact van de sluiting van de SVB op de algehele bedrijfsvoering van SVB Canada is op dit moment ook onduidelijk. BetaKit heeft contact opgenomen met SVB Canada voor commentaar.